Zaadbalkanker

Jaarlijks krijgen meer dan 900 mannen in Nederland voor het eerst de diagnose zaadbalkanker (ook wel testiskanker of teelbalkanker genoemd). 

Bekende risicofactoren voor het krijgen van zaadbalkanker zijn het hebben van een niet ingedaalde zaadbal tijdens de puberteit, hypospadie (een onvolledig gevormde plasbuis), verminderde spermatogenese en zaadbalkanker in de familie.

Informatie voor patiënten

Op kanker.nl vindt u informatie voor patiënten met zaadbalkanker. De patiëntenorganisatie voor patiënten met zaadbalkanker is Stichting Zaadbalkanker.

 

 

Informatie voor (zorg-)professionals

Via NKR Cijfers kunt u zelf cijfers samenstellen over de incidentie, overleving, prevalentie en sterfte van zaadbalkanker of bekijk op deze pagina meer cijfers en rapportages op basis van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). Ook biedt IKNL op verzoek cijfers op maat. Meer informatie over openstaande klinische trials of ondersteuning bij trials kunt u opvragen bij ons trialbureau.

Contact

Bent u zorgprofessional of onderzoeker en wilt u meer informatie over de registratie en het wetenschappelijk onderzoek naar urogenitale tumoren dan kunt u contact opnemen metIKNL.Nieuwsbericht

Movember: extra aandacht voor prostaatkanker en zaadbalkanker

hand met plaksnor

Movember staat in het teken van de gezondheid van de man in het algemeen én om speciale aandacht te vragen voor prostaatkanker en zaadbalkanker. In dit kader zet IKNL de actuele cijfers voor incidentie en overleving op een rij. Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij Nederlandse mannen. Bijna 15.000 mannen kregen deze diagnose in 2022. Zaadbalkanker komt minder vaak voor. In 2022 kregen bijna 1000 mannen de diagnose zaadbalkanker. De overleving van mannen met een tumor in de mannelijke geslachtsorganen is in vergelijking met andere vormen van kanker redelijk goed; de 10-jaarsoverleving voor prostaatkanker is bijna 80% en voor patiënten met zaadbalkanker is dit 95%.

lees verder

Sterke stijging aantal urologische kankerdiagnoses in Nederland

IKNL rapport kanker in Nederland trends en prognoses tot en met 2032

De verwachte incidentie van kankersoorten neemt toe, ook voor de urologische vormen van kanker. Deze toename komt met name door de dubbele vergrijzing en verandering in leefstijlfactoren die het risico op kanker verhogen. Dit blijkt uit het recent verschenen rapport van IKNL: 'Kanker in Nederland: trends & prognoses tot en met 2032.’

lees verder

IKNL.Medewerker

Vera Atema

portretfoto dr. Vera Atema adviseur urogenitale kanker

adviseur urogenitale kanker

lees verder

Denise Plönissen

Denise Plönissen expert registratie IKNL

expert registratie urologische tumoren

lees verder

Katja Aben

dr. Katja Aben

hoofdonderzoeker

lees verder