Onderzoek bij darmkanker
De NKR data vormen een belangrijke bron voor wetenschappelijk onderzoek. In samenwerking met zorgprofessionals worden jaarlijks diverse wetenschappelijke, peer-reviewed, artikelen gepubliceerd over patiënten met darmkanker op basis van NKR data.
Enkele voorbeelden van recent gepubliceerde studies waarin data van de NKR zijn gebruikt
- Relatie tussen behandelvolume en overleving T4 endeldarmkanker
- Dikkedarmkanker: zowel incidentie als overleving afgelopen 25 jaar gestegen
- Vaker complete respons na chemoradiotherapie gevorderde rectumkanker
- Effect bevolkingsonderzoek darmkanker: meer diagnoses in vroeg stadium
- Patiënt met synchrone colorectale carcinomen heeft slechtere overleving
IKNL voert ook de monitor bevolkingsonderzoek darmkanker uit.
Projecten
Transparantie psychosociale gevolgen en zorg bij kanker: beter inzicht in psychische, sociale en fysieke gevolgen
Voor het project ‘Transparantie psychosociale gevolgen en zorg bij kanker’ heeft IKNL namens het Landelijk Overleg Psychosociale Oncologie (LOPPSOZ) aanvullende items geregistreerd in de NKR bij borst- en dikkedarmkanker en rapporteerden aan de betrokken behandelaars. De items betroffen frequentie van afname en bespreken van een signaleringsinstrument naar problemen op fysiek, psychisch en/of sociaal vlak, het type signaleringsinstrument en eventuele verwijzing naar psychosociale, paramedische en medisch specialistische revalidatiezorgverleners. Ook kregen verpleegkundig(en) (specialisten) een e-learningmodule en masterclasses aangeboden over psychische, sociale en fysieke gevolgen van kanker, basale psychosociale zorg en verwijsmogelijkheden voor gespecialiseerde zorg.
lees verderPLCRC-cohort: infrastructuur voor observationeel, gerandomiseerd onderzoek
Een unieke verzameling multidisciplinaire data, een biobank en gegevens over patiëntgerapporteerde uitkomsten. Dat is kort samengevat het Prospectief Landelijk CRC-cohort, een infrastructuur opgezet door de Dutch Colorectal Cancer Group (DCCG) voor het verrichten van wetenschappelijk onderzoek om de zorg voor patiënten met dunnedarm-, dikkedarm-, endeldarm- en anuskanker (gezamenlijk darmkanker) te verbeteren.
lees verder