Slokdarm- en maagkanker

Jaarlijks wordt bij ongeveer 4000 Nederlanders de diagnose slokdarm- of maagkanker gesteld. Bij bijna 3000 patiënten gaat het om slokdarmkanker of kanker in het overgangsgebied tussen slokdarm en maag. Ongeveer 1000 patiënten worden per jaar gediagnosticeerd met maagkanker.

Slokdarmkanker is onder te verdelen in adenocarcinomen en plaveiselcelcaricnomen. Het aantal diagnoses van adenocarcinomen per jaar is de afgelopen jaren gestegen, het aantal diagnoses van plaveiselcelcarcinoom stijgt minder snel. Het aantal patiënten met de diagnose maagkanker is de afgelopen decennia gedaald. Zowel slokdarm- als maagkanker komt vaker voor bij mannen dan vrouwen. 

In december 2024 kwam het laatste IKNL-rapport uit met kerncijfers rond slokdarm- en maagkanker (over onder meer incidentie, overleving en behandelingen):

Slokdarm-maag-banner.png

Op zoek naar oudere cijfers? Lees hier het vorige rapport uit 2021.

Informatie voor patiënten over slokdarmkanker en maagkanker vindt u op kanker.nl

Contact

Bent u zorgprofessional en wilt u meer informatie over de registratie en onderzoek naar slokdarm en maagkanker, of over (regionale) werkgroepen? Of heeft u andere vragen met betrekking tot de kwaliteit van zorg voor patiënten? Neemt u dan contact op met:



Nieuws

Opmars van immunotherapie bij uitgezaaide slokdarm- en maagkanker

Rapport slokdarm-maagkanker 2024 Immunotherapie in combinatie met chemotherapie is sterk in opkomst als behandeling voor patiënten met uitgezaaide slokdarmkanker. Dat blijkt uit het rapport ‘Slokdarm- en maagkanker in Nederland 2024’ dat vanmiddag gepresenteerd wordt. Daarin staat ook dat de incidentie van slokdarmkanker blijft stijgen. Die stijging is vooral toe te schrijven aan de toename van het aantal patiënten met adenocarcinoom. Voor dat type kanker zijn overgewicht en reflux de belangrijkste risicofactoren.  lees verder

Rookvrije toekomst kan in 22 jaar minstens 120.000 kankerdiagnoses voorkomen

gebroken sigaret op blauwe achtergrond Ieder jaar krijgen in Nederland meer dan 14.000 mensen de diagnose longkanker, 6.800 mensen de diagnose blaaskanker en 2.700 mensen de diagnose slokdarmkanker. Omdat roken veel kankerdiagnoses veroorzaakt, is een van de doelen van de Nederlandse Kankeragenda dat nog maar 5% van de volwassenen en 0% van de jongeren rookt in 2032. Nieuwe berekeningen van Integraal Kankercentrum Nederland op basis van o.a. data uit de Nederlandse Kankerregistratie laten zien wat het effect is als we dat preventiedoel halen: we voorkomen 120.000 long-, blaas- en slokdarmkankerdiagnoses over de periode 2024-2045. lees verder

Medewerkers

Pauline Vissers

Een portretfoto van Pauline, een witte vrouw met los donkerbruin haar en een bril. Ze glimlacht de camera in. Ze draagt een witte top.

senior onderzoeker

lees verder

Patrick Veldhuis

Profielfoto Patrick Veldhuis

adviseur slokdarm- en maagkanker en HPB-tumoren 

lees verder

Marjorie de Kok

expert registratie darmkanker, slokdarm- en maagkanker en HPB-tumoren 

lees verder

Rob Verhoeven

Rob Verhoeven

hoofdonderzoeker upper GI

lees verder