Kanker bij kinderen

Jaarlijks krijgen ongeveer 600 kinderen (van 0 tot 18 jaar) in Nederland de diagnose kanker. Het gaat om minder dan 1% van het totaal aantal kankerdiagnoses dat gesteld wordt onder de Nederlandse bevolking. Er is een groot verschil tussen kanker bij kinderen en kanker bij volwassenen. Veel kankersoorten die kinderen krijgen, komen vooral of alleen voor bij kinderen. Ook de behandelingen en genezingskansen zijn anders dan bij volwassenen.

Over de risicofactoren die de kans op kinderkanker vergroten, is weinig bekend. Leefstijl en omgevingsfactoren spelen bij kinderkanker vrijwel geen rol, een klein aantal vormen is erfelijk.

Kinderkanker kan worden onderverdeeld in 12 hoofdgroepen:

  1. Leukemie
  2. Lymfomen
  3. Hersentumoren
  4. Neuroblastomen
  5. Retinoblastomen
  6. Niertumoren
  7. Levertumoren
  8. Bottumoren
  9. Weke delentumoren
  10. Kiemceltumoren
  11. Epitheliale tumoren
  12. Overige en niet gespecificeerde tumoren

Onder de hoofdgroepen vallen circa 50 tumorsoorten die bij kinderen voorkomen. Hieronder staat de top 5 van meest voorkomende tumorsoorten: 

Zorg en behandeling

In ons land bestaan afspraken over de diagnostiek en behandeling van kanker bij kinderen en tieners tot 18 jaar. Die zijn sinds 2018 gecentraliseerd en vinden plaats in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. Het Prinses Máxima Centrum werkt nauw samen met 14 ‘shared care’ ziekenhuizen verdeeld over Nederland. Daar wordt, als het mogelijk is, de zorg aan een kind met kanker dichterbij huis vormgegeven.

Informatie voor patiënten en naasten

Informatie voor ouders en kinderen met kanker vindt u op de site van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie en bij de patiëntenorganisatie Vereniging KinderKanker Nederland (VKKN)

Meer informatie over onderzoek naar kinderkanker kunt u vinden bij de afdeling Research van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie.

Informatie voor (zorg-)professionals 

Via NKR Cijfers kunt u zelf (beperkt) cijfers samenstellen over de incidentie van en sterfte aan kinderkanker. In deze tool zijn over andere kankersoorten meer cijfers en rapportages op basis van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) te vinden. Ook biedt IKNL op verzoek cijfers op maat.

Contact

Bent u een zorgprofessional of onderzoeker en wilt u meer informatie over de registratie of het onderzoek rond kinderkanker, dan kunt u contact opnemen met: