Longkanker

Longkanker is de meest voorkomende vorm van kanker wereldwijd bij mannen. De afgelopen decennia kwam longkanker in Nederland ook steeds vaker voor bij vrouwen. Onder longkanker scharen we in dit geval ook mesothelioom van het longvlies (ook wel asbestkanker genoemd). Jaarlijks overlijden er in Nederland ongeveer 10.000 mensen aan longkanker. De relatieve 5-jaars overleving is tegenwoordig 25%. 

Informatie over zeldzame vormen van longkanker is hier te vinden. Informatie over de impact van COVID-19 op longkanker staat hier. In oktober 2022 publiceerde IKNL het rapport 'Kanker in Nederland, trends en prognoses tot en met 2032' met daarin ook prognoses voor longkanker. Dit rapport is hier te vinden

De helft van de patiënten met longkanker heeft uitzaaiingen bij diagnose. In 2018 ging het om 7.030 patiënten. Hiermee is het tevens de grootste groep patiënten met uitzaaiingen bij diagnose. Longkanker zaait het vaakst uit naar de botten, lever en de andere long. Klik op onderstaande infographic om de locaties van uitzaaiingen voor andere kankersoorten te zien. 

Ontwikkelingen

Belangrijke factoren die hebben bijgedragen aan verbetering van de overleving bij longkanker zijn betere diagnostiek (onder andere PET-CT-scan) en beschikbaarheid van nauwkeurigere radiotherapeutische methoden. Een recente ontwikkeling is de introductie van doelgerichte therapieën en immuuntherapie. De verwachting is dat deze extra mogelijkheden de komende decennia gaan bijdragen aan verdere vooruitgang van de kwaliteit van zorg en overleving van mensen met longkanker.

Informatie voor patiënten over longkanker vindt u op kanker.nl.

De patiëntenorganisatie is Longkanker Nederland.

 

Contact

Bent u zorgprofessional en wilt u meer informatie over de registratie, onderzoek naar longkanker, of (regionale) werkgroepen? Of heeft u andere vragen met betrekking tot de kwaliteit van zorg voor patiënten? Neemt u dan contact op met:



Nieuws

Grote praktijkvariatie in profylactische hersenbestralingen bij kleincellige longkanker

Tussen ziekenhuizen bestaat grote praktijkvariatie in het toepassen van profylactische hersenbestralingen bij kleincellig longcarcinoom. Het gebruik van deze bestraling uit voorzorg is de afgelopen jaren afgenomen. Dit heeft echter nog niet geleid tot standaard inzet van MRI-surveillance. Dat blijkt uit het onderzoek van arts-in-opleiding tot radiotherapeut Peter van Rossum (UMC Utrecht) en collega’s dat onlangs in Clinical and Translational Radiation Oncology verscheen.

lees verder

Ruim de helft van de preoperatieve longcarcinoïddiagnosen is onjuist

Zevenenvijftig procent van de preoperatieve bioptdiagnosen longcarcinoïd bleek achteraf onjuist te zijn; de tumorgraad werd vaak onderschat. Arts-onderzoeker Ronald Damhuis (IKNL) is teleurgesteld: ‘Carcinoïden zijn niet erg kwaadaardig dus het liefst opereer je zo zuinig mogelijk, maar een stukje gebiopteerd tumorweefsel blijkt onvoldoende zekerheid te bieden om deze keuze te maken.’ Onlangs verscheen de publicatie hierover, met onderzoeker Laura Moonen (MUMC+) als eerste auteur, in het toonaangevende Journal of Thoracic Oncology (JTO).

lees verder

Medewerkers

Eveline Grin

portretfoto van Eveline, een witte vrouw met halflang blond haar. Ze draagt een paarse top en staat glimlachend voor een witte kantoorachtergrond.

adviseur oncologische zorg

lees verder

Mariëlle Plaisier

portretfoto Marielle Plaisier

expert registratie long, huid, borst

lees verder