Baarmoederhalskanker

Per jaar krijgen ongeveer 900 vrouwen in Nederland voor het eerst de diagnose baarmoederhalskanker. Baarmoederhalskanker komt opvallend vaak bij jongere vrouwen voor: de piekincidentie ligt tussen het 35ste en het 45ste levensjaar. Jaarlijks overlijden zo'n 200 vrouwen aan baarmoederhalskanker.

Incidentie en overleving nemen licht toe

De incidentie van deze kankersoort stijgt de afgelopen jaren licht. In 2000 werden 7 op de 100.000 vrouwen getroffen door baarmoederhalskanker, in 2024 waren dat er 9.

Baarmoederhalskanker ontstaat meestal door een langdurige infectie met HPV (humaan papillomavirus). Dat virus komt heel vaak voor. Het is op te sporen met een uitstrijkje, dat o.a. door middel van het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker wordt aangeboden aan vrouwen van 30 tot en met 60 jaar.

De 5-jaarsoverleving bij baarmoederhalskanker neemt over de jaren langzaam toe. Op dit moment is 67 procent van de vrouwen met baarmoederhalskanker 5 jaar na die diagnose nog in leven. Per jaar overlijden circa 200 vrouwen aan baarmoederhalskanker. Van hen is de helft jonger dan 60 jaar en 12,5 procent is jonger dan 45.

De meest recente cijfers (incidentie, prevalentie, overleving en sterfte) over baarmoederhalskanker staan hier. Met de tool NKR cijfers kunt u zelf cijfers samenstellen over incidentie, prevalentie, stadiumverdeling, sterfte en overleving naar leeftijd en provincie.

IKNL bracht in 2022 het rapport 'Baarmoederhalskanker in Nederland' uit, met onder meer informatie over behandelingen en trends en cijfers uit de Nederlandse kankerregistratie:

Baarmoederhals-(1).png

Informatie voor patiënten

Op kanker.nl vindt u informatie over baarmoederhalskanker voor patiënten en naasten. Op de website van patiëntenvereniging Olijf kunt u onder meer terecht voor lotgenotencontact. 

Wilt u informatie over klinische studies (trials) naar baarmoederhalskanker waar op dit moment patiënten aan deelnemen, dan kunt u kijken op onderzoekbijkanker.nl

Informatie voor zorgprofessionals

Via NKR cijfers kunt u zelf cijfers samenstellen over de incidentie, overleving, prevalentie en sterfte bij baarmoederhalskanker. Op deze pagina zijn meer cijfers en rapportages te vinden op basis van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). Ook biedt IKNL op verzoek cijfers op maat.

Meer informatie over openstaande trials rond baarmoederhalskanker kunt u vinden op onderzoekbijkanker.nl.

Samen met zorgprofessionals en patiëntenorganisatie Olijf ondersteunt IKNL beleidsvoering om de zorg voor patiënten met een gynaecologische tumor te verbeteren. Zo verricht de afdeling Research & Development van IKNL studies naar de kwaliteit van zorg en kwaliteit van leven van baarmoederhalskankerpatiënten. Bij de meeste studies wordt gebruik gemaakt van gegevens uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR), waarin sinds 1989 alle gevallen van kanker worden geregistreerd. De resultaten publiceert IKNL onder meer in internationale tijdschriften en regionale rapportages. Daarnaast worden ze besproken met zorgprofessionals in regionale en landelijke werkgroepen.

Contact

Bent u zorgprofessional of onderzoeker en wilt u meer informatie over de registratie of over wetenschappelijk onderzoek naar baarmoederhalskanker? Neem dan contact op met: 



Nieuws

Kan de jacht op lymfeklieren bij vrouwen met een cervixcarcinoom levens redden?

promotie ester olthof

Het nauwkeurig opsporen van lymfekliermetastasen is essentieel voor het bepalen van de beste behandeling bij baarmoederhalskanker, gezien de prognostische waarde. Dit blijkt uit het proefschrift ‘Chasing nodes, saving lives? Lymph node metastases in cervical cancer’ van Ester Olthof, die op 27 september 2024 promoveerde. Haar onderzoek biedt nieuwe inzichten in de detectie en behandeling van lymfekliermetastasen bij vrouwen met cervixcarcinoom.

lees verder

Nederlandse studie bevestigt: jonge vrouwen met baarmoederhalskanker zijn vaak niet gevaccineerd

Jonge vrouw met hoofddoek drinkt glas water Jonge vrouwen met baarmoederhalskanker blijken vaak niet gevaccineerd met het HPV-vaccin. Dat komt naar voren uit de eerste Nederlandse studie naar HPV-vaccinatie bij vrouwen onder de 30 jaar met baarmoederhalskanker. Slechts 15% van de onderzochte groep met baarmoederhalskanker was gevaccineerd, terwijl dat percentage in de algemene groep vrouwen van die leeftijd tenminste 55% was*. We weten inmiddels dat de vaccinatie bescherming biedt tegen deze kanker. De resultaten van het onderzoek, gebaseerd op data uit de Nederlandse Kankerregistratie van IKNL, worden vandaag, op Internationale HPV Awareness Day, gepresenteerd. De studie is uitgevoerd op initiatief van gynaecologen van het Amsterdam UMC, die zich er zorgen over maken dat veel mensen zich niet laten vaccineren met het HPV-vaccin.  lees verder

Medewerkers

Maaike van der Aa

Maaike van der Aa

hoofdonderzoeker

lees verder

Suzanne Verboort

Suzanne Verboort

manager afdeling Kennis & Advies

lees verder