Hematologische kankersoorten

Hematologische kankersoorten staan momenteel met circa 10.000 nieuwe patiënten per jaar op nummer 5 van de meest voorkomende kankersoorten in Nederland bij zowel mannen als vrouwen. 

hema.png

Informatie voor patiënten en naasten

Informatie voor patiënten over lymfeklierkanker, plasmaceltumoren, leukemie, myelodysplastische syndromen (MDS) en myeloproliferatieve aandoeningen (MPN) vindt u op kanker.nl en op de website van patiëntorganisatie Hematon.


Onderverdeling

Hematologische kankersoorten worden grofweg onderverdeeld in lymfeklierkanker, plasmaceltumoren, leukemie, myelodysplastische syndromen (MDS) en myeloproliferatieve aandoeningen (MPN). Het diffuus grootcellig B-cellymfoom (DLBCL) en het folliculair lymfoom (FL) zijn de meest voorkomende vormen van lymfeklierkanker, het multipel myeloom (MM) van de plasmaceltumoren.

Volgens de internationale RARECARE-definitie is een kankersoort zeldzaam als het zes nieuwe patiënten per 100.000 personen per jaar treft. Voor Nederland betekent dit dat een kankersoort zeldzaam is als er minder dan 1.021 nieuwe diagnoses per jaar zijn. Op het diffuus grootcellig B-cellymfoom en het multipel myeloom na zijn momenteel alle vormen van hematologische kankersoorten zeldzaam. 

Cijfers en figuren

Lees meer over de incidentie, behandeling, overleving en prevalentie van hematologische kankersoorten, of de impact van de COVID-19-pandemie op de incidentie. Bekijk ook de cijfers per hematologische maligniteit, voor het eerst gepubliceerd in kader van het rapport 'Hemato-oncologische zorg in Nederland'. Cijfers en figuren mogen worden overgenomen met bronvermelding (Nederlandse Kankerregistratie, IKNL, www.iknl.nl). Bekijk hier de cijfers over het gebruik van dure geneesmiddelen bij multipel myeloom, chronische lymfatische leukemie en diffuus grootcellig B-cellymfoom.

Contact

Bent u zorgprofessional en wilt u meer informatie over de registratie en onderzoek van hemato-oncologische ziektebeelden en over regiorapportages en (regionale) werkgroepen? Of heeft u andere vragen met betrekking tot de kwaliteit van zorg voor patiënten? Neemt u dan contact op met:



Nieuws

Introductie rituximab gunstig voor uitkomsten patiënten met folliculair lymfoom

Overzicht van de Agnietenkapel, met aan weerzijden van de ruimte publiek zittend op stoelen. Manette staat voor het publiek, achter de katheder, te spreken. Naast haar zitten haar paranimfen.

De introductie van rituximab in 2003 heeft een positief effect gehad op de uitkomsten voor patiënten met folliculair lymfoom (FL). Zowel de relatieve als conditionele overleving namen toe, met name dankzij de introductie van rituximab, en de sterfte nam af. Dat blijkt uit het proefschrift van dr. Manette Dinnessen (IKNL/Universiteit van Amsterdam). Dinnessen onderzocht aan de hand van data uit de Nederlandse Kankerregistratie verschillende epidemiologische aspecten van FL, specifiek gericht op de effectiviteit van rituximab-bevattende therapieën.

lees verder

Verhoogd risico op secundaire primaire tumor onder patiënten met chronische lymfatische leukemie

6 buisjes met blauwe vloeistof met daarvoor liggend een pipet en vaag in de voorgrond 6 microscoopglaasjes met weefsel

De overleving van patiënten met chronische lymfatische leukemie (CLL) is over de jaren gestegen. ‘Gezien deze verbetering, is het belangrijk om langetermijngevolgen voor deze groep patiënten in kaart te brengen,’ aldus Lina van der Straten (IKNL/Erasmus MC). Van der Straten en collega’s van diverse Nederlandse ziekenhuizen en IKNL onderzochten daarom het risico op een secundaire primaire tumor onder patiënten met CLL, met data uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). Het blijkt dat het risico op een secundaire primaire tumor onder CLL-patiënten 63% hoger is ten opzichte van de algemene bevolking.

lees verder

Medewerkers

Ward Posthuma

Ward Posthuma

medisch adviseur

lees verder

Avinash Dinmohamed

Portretfoto van Avinash, een bruine man met kaal hoofd en korte zwarte baard. Hij draagt een blauw pak met witte stropdas en kijkt glimlachend de camera in.

senior onderzoeker

lees verder

Kay Schreuder

dr ir kay schreuder

teamleider registratie en expert registratie hematologie

lees verder

Corine Korf

portretfoto van Corine Korf, een witte vrouw met half-kort krullend bruin haar. Ze draagt een zwart shirt met een col en kijkt glimlachend de camera in

senior adviseur

lees verder