Ria de Peuter
adviseur zeldzame kanker
Ria de Peuter is samen met senior onderzoekers Saskia Duijts en Vincent Ho aanspreekpunt voor zeldzame kanker. Binnen de zeldzame kankersoorten gaat haar specifieke aandacht – samen met Vincent – uit naar de neuro-oncologie en de bot- en wekedelensarcomen. Ze was zeer nauw betrokken bij de tot standkoming van het rapport ‘Zeldzame kanker: Organisatie van expertise’ (maart 2023). Vanuit dit rapport draagt zij bij aan de discussie rond de inrichting van oncologische zorg voor patiënten met een zeldzame vorm van kanker
In vervolg op de evaluatie van de kwaliteitscriteria gliomen, zet Ria zich in om samen met verpleegkundigen, specialisten en patiënten de begeleiding van patiënten met een hersentumor verder te structureren.
Na haar studie Voedingswetenschappen was Ria lange tijd werkzaam als coördinator klinisch onderzoek en als projectleider voor projecten rond doelmatigheid van geneesmiddelen. In 2016 startte ze als adviseur bij IKNL.
Samen met multidisciplinaire werkgroepen en patiëntenverenigingen zet ik me graag in om stappen voorwaarts te maken in de oncologische zorg
Commissies
- Adviseur Bestuur Landelijke Werkgroep Neuro-Oncologie (www.lwno.nl)
- Adviseur Dutch Rare Cancer Platform, lid werkgroep Organisatie van zorg
- Bestuurslid Dutch Brain Tumor Registry (www.lwno.nl/dbtr)
Publicaties
- Zeldzame kanker - Organisatie van expertise (maart 2023)
- Meningeomen in Nederland (2016-2019) - Dutch Brain Tumour Registry (juli 2021)
- Sarcomenzorg in Nederland - overzicht van de Nederlandse Kankerregistratie over de periode 2009-2018 (juli 2020)
- Primaire tumor onbekend - wanneer de bron van uitzaaiingen niet gevonden kan worden (april 2020)
- Glioomzorg in Nederland (2014 - 2017) - Dutch Brain Tumour Registry (februari 2019)
- Kankerzorg in beeld - Zeldzame kanker (februari 2018)
Patiënt met zeldzame kanker heeft onvoldoende toegang tot expertzorg
Patiënten met een zeldzame vorm van kanker hebben onvoldoende toegang tot expertzorg. Dat blijkt uit het rapport ‘Zeldzame kanker: Organisatie van expertise’ dat IKNL op 6 maart lanceert. De organisatie van gespecialiseerde zorg, diagnose en behandeling voor deze patiënten bestaat uit diverse initiatieven die niet goed op elkaar aansluiten en het overzicht ontbreekt. Het is voor patiënten en professionals daarom niet duidelijk waar expertise te vinden is.
lees verderGespreksagenda Hersentumoren gelanceerd
De Gespreksagenda Hersentumoren is gelanceerd. Dit gebeurde op 17 november tijdens het najaarsoverleg voor verpleegkundigen van de Landelijke Werkgroep Neuro-Oncologie (LWNO-v). De Gespreksagenda is een hulpmiddel voor het gesprek tussen patiënten, hun naasten en zorgverleners over hersentumoren. Verpleegkundig specialisten en gespecialiseerde verpleegkundigen, medisch specialisten, patiënten en hun naasten hebben samen met het team neuro-oncologie van IKNL de Gespreksagenda Hersentumoren opgesteld en ontwikkeld. Het is bedoeld om zowel de screening van psychosociale en praktische problemen, als de zorg hierbij voor patiënten met een hersentumor en hun naasten te verbeteren. Door de inzet ervan wordt optimale begeleiding en ondersteuning op maat gefaciliteerd.
lees verder