Nierkanker

Jaarlijks krijgen in Nederland zo’n 2.600-2.800 patiënten de diagnose nierkanker en er overlijden er ongeveer 800-900 mensen per jaar aan de ziekte. Het is één van de snelst groeiende vormen van kanker, welke in het begin zelden klachten geeft en daardoor niet altijd vroegtijdig wordt opgespoord.

Nierkanker komt steeds vaker voor. De meest voorkomende vorm van nierkanker is het niercelcarcinoom. Risicofactoren zijn roken, hoge bloeddruk en obesitas, welke in toenemende mate in de samenleving voorkomen. Ook speelt bij sommige patiënten erfelijke aanleg een belangrijke rol. Daarnaast wordt nierkanker steeds vaker per toeval ontdekt door beeldvorming die gemaakt wordt voor andere redenen.

De behandeling van nierkanker is afhankelijk van de tumorkenmerken zoals de grootte en locatie van de tumor en de aanwezigheid van uitzaaiingen. De kans op overleving na nierkanker is sterk afhankelijk van het ziektestadium.

Cijfers over nierkanker

In dit overzicht staan cijfers over de incidentie, behandeling en overleving van nierkanker, gebaseerd op cijfers uit de Nederlandse Kankerregistratie (pdf). Bekijk ook hier de informatie over de incidentie, behandeling, overleving, prevalentie en sterfte van nierkanker en de trends en prognoses tot 2032 van alle tumorsoorten.

Informatie voor patiënten is te vinden op Kanker.nl. IKNL werkt samen met de patiëntenvereniging Leven met blaas- of nierkanker, met de Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU) en wetenschappelijke verenigingen.

Contact

Bent u zorgprofessional of onderzoeker en wilt u meer informatie over de registratie en het wetenschappelijk onderzoek naar urogenitale tumoren dan kunt u contact opnemen met:

Wilt u weten welke items voor onderzoek beschikbaar zijn? Bekijk dan de Itemset NKR nierkanker (pdf)

Meer informatie over openstaande klinische trials of ondersteuning bij trials kunt u opvragen bij ons trialbureau.

App voor nierkankerpatiënten over bijwerkingen

app Bijwerkingen niercelkanker

Op 20 juni is het Wereldnierkankerdag. Op deze dag staan we extra stil bij de impact van nierkanker op patiënten en hun naasten. Nierkanker en de behandeling ervan kan leiden tot lichamelijke en psychische klachten die de kwaliteit van leven negatief beïnvloeden. Sinds kort is een app (in Profiles Registry) beschikbaar waarmee nierkankerpatiënten thuis de bijwerkingen van behandeling kunnen rapporteren. Die informatie is zowel inzichtelijk voor de patiënt, als voor de zorgverlener waarmee de zorg voor de patiënt verder geoptimaliseerd kan worden. De app wordt momenteel geïmplementeerd voor patiënten met niercelkanker in het PRO-RCC project door Amsterdam UMC samen met IKNL en patiëntenvereniging Leven met blaas- of nierkanker.

lees verder

Naleving richtlijnen chirurgie nierkanker beter bij groter behandelvolume

De naleving van richtlijnen voor de chirurgische behandeling van patiënten met stadium T1 nierkanker hangt samen met het aantal uitgevoerde operaties. Dat blijkt uit een studie van Britse en Nederlandse onderzoekers met data van ziekenhuizen uit het Verenigd Koninkrijk uit 2012-2016. De onderzoekers stellen vast dat centra met een groter behandelvolume beter voldoen aan de aanbevelingen in de richtlijnen. Patiënten met een T1-tumor die behandeld zijn in een centra met een hoog volume krijgen vaker een partiële nefrectomie. Ook treden bij deze patiënten minder complicaties op.

lees verder

Vera Atema

portretfoto dr. Vera Atema adviseur urogenitale kanker

adviseur urogenitale kanker

lees verder

Denise Plönissen

expert registratie urologische tumoren

lees verder

Katja Aben

dr. Katja Aben

senior onderzoeker

lees verder