HPB-tumoren

HPB (hepato-pancreato-biliaire) tumoren omvatten alle tumoren van de alvleesklier, lever, galblaas en galwegen. Met ruim 2.600 nieuwe diagnoses per jaar komt alvleesklierkanker het meest voor. Leverkanker en galweg-galblaaskanker komen minder vaak voor, met elk circa 800 nieuwe diagnoses per jaar.

Omdat alvleesklierkanker (adenocarcinoom) meestal pas laat ontdekt wordt, zijn er vaak bij de diagnose al uitzaaiingen. Alvleesklierkanker zaait het vaakst uit naar de lever, het buikvlies en de longen. Klik op onderstaande infographic om de locaties van uitzaaiingen voor andere kankersoorten te zien. 

Lees meer over de incidentieoverleving en prevalentie van alvleesklierkanker, leverkanker en galblaas - galwegkanker. 

Informatie voor patiënten over alvleesklierkanker, leverkanker, galblaas- en galwegkanker vindt u op kanker.nl

Contact

Meer informatie over de registratie van en onderzoek naar HPB-tumoren en over regiorapportages en (regionale) werkgroepen is verkrijgbaar bij onderstaande medewerkers. Bekijk ook de openstaande klinische trials

Landelijk onderzoek versnellen: Deltaplan Alvleesklierkanker & PACAP-cohort

Deltaplan Alvleesklierkanker

Wetenschappelijk onderzoek naar de behandeling van alvleesklierkanker versnellen. Dat is het doel van het Deltaplan Alvleesklierkanker. De initiatiefnemers zijn vijftien expertisecentra verenigd in de Dutch Pancreatic Cancer Group, patiëntenplatform Living With Hope en de Maag Lever Darm Stichting. Interview met prof. dr. Marc Besselink (chirurg, Amsterdam UMC) in het kader van Pancreasdag 2020. Hij ziet diverse mogelijkheden voor efficiënter onderzoek in combinatie met PACAP en met gebruik van de Nederlandse Kankerregistratie. “Met het PACAP operationeel cohort kunnen we snel gerandomiseerde trials uitvoeren. Ook met geringe aantallen patiënten.”  

lees verder

Meer resecties alvleesklierkanker door regionale samenwerking

Het aantal alvleesklierresecties is toegenomen

Het aantal patiënten dat geopereerd wordt voor alvleesklierkanker is de afgelopen jaren toegenomen. Dankzij regionale samenwerking is de kans dat een patiënt een operatie ondergaat gelijk wanneer de diagnose in een expertisecentrum of regulier ziekenhuis gesteld wordt. Dat blijkt uit een studie van Anouk Latenstein (Amsterdam UMC) en collega’s, met data uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). Het onderzoek werd gepubliceerd in The British Journal of Surgery. 

lees verder

Pauline Vissers

onderzoeker postdoc

lees verder

Lydia van der Geest

Lydia van der Geest

onderzoeker HPB-tumoren

lees verder

Patrick Veldhuis

adviseur slokdarm- en maagkanker en HPB-tumoren 

lees verder

Marjorie de Kok

expert registratie darmkanker, slokdarm- en maagkanker en HPB-tumoren 

lees verder

Ignace de Hingh

medisch adviseur

lees verder