HPB-tumoren

HPB (hepato-pancreato-biliaire) tumoren omvatten alle tumoren van de alvleesklier, lever, galblaas en galwegen. Met ruim 2.600 nieuwe diagnoses per jaar komt alvleesklierkanker het meest voor. Leverkanker en galweg-galblaaskanker komen minder vaak voor, met elk circa 800 nieuwe diagnoses per jaar.

Rapport Alvleesklierkanker in Nederland

Samen met de DPCG en Living with Hope publiceerde IKNL het rapport 'alvleesklierkanker in Nederland'. Dat rapport geeft een overzicht van cijfers en trends over het voorkomen en de behandeling van het pancreascarcinoom. 

 

Omdat alvleesklierkanker (adenocarcinoom) meestal pas laat ontdekt wordt, zijn er vaak bij de diagnose al uitzaaiingen. Alvleesklierkanker zaait het vaakst uit naar de lever, het buikvlies en de longen. Klik op onderstaande infographic om de locaties van uitzaaiingen voor andere kankersoorten te zien. 

Lees meer over de incidentieoverleving en prevalentie van alvleesklierkanker, leverkanker en galblaas - galwegkanker. 

Informatie voor patiënten over alvleesklierkanker, leverkanker, galblaas- en galwegkanker vindt u op kanker.nl

Contact

Meer informatie over de registratie van en onderzoek naar HPB-tumoren en over regiorapportages en (regionale) werkgroepen is verkrijgbaar bij onderstaande medewerkers. Bekijk ook de openstaande klinische trials

Aanbevelingen voor zorg alvleesklierkanker nog steeds actueel

In 2021 lanceerden DPCG, IKNL en LWH het rapport 'Alvleesklierkanker in Nederland. In kleine stappen vooruit

Een jaar geleden zag het rapport ‘Alvleesklierkanker in Nederland. Kleine stappen vooruit’ het licht. DPCG-voorzitter Olivier Busch blikt terug: ‘de aanbevelingen zijn nog steeds actueel.’

lees verder

Meer resecties alvleesklierkanker door regionale samenwerking

Het aantal alvleesklierresecties is toegenomen

Het aantal patiënten dat geopereerd wordt voor alvleesklierkanker is de afgelopen jaren toegenomen. Dankzij regionale samenwerking is de kans dat een patiënt een operatie ondergaat gelijk wanneer de diagnose in een expertisecentrum of regulier ziekenhuis gesteld wordt. Dat blijkt uit een studie van Anouk Latenstein (Amsterdam UMC) en collega’s, met data uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). Het onderzoek werd gepubliceerd in The British Journal of Surgery. 

lees verder

Pauline Vissers

onderzoeker postdoc

lees verder

Lydia van der Geest

Lydia van der Geest

onderzoeker HPB-tumoren

lees verder

Patrick Veldhuis

adviseur slokdarm- en maagkanker en HPB-tumoren 

lees verder

Marjorie de Kok

expert registratie darmkanker, slokdarm- en maagkanker en HPB-tumoren 

lees verder

Ignace de Hingh

medisch adviseur

lees verder