Pers
Bent u journalist of redacteur en heeft u een vraag over iets dat IKNL betreft, zoals een toelichting bij cijfers over kanker of de Kankeratlas? Neem dan contact op met woordvoerder Akke Albada, a.albada@iknl.nl, 06 18 41 8667 of zo nodig vervangers Mascha Kreugel (ma-wo: 06 13 99 3620) of Werner Tolsma (do, vr: 06 48 41 2889).
Cijfers en grafieken over kanker
Landelijke gegevens uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) zijn openbaar toegankelijk. Op NKR Cijfers kunt u de incidentie, overleving, prevalentie, sterfte en kans voor elk kankertype selecteren. Met bronvermelding kunt u gebruik maken van deze cijfers en grafieken. De persvoorlichter is graag bereid om deze cijfers toe te lichten.
Beeldmateriaal
Figuren en grafieken op onze website mogen met bronvermelding worden overgenomen. Heeft u andere formaten nodig, neem dan contact op met de persvoorlichter.
- foto bestuurders prof.dr Thijs Merkx en prof.dr. Valery Lemmens
- Nederlandstalig logo IKNL (png, rgb, 300 dpi) tekst naast logo | tekst onder logo
- Engelstalig logo IKNL (png, rgb, 300 dpi) tekst naast logo | tekst onder logo
Persberichten
Wilt u onze persberichten ontvangen? Stuur dan een e-mail naar Akke Albada onder vermelding van het medium waarvoor u werkt.
124.000 nieuwe kankerpatiënten in 2022

In 2022 werd volgens voorlopige cijfers bij 124.000 patiƫnten kanker vastgesteld. Dat is een stijging van ongeveer duizend patiƫnten ten opzichte van 2021. De toename wordt voornamelijk veroorzaakt door groei van de bevolking en toename van het aandeel ouderen. Dat effect is vooral zichtbaar bij huid- en prostaatkanker. Het aantal diagnoses darmkanker neemt juist af, wat een effect is van de invoering van het bevolkingsonderzoek darmkanker in 2014. Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie die Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) deelt vanwege Wereldkankerdag op 4 februari.
lees verderNederlandse Kankeratlas toont impact van kanker per regio

Met de lancering van de Nederlandse Kankeratlas van IKNL, kan iedereen die dat wil inzicht krijgen in de impact van kanker per regio. De interactieve online atlas toont patronen van hoe vaak bepaalde kankersoorten ergens voorkomen (incidentie), gebaseerd op waar mensen woonden toen ze de diagnose kregen.
lees verder