
Katja Aben
senior onderzoeker
Dr. Katja Aben werkt als senior onderzoeker bij de afdeling Research & Development. Na de studie Biomedische Wetenschappen aan de Radboud universiteit, promoveerde zij in 2001 op het gebied van blaaskanker. Daarna kwam zij in dienst bij IKNL. Ze houdt zich voornamelijk bezig met onderzoek op gebied van kwaliteit van zorg omtrent blaaskanker, prostaatkanker en nierkanker.
Katja is verder betrokken bij een aantal prospectieve cohorten waarin uitgebreide klinische data, patiënt-gerapporteerde uitkomsten (PROMs) en biomateriaal verzameld worden van patiënten met blaaskanker (ProBCI) of nierkanker (PRO-RCC). Katja werkt een dag in de week bij de afdeling Health Evidence van het Radboudumc.
Real world data zijn onmisbaar bij de vertaling van resultaten uit klinische studies naar de dagelijkse klinische praktijk.
Nevenfuncties
- Lid van bestuur van de Stichting ProBCI (Prospectieve Blaaskanker Infrastructuur)
- Lid van bestuur van de Stichting PRO-RCC (Patient Reported Outcomes – Renal Cell Carcinoma)
- Lid van de wetenschappelijke adviescommissie PRO-RCC
- Lid van de stuurgroep CAPRI (Castration-resistant Prostate Cancer Registry)
Publicaties
- Vernooij R.W.M., Cremers R.G.H.M., Jansen H., Somford D.M., Kiemeney L.A., van Andel G., Wijsman B.P., Busstra M.B., van Moorselaar R.J.A., Wijnen E.M., Pos F.J., Hulshof M.C.C.M., Hamberg P., van den Berkmortel F., Hulsbergen-van de Kaa C.A., van Leenders G.J.L.H., Fütterer J.J., van Oort I.M., Aben K.K.H., Urinary incontinence and erectile dysfunction in patients with localized or locally advanced prostate cancer: A nationwide observational study. Urol Oncol. 2020 Sep;38(9):735.e17-735.e25.
- Richters A., Aben K.K.H., Kiemeney L.A.L.M., The global burden of urinary bladder cancer: an update. World J Urol. 2020 Aug;38(8):1895-1904.
- Zie ResearcherID voor meer publicaties
Zie ook
- Vaak urine-incontinentie en erectiestoornis na behandeling prostaatkanker
- IKNL verzorgt kwaliteitsregistraties Nederlandse Vereniging voor Urologie
Proefschrift
- Aben, K.K.H. Familial urothelial cell carcinoma. 2001: promotor A.L.M. Verbeek en co-promotors L.A. Kiemeney, J.A. Witjes.
BlaZIB: Landelijke kwaliteitsregistratie voor blaaskankerzorg
Het doel van BlaZIB (BlaaskankerZorg In Beeld) is om inzicht te geven in de kwaliteit van zorg en deze waar mogelijk te verbeteren. Om dit doel te bereiken brengen onderzoekers de blaaskankerzorg in beeld vanaf het optreden van de eerste klachten tot en met een paar jaar na de diagnose en behandeling van blaaskanker.
lees verderProZIB: evaluatie van de kwaliteit van prostaatkankerzorg
Onder de naam ProZIB (Prostaatkanker Zorg In Beeld) is in 2014 een door KWF Kankerbestrijding gefinancierd onderzoeksproject gestart met als doel de kwaliteit van prostaatkankerzorg te evalueren en te verbeteren.
lees verderThe impact of modern radiation techniques on patterns of Second Primary cancers After external beam Radiotherapy for prostate Cancer (SPARC)
KWF heeft subsidie toegekend aan een gezamenlijke project van Erasmus MC en IKNL, getiteld 'The impact of modern radiation techniques on patterns of Second Primary cancers After external beam Radiotherapy for prostate Cancer' (SPARC). Meer inzicht in de mogelijk late effecten van moderne radiotherapie is belangrijk voor het bepalen van de meest optimale behandeling voor patiënten met prostaatkanker, zodat eventuele risico’s zo laag mogelijk gehouden kunnen worden. In het SPARC-project, dat in juni 2019 van start ging, worden in de diverse Nederlandse radiotherapiecentradata over de technische aspecten van de radiotherapie verzameld en gekoppeld aan gegevens uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).
lees verderProspective Bladder Cancer Infrastructure
De Prospective Bladder Cancer Infrastructure (ProBCI) is een infrastructuur opgezet in 2019, waarbinnen medische informatie, patiëntgerapporteerde informatie en biomateriaal worden verzameld van patiënten met hoogrisico (niet-)spierinvasieve blaaskanker. Het doel van het cohort is het faciliteren van wetenschappelijk onderzoek om de prognose en de kwaliteit van leven van (toekomstige) patiënten te verbeteren. Het project is officieel van start gegaan in 2020 en heeft geen vastgestelde einddatum.
lees verderREBACARE-studie: effect pre-operatieve chemotherapiespoeling op recidief in de blaas bij urineleiderkanker
De REBACARE-studie evalueert het risico op het krijgen van een tumorrecidief in de blaas bij patiënten die een eenmalige chemospoeling in de blaas krijgen, voorafgaand aan een operatie waarbij de nier en urineleider worden verwijderd. Deze operatie wordt uitgevoerd in verband met een tumor aan het verzamelsysteem van de nier en/of urineleider. De verwachting is dat deze spoeling voorafgaand aan de operatie, het risico op het krijgen van een tumorrecidief in de blaas net zo veel verlaagt als de huidige standaard: namelijk een eenmalige chemospoeling na de operatie, echter met een veiliger profiel. Deze studie vindt plaats in 18 ziekenhuizen in Nederland. In totaal nemen 190 patiënten deel aan de studie, waarvan de laatste patiënt in augustus 2020 is geïncludeerd.
lees verderCRAC-studie: radicale cystectomie versus blaassparende behandeling
De CRAC-studie (Comparison of Radical Cystectomy and Bladder sparing treatment in muscle invasive bladder cancer) is een substudie binnen het BlaZIB-project. Patiënten die in Nederland een curatieve behandeling krijgen aangeboden voor een niet-gemetastaseerd spierinvasief blaascarcinoom worden geïncludeerd. De studie vergelijkt de uitkomsten tussen de patiënten behandeld met radicale cystectomie en patiënten die een blaassparende therapie ondergingen, zoals chemoradiatie of brachytherapie.
lees verderPRO-RCC: Prospective Cohort - Renal Cell Carcinoma
In 2020 werd Stichting PRO-RCC (Prospective cohort - Renal Cell Carcinoma) opgericht, met het doel een infrastructuur te bieden voor het verzamelen van klinische gegevens en patiëntgerapporteerde uitkomsten van nierkankerpatiënten in Nederland. Door een prospectief cohort van nierkankerpatiënten te beheren, faciliteert PRO-RCC wetenschappelijk onderzoek om de prognose en de levenskwaliteit van patiënten met nierkanker te verbeteren. Het project heeft geen vastgestelde einddatum.
lees verderKankersoorten
Blaaskanker, prostaatkanker, nierkanker
Aandachtsgebied
Kwaliteit van zorg
Contactgegevens