Onderzoek bij slokdarm- en maagkanker
In samenwerking met zorgprofessionals en op basis van NKR-data worden jaarlijks circa 20-25 peer-reviewed wetenschappelijke artikelen gepubliceerd over slokdarm- en maagkanker.
Enkele voorbeelden van recent gepubliceerde studies waarin data van de NKR zijn gebruikt:
- Overleving patiënten met slokdarm- en maagkanker toegenomen
- Besluitvorming en uitkomst van behandeling bij patiënten met slokdarmkanker
- Definitieve chemoradiatie is mogelijk alternatief bij ouderen met slokdarmkanker
- SOURCE: Predictiemodel voor uitgezaaide slokdarm- en maagkanker
- Voorkeursbehandelingen bij adeno- en plaveiselcelcarcinoom van de slokdarm
- Tot 12 weken wachten op chemotherapie na maagkankeroperatie niet nadelig
Onderzoeksprojecten
PRIOR: pre-operatieve fysieke training en voedingsadvies bij slokdarmkanker
Een operatie bij patiënten met slokdarmkanker is een ingrijpende procedure. Patiënten hebben tijdens de klinische periode een hoog risico (42% - 73%) op postoperatieve complicaties en na ontslag uit het ziekenhuis ervaren zij vaak een forse achteruitgang in hun fysieke fitheid. Daarom is het project PRIOR (PReoperative intervention to Improve outcomes in Oesophageal cancer patients after Resection) gestart. In dit project nemen patiënten deel aan een preoperatieve interventie, bestaande uit een fysiek trainingsprogramma en voedingsadviezen.
lees verderQuality of care: palliatieve behandeling slokdarm- en maagkanker
AMC en IKNL zijn in 2017 gezamenlijk gestart met het project ‘Quality of care: palliatieve behandeling slokdarm- en maagkanker'. Voor dit project worden in de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) extra items geregistreerd van patiënten die zijn gediagnosticeerd in de jaren 2010 - 2014. Het doel is meer inzicht te krijgen in de kwaliteit van zorg bij patiënten met gemetastaseerde slokdarm- of maagkanker. Resultaten worden verwacht in de tweede helft van 2020.
lees verder