Nierkanker

Jaarlijks krijgen in Nederland zo’n 2.600-2.800 patiënten de diagnose nierkanker. De meest voorkomende vorm van nierkanker is het niercelcarcinoom.

Risicofactoren voor het krijgen van nierkanker zijn roken, hoge bloeddruk en obesitas. Bij sommige patiënten speelt erfelijke aanleg een belangrijke rol. Ook wordt nierkanker steeds vaker per toeval ontdekt door beeldvorming dat om andere redenen wordt verricht.

Informatie voor patiënten

Op Kanker.nl vindt u informatie over nierkanker voor patiënten en naasten. De organisatie voor patiënten met blaaskanker is de Patiëntenvereniging blaas- of nierkanker. 

Informatie voor (zorg-)professionals

Via NKR Cijfers kunt u zelf cijfers samenstellen over de incidentie, overleving, prevalentie en sterfte van nierkanker. Of bekijk op deze pagina meer cijfers en rapportages op basis van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). Ook biedt IKNL op verzoek cijfers op maat. Meer informatie over openstaande klinische trials of onderste uning bij trials kunt u opvragen bij ons trialbureau.

Contact

Bent u zorgprofessional en wilt u meer informatie over de registratie en het wetenschappelijk onderzoek naar nierkanker dan kunt u contact opnemen met

App voor nierkankerpatiënten over bijwerkingen

app Bijwerkingen niercelkanker

Op 20 juni is het Wereldnierkankerdag. Op deze dag staan we extra stil bij de impact van nierkanker op patiënten en hun naasten. Nierkanker en de behandeling ervan kan leiden tot lichamelijke en psychische klachten die de kwaliteit van leven negatief beïnvloeden. Sinds kort is een app (in Profiles Registry) beschikbaar waarmee nierkankerpatiënten thuis de bijwerkingen van behandeling kunnen rapporteren. Die informatie is zowel inzichtelijk voor de patiënt, als voor de zorgverlener waarmee de zorg voor de patiënt verder geoptimaliseerd kan worden. De app wordt momenteel geïmplementeerd voor patiënten met niercelkanker in het PRO-RCC project door Amsterdam UMC samen met IKNL en patiëntenvereniging Leven met blaas- of nierkanker.

lees verder

Naleving richtlijnen chirurgie nierkanker beter bij groter behandelvolume

De naleving van richtlijnen voor de chirurgische behandeling van patiënten met stadium T1 nierkanker hangt samen met het aantal uitgevoerde operaties. Dat blijkt uit een studie van Britse en Nederlandse onderzoekers met data van ziekenhuizen uit het Verenigd Koninkrijk uit 2012-2016. De onderzoekers stellen vast dat centra met een groter behandelvolume beter voldoen aan de aanbevelingen in de richtlijnen. Patiënten met een T1-tumor die behandeld zijn in een centra met een hoog volume krijgen vaker een partiële nefrectomie. Ook treden bij deze patiënten minder complicaties op.

lees verder

Vera Atema

portretfoto dr. Vera Atema adviseur urogenitale kanker

adviseur urogenitale kanker

lees verder

Denise Plönissen

Denise Plönissen expert registratie IKNL

expert registratie urologische tumoren

lees verder

Katja Aben

dr. Katja Aben

hoofdonderzoeker

lees verder