Opmars van immunotherapie bij uitgezaaide slokdarm- en maagkanker
Immunotherapie in combinatie met chemotherapie is sterk in opkomst als behandeling voor patiënten met uitgezaaide slokdarmkanker. Dat blijkt uit het rapport ‘Slokdarm- en maagkanker in Nederland 2024’ dat vanmiddag gepresenteerd wordt. Daarin staat ook dat de incidentie van slokdarmkanker blijft stijgen. Die stijging is vooral toe te schrijven aan de toename van het aantal patiënten met adenocarcinoom. Voor dat type kanker zijn overgewicht en reflux de belangrijkste risicofactoren. lees verderRookvrije toekomst kan in 22 jaar minstens 120.000 kankerdiagnoses voorkomen
Ieder jaar krijgen in Nederland meer dan 14.000 mensen de diagnose longkanker, 6.800 mensen de diagnose blaaskanker en 2.700 mensen de diagnose slokdarmkanker. Omdat roken veel kankerdiagnoses veroorzaakt, is een van de doelen van de Nederlandse Kankeragenda dat nog maar 5% van de volwassenen en 0% van de jongeren rookt in 2032. Nieuwe berekeningen van Integraal Kankercentrum Nederland op basis van o.a. data uit de Nederlandse Kankerregistratie laten zien wat het effect is als we dat preventiedoel halen: we voorkomen 120.000 long-, blaas- en slokdarmkankerdiagnoses over de periode 2024-2045. lees verderMet realworlddata sneller inzicht in mogelijke effectiviteit nieuw geneesmiddel bij maagkanker
De effectiviteit van een geneesmiddel wordt vastgesteld op basis van de resultaten van klinisch gerandomiseerd onderzoek. Op de ESMO liet onderzoeker dr. Rob Verhoeven (IKNL) zien dat met behulp van realworlddata al inzichten gegeven kunnen worden voor de gerandomiseerde trial is afgerond.
lees verderKlachten na operatie bij slokdarm- of maagkanker in eerste drie maanden het meest intensief
Een belangrijk onderdeel van de behandeling bij niet-uitgezaaide slokdarm- of maagkanker bestaat uit een operatieve verwijdering van de tumor. Een aanzienlijk deel van de patiënten kampt hierna met spijsverteringsgerelateerde klachten. Felice van Erning (IKNL) en collega’s brachten in kaart welke klachten dit precies zijn, wanneer ze zich manifesteren en wat de impact is op kwaliteit van leven.
lees verder‘Real world’ uitkomsten slokdarm- en maagkanker helpen arts en patiënt
Wat is het effect van behandelstrategieën voor patiënten met slokdarm- en maagkanker in de dagelijks praktijk? Welke patiëntgroepen hebben het meest profijt van behandelingen? En wat weten we over de kwaliteit van leven? Marieke Pape bundelde studies hierover in haar proefschrift ‘Beyond clinical trials: population-based outcomes of patients with esophagogastric cancer’. Ze promoveert op 9 juni aan de Universiteit van Amsterdam.
lees verderVerdiepende overlevingscijfers slokdarm- en maagkanker: meer duidelijkheid voor arts en patiënt
De overlevingscijfers van slokdarm- en maagkanker zijn de laatste decennia gunstiger geworden. Toch profiteert niet iedere patiënt hiervan. Onderzoekers Steven Kuijper (Amsterdam UMC) en Marieke Pape (IKNL) analyseerden in drie studies de cijfers om daarmee een duidelijker beeld te schetsen voor arts en patiënt.
lees verderOok na centralisatie praktijkvariatie bij behandeling slokdarm- en maagkanker
Ondanks verdere centralisatie voor operatieve zorg is er nog steeds sprake van praktijkvariatie bij de behandeling van slokdarm- en maagkanker in Nederland. Tegelijk zijn er goede voorbeelden van multidisciplinaire overleggen die bijdragen aan een betere behandeling. Dat blijkt uit het proefschrift ‘Insights in Variation in Oncological Upper GI practice’ van Josianne Luijten. Ze promoveert op 22 december aan het ErasmusMC.
lees verderBehandeling uitgezaaide slokdarm- en maagkanker: een overzicht
Bij de behandeling van uitgezaaide slokdarm- of maagkanker is traditioneel veel aandacht voor onderzoek uit trials. Rob Verhoeven, senior onderzoeker bij IKNL en verbonden aan het AmsterdamUMC, zette de trends op een rij op basis van real world data uit de Nederlandse Kankerregistratie tijdens het 5e multidisciplinair gastro-intestinaal oncologie congres.