HPB-tumoren
HPB (hepato-pancreato-biliaire) tumoren omvatten alle tumoren van de alvleesklier, lever, galblaas en galwegen. Met ruim 2.600 nieuwe diagnoses per jaar komt alvleesklierkanker het meest voor. Leverkanker en galweg-galblaaskanker komen minder vaak voor, met elk circa 800 nieuwe diagnoses per jaar.
Omdat alvleesklierkanker (adenocarcinoom) meestal pas laat ontdekt wordt, zijn er vaak bij de diagnose al uitzaaiingen. Alvleesklierkanker zaait het vaakst uit naar de lever, het buikvlies en de longen. Klik op onderstaande infographic om de locaties van uitzaaiingen voor andere kankersoorten te zien.
Lees meer over de incidentie, overleving en prevalentie van alvleesklierkanker, leverkanker en galblaas - galwegkanker.
Informatie voor patiënten over alvleesklierkanker, leverkanker, galblaas- en galwegkanker vindt u op kanker.nl
Contact
Meer informatie over de registratie van en onderzoek naar HPB-tumoren en over regiorapportages en (regionale) werkgroepen is verkrijgbaar bij onderstaande medewerkers. Bekijk ook de openstaande klinische trials.
- Lydia van der Geest, onderzoeker
- Marjorie de Kok, senior adviseur registratie en onderzoek
Landelijk onderzoek versnellen: Deltaplan Alvleesklierkanker & PACAP-cohort

Wetenschappelijk onderzoek naar de behandeling van alvleesklierkanker versnellen. Dat is het doel van het Deltaplan Alvleesklierkanker. De initiatiefnemers zijn vijftien expertisecentra verenigd in de Dutch Pancreatic Cancer Group, patiëntenplatform Living With Hope en de Maag Lever Darm Stichting. Interview met prof. dr. Marc Besselink (chirurg, Amsterdam UMC) in het kader van Pancreasdag 2020. Hij ziet diverse mogelijkheden voor efficiënter onderzoek in combinatie met PACAP en met gebruik van de Nederlandse Kankerregistratie. “Met het PACAP operationeel cohort kunnen we snel gerandomiseerde trials uitvoeren. Ook met geringe aantallen patiënten.”
lees verderMeer resecties alvleesklierkanker door regionale samenwerking

Het aantal patiënten dat geopereerd wordt voor alvleesklierkanker is de afgelopen jaren toegenomen. Dankzij regionale samenwerking is de kans dat een patiënt een operatie ondergaat gelijk wanneer de diagnose in een expertisecentrum of regulier ziekenhuis gesteld wordt. Dat blijkt uit een studie van Anouk Latenstein (Amsterdam UMC) en collega’s, met data uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). Het onderzoek werd gepubliceerd in The British Journal of Surgery.
lees verder