Bot- en wekedelenkanker
Kwaadaardige bot- en wekedelentumoren (sarcomen), vormen een heterogene groep van tumoren waarin meer dan vijftig verschillende subtypes worden onderscheiden. De presentatie en lokalisatie van deze tumoren is zeer divers. Ruim 1% van alle tumoren behoren tot de bot- en wekedelentumoren. Daarmee behoren deze tumoren tot de zeldzame kankers.
We onderscheiden drie hoofdgroepen:
- Botkanker
- Wekedelensarcomen (anders dan GIST)
- Gastrointestinale stromatumoren (GIST, wekedelensarcomen van het maag-darmkanaal)
Daarnaast kunnen sarcomen voorkomen in specifieke organen.
Expertisecentra
Er bestaan heldere afspraken over de diagnostiek en behandeling van botkanker. Deze vindt plaats in één van de vier erkende centra (Amsterdam UMC, LUMC, UMCG, Radboudumc). Diagnostiek en behandeling van wekedelensarcomen vindt daarentegen plaats in bijna alle ziekenhuizen in Nederland.
Ook voor diagnostiek en behandeling van wekedelensarcomen en GIST bestaan er erkende expertisecentra (zie onderstaand kaartje). Operaties van wekedelensarcomen en GIST’en vinden gedeeltelijk plaats binnen deze expertisecentra (51% en 35%, respectievelijk). Daar waar patiënten behandeld worden buiten de expertisecentra is het essentieel dat in het multidisciplinair overleg (MDO) de inbreng vanuit de expertisecentra geregeld is.
Kinderen met een sarcoom kunnen terecht in het Prinses Máxima Centrum.
In 2020 bracht IKNL het Rapport Sarcomenzorg in Nederland uit, met als conclusie dat bij de behandeling van kanker van bot of weke delen het nog te vaak ontbreekt aan de juiste expertise.
- Bekijk ook figuren voor elk van hooggradige bot- en wekedelensarcomen naar subtype en van hoogrisico-GIST.
- Lees ook meer over de prevalentie, overleving en sterfte aan bot- en wekedelenkanker.
Informatie voor patiënten over botkanker, wekedelensarcomen en gastrointestinale stromatumoren vindt u op kanker.nl
Contact
Bent u zorgprofessional en wilt u meer informatie over de registratie en onderzoek naar bot- en wekedelenkanker? Of heeft u andere vragen met betrekking tot de kwaliteit van zorg voor patiënten? Neemt u dan contact op met:
- Vincent Ho, onderzoeker
- Ria de Peuter, adviseur oncologische zorg
- Sandra van der Togt-van Leeuwen, adviseur registratie en onderzoek