Baarmoederkanker

Baarmoederkanker is de meest voorkomende gynaecologische kanker in Nederland. Jaarlijks krijgen ongeveer 2000 vrouwen in Nederland de diagnose baarmoederkanker (kanker van het baarmoederlichaam, dus zonder baarmoederhalskanker). Baarmoederkanker staat daarmee qua incidentie bij vrouwen op de vijfde plaats van alle tumoren.

 

Baarmoederkanker-(1).png

Informatie voor patiënten

Op kanker.nl vindt u informatie over baarmoederhalskanker voor patiënten en naasten en op de website van patiëntenvereniging Olijf.

Baarmoederkanker is een ziekte die vooral  vrouwen tussen 60 en 80 jaar oud treft. De mediane leeftijd is 69 jaar. Baarmoederkanker wordt meestal (70%) in een vroeg stadium ontdekt en is meestal van het endometrioide type (79%). De behandeling van baarmoederkanker bestaat in de meeste gevallen (90%) uit een operatie waarbij de baarmoeder wordt verwijderd. Afhankelijk van de mate van uitbreiding van de kanker in de baarmoeder, het subtype en andere pathologische factoren wordt aanvullend radiotherapie en/of chemotherapie gegeven.

Op deze pagina vindt u meer informatie over de cijfers rondom baarmoederkanker, de late gevolgen van baarmoederkanker, informatie over palliatieve zorg, beleid en samenwerkingen.
 



Maaike van der Aa

Maaike van der Aa

hoofdonderzoeker

lees verder

Suzanne Verboort

Suzanne Verboort

manager afdeling Kennis & Advies

lees verder