Cijfers op maat

Wat wilt u weten en hoe kunnen wij u van dienst zijn? De geaggregeerde gegevens van de NKR zijn voor een ieder toegankelijk. Meer gedetailleerde gegevens zijn voor onderzoekers, beleidsmakers, zorgorganisaties, beroepsverenigingen en patiëntenorganisaties beschikbaar. Zij kunnen hiervoor een gegevensaanvraag indienen.

De cijfers uit de NKR zijn op verschillende manieren zichtbaar (te maken) of aan te vragen. Kijkt u naar de voorbeeldvragen hieronder om te bepalen wat in uw geval nodig is:

Cijfers over kanker die toegankelijk zijn voor iedereen

  • Hoeveel vrouwen en hoeveel mannen kregen borstkanker in de afgelopen 5 jaar?
  • Hoeveel vrouwen met borstkanker zijn na 10 jaar nog in leven?
  • Hoeveel vrouwen gediagnosticeerd met borstkanker tussen hun 40e en 50e zijn na 10 jaar nog in leven?

Deze cijfers vindt u op NKR cijfers. Selecteer boven in het scherm het tabblad incidentie, prevalentie, sterfte of overleving. Filter de gewenste kankersoort, periode, leeftijd etc. en bevestig steeds wat u selecteert.

Voor patiënten zijn veel cijfers ook beschikbaar in toegankelijke figuren op Kanker.nl

Cijfers over kanker op maat

  • Hoeveel mensen met borstkanker hebben de afgelopen 5 jaar een borstsparende operatie gehad?
  • In hoeveel gevallen van borstkanker was er in 2016 sprake van lobulair mammacarcinoom bij vrouwen tussen de 30 en 40 jaar?
  • Hoeveel hormoongevoelige borsttumoren zijn er gediagnosticeerd in de laatste 10 jaar?
  • Hoeveel patiënten met borstkanker zijn met radiotherapie behandeld in de jaren 2005-2010 en in de jaren 2011-2016?

Vul het formulier voor gegevensaanvraag in.

Vergelijkende informatie voor ziekenhuizen via NKR Online

  • Hoeveel nieuwe patiënten met kanker, en onderverdeeld naar tumorgroep, zijn in mijn ziekenhuis (= het ziekenhuis waar ik voor werk) behandeld in de afgelopen 10 jaar?
  • Hoeveel prostatectomieën zijn er in mijn ziekenhuis en in ons regionaal samenwerkingsverband uitgevoerd?
  • Wat is het percentage van een bepaalde patiëntengroep (bijvoorbeeld endometriumcarcinoom, stadium 2) dat chemotherapie heeft gekregen, en is hierin variatie in Nederland en in onze regio?
  • Hoe verhoudt mijn ziekenhuis zich tot andere ziekenhuizen in doorlooptijden bij borstkanker?

Vraag deze gegevens of de inloggegevens van NKR Online bij de oncologiecommissie van uw ziekenhuis.

Gegevensaanvraag op maat

Bent u arts, onderzoeker, epidemioloog of beleidsmaker en heeft u specifieke informatie nodig voor wetenschappelijk onderzoek of statistiek? IKNL kan op verzoek gegevens op maat leveren. Afhankelijk van uw vraagstelling en wensen verzorgt verzorgen wij de onderzoeksanalyse en -rapportage of leveren we standaardgegevens. Eventueel kunnen uw patiëntgegevens gekoppeld worden aan de NKR. 

  • Wat is de verdeling in percentages van borstkanker over verschillende leeftijdsgroepen onderverdeeld naar hormoongevoeligheid en soort operatie in ons samenwerkingsverband van ziekenhuizen?
  • Welke borstkankerpatiënten van 70 jaar en ouder zijn er in mijn ziekenhuis borstsparend geopereerd tussen 2000 en 2015 en hebben zij wel of geen okselklierdissectie gehad?
  • Welke klinische en pathologische kenmerken spelen een rol bij de ontwikkeling van ovariummetastasen bij patiënten met borstkanker? (gegevens van de NKR en van PALGA nodig)
  • Welke deelnemers aan mijn wetenschappelijke studie naar de preventie van borstkanker hebben uiteindelijk daadwerkelijk kanker gekregen en zo ja, wat voor soort dan? (informed consent van de studiedeelnemers moet hiervoor zijn opgevraagd)

Lees meer op de pagina gegevensaanvraag

Op deze website vindt u ook informatie over wat er precies wordt geregistreerd in de NKR, welke tumorindeling wordt gehanteerd en worden definities toegelicht.

Clusteranalyse

Alleen GGDen kunnen bij IKNL een aanvraag doen voor NKR-data voor onderzoek naar een kankercluster. De richtlijn kankerclusters beschrijft een stappenplan dat wordt ingezet als de GGD een melding van bewoners ontvangt dat er in een bepaalde buurt relatief veel mensen kanker hebben. Hebt u daar zelf zorgen over, benader dan de GGD van uw regio.