Pers

Bent u journalist of redacteur en heeft u een vraag over iets dat IKNL betreft, zoals een toelichting bij cijfers? Neem dan contact op met een van onze persvoorlichters.

Persvoorlichters

  • Marjon Kranenbarg: 06 - 14 71 74 24 (maandag, dinsdag, vrijdag)
  • Jolanda Sinha: 06 - 34 62 02 29 (woensdag, donderdag)

of per mail via pers@iknl.nl

Cijfers en grafieken over kanker 

Landelijke gegevens uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) zijn openbaar toegankelijk. Op NKR Cijfers kunt u de incidentie, overleving, prevalentie, sterfte en kans voor elk kankertype selecteren. Met bronvermelding kunt u gebruik maken van deze cijfers en grafieken. 

Beeldmateriaal 

Figuren en grafieken op onze website mogen met bronvermelding worden overgenomen. Heeft u andere formaten nodig, neem dan contact op met de persvoorlichter.

Persberichten  

Wilt u onze persberichten ontvangen? Stuur dan een e-mail naar pers@iknl.nl onder vermelding van het medium waarvoor u werkt. 



Darmkanker neemt toe bij jonge mensen, maar blijft relatief zeldzaam

Darmkanker bij jonge mensen neemt toe In Nederland krijgen steeds meer mensen onder de 50 jaar darmkanker. Uit onderzoek van Marloes Elferink van IKNL en collega’s blijkt dat dit aantal de afgelopen decennia is gestegen en naar verwachting verder zal toenemen. Toch blijft darmkanker op jonge leeftijd zeldzaam. De bevindingen, gebaseerd op cijfers uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR), laten zien hoe belangrijk het is dat artsen en patiënten zelf alert zijn en dat er meer onderzoek komt naar oorzaken en manieren om de ziekte te voorkomen. lees verder

Update Kankeratlas: regionale verschillen in kanker vragen om lokaal maatwerk

kanker atlas De geactualiseerde Nederlandse kankeratlas laat opnieuw zien dat het vóórkomen van kanker sterk varieert per regio. De Kankeratlas is een interactieve online tool van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en geeft inzicht in de geografische spreiding van verschillende kankersoorten in Nederland. Met nieuwe data uit de Nederlandse Kankerregistratie (2021-2022) zijn deze patronen opnieuw in kaart gebracht. Zo laten bepaalde regio’s structurele verschillen zien in long-, huid- en baarmoederhalskanker. De actualisatie is aanleiding om deze regionale verschillen opnieuw onder de aandacht te brengen en het gesprek over passende preventie en zorg te voeren. Hoewel er op basis van de Nederlandse kankeratlas al gerichte acties en samenwerkingen zijn ontstaan, blijft de urgentie onverminderd.  lees verder