Darmkanker

Darmkanker is een veel voorkomende vorm van kanker in Nederland en staat voor zowel mannen als vrouwen op de derde plek als meest voorkomende kankersoort. In 2018 zijn bijna 14.000 nieuwe patiënten met darmkanker gediagnosticeerd. Darmkanker wordt onderverdeeld in tumoren in de dikkedarm (colontumoren) en tumoren in de endeldarm (rectumtumoren). Ongeveer een derde van alle gevallen is gelokaliseerd in het laatste deel van de darm: de endeldarm.

 

Darmkanker is een ziekte die voornamelijk ouderen treft; 37% van alle patiënten met darmkanker is 75 jaar of ouder. Bij patiënten met dikkedarmkanker is bij diagnose bij 20% de tumor verspreid naar andere organen (stadium IV), bij endeldarmkanker is dat 17%. De overleving is sterk afhankelijk van het stadium bij diagnose. Bij patiënten met dikkedarmkanker varieert de 5-jaarsoverleving van 95% bij stadium I tot 11% bij stadium IV, bij patiënten met endeldarmkanker loopt deze van 92% bij stadium I tot 14% bij stadium IV.  
 
De figuren op deze pagina en ook de pagina's over incidentie. prevalentie, behandeling, overleving en sterfte zijn te downloaden en mogen met bronvermelding gebruikt worden in presentaties.  

Informatie over darmkanker voor patiënten vindt u op kanker.nl

Contact

Bent u zorgprofessional en wilt u meer informatie over de registratie en onderzoek naar darmkanker of (regionale) werkgroepen? Of heeft u andere vragen met betrekking tot de kwaliteit van zorg voor patiënten? Neemt u dan contact op met: