Hematologische kankersoorten
Hematologische kankersoorten staan momenteel met circa 10.000 nieuwe patiënten per jaar op nummer 5 van de meest voorkomende kankersoorten in Nederland bij zowel mannen als vrouwen.
Informatie voor patiënten en naasten
Informatie voor patiënten over lymfeklierkanker, plasmaceltumoren, leukemie, myelodysplastische syndromen (MDS) en myeloproliferatieve aandoeningen (MPN) vindt u op kanker.nl en op de website van patiëntorganisatie Hematon.
Onderverdeling
Hematologische kankersoorten worden grofweg onderverdeeld in lymfeklierkanker, plasmaceltumoren, leukemie, myelodysplastische syndromen (MDS) en myeloproliferatieve aandoeningen (MPN). Het diffuus grootcellig B-cellymfoom (DLBCL) en het folliculair lymfoom (FL) zijn de meest voorkomende vormen van lymfeklierkanker, het multipel myeloom (MM) van de plasmaceltumoren.
Volgens de internationale RARECARE-definitie is een kankersoort zeldzaam als het zes nieuwe patiënten per 100.000 personen per jaar treft. Voor Nederland betekent dit dat een kankersoort zeldzaam is als er minder dan 1.021 nieuwe diagnoses per jaar zijn. Op het diffuus grootcellig B-cellymfoom en het multipel myeloom na zijn momenteel alle vormen van hematologische kankersoorten zeldzaam.
Cijfers en figuren
Lees meer over de incidentie, behandeling, overleving en prevalentie van hematologische kankersoorten, of de impact van de COVID-19-pandemie op de incidentie. Bekijk ook de cijfers per hematologische maligniteit, voor het eerst gepubliceerd in kader van het rapport 'Hemato-oncologische zorg in Nederland'. Cijfers en figuren mogen worden overgenomen met bronvermelding (Nederlandse Kankerregistratie, IKNL, www.iknl.nl). Bekijk hier de cijfers over het gebruik van dure geneesmiddelen bij multipel myeloom, chronische lymfatische leukemie en diffuus grootcellig B-cellymfoom.
Contact
Bent u zorgprofessional en wilt u meer informatie over de registratie en onderzoek van hemato-oncologische ziektebeelden en over regiorapportages en (regionale) werkgroepen? Of heeft u andere vragen met betrekking tot de kwaliteit van zorg voor patiënten? Neemt u dan contact op met:
- Avinash Dinmohamed, onderzoeker post-doc
- Corine Korf, senior adviseur oncologische zorg
- Kay Schreuder, adviseur registratie en onderzoek