2 juli 2025
De chirurgische behandeling van darmkanker is in Nederland sterk verbeterd, maar er zijn kansen om de kwaliteit van zorg verder te verhogen. Dat laat Lindsey de Nes (Maasziekenhuis Pantein) zien op basis van landelijke data, o.a. de Dutch ColoRectal Audit (DCRA), de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) en aanvullende cohortstudies. Zo blijkt dat betere risicobeoordeling, maatwerk bij oudere patiënten en meer uniforme behandelstrategieën de chirurgische zorg bij darmkanker verder kunnen verbeteren.
lees verder
Nieuwe inzichten in chirurgische zorg bij darmkanker: focus op risicobeoordeling en praktijkvariatie

25 juni 2025
Nieuw onderzoek op basis van data uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) laat zien dat uitkomsten bij uitgezaaide darmkanker in de dagelijkse praktijk aanzienlijk verschillen van wat uit klinische studies bekend is. Zo is de overleving van patiënten in de dagelijkse praktijk die behandeld zijn met systemische therapie veel lager in vergelijking met data uit klinische trials. Daarnaast blijken er verschillen te zijn in de behandeling van patiënten met synchrone versus metachrone uitzaaiingen. Deze realworld inzichten bieden waardevolle input voor zorgverleners om patiënten beter te informeren over hun mogelijkheden en kansen.
lees verder
Realworld inzichten in behandeling en overleving van uitgezaaide darmkanker

10 juni 2025
Patiënten met dikkedarm- en endeldarmkanker worden minder vaak geopereerd dan 20 jaar geleden, terwijl mensen met niet-uitgezaaide maag- en alvleesklierkanker en periampullaire kanker vaker geopereerd worden. Dat blijkt uit een landelijke studie op basis van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). Onderzoekers van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) analyseerden gegevens van meer dan 319.000 patiënten met kanker aan de spijsverteringsorganen in de periode 2005–2020.
lees verder
Verschuivingen in operaties bij darm-, maag- en alvleesklierkanker, sterfte na operatie neemt af

23 april 2025
In Nederland krijgen steeds meer mensen onder de 50 jaar darmkanker. Uit onderzoek van Marloes Elferink van IKNL en collega’s blijkt dat dit aantal de afgelopen decennia is gestegen en naar verwachting verder zal toenemen. Toch blijft darmkanker op jonge leeftijd zeldzaam. De bevindingen, gebaseerd op cijfers uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR), laten zien hoe belangrijk het is dat artsen en patiënten zelf alert zijn en dat er meer onderzoek komt naar oorzaken en manieren om de ziekte te voorkomen.
lees verder
Darmkanker neemt toe bij jonge mensen, maar blijft relatief zeldzaam

27 maart 2025
Data uit klinische trials suggereren dat de overleving van patiënten met uitgezaaide dikkedarmkanker de laatste decennia sterk verbeterde, maar promotieonderzoek van Patricia Hamers (UMCU) laat zien dat deze bevindingen zich niet vertalen naar een real-worldpatiëntenpopulatie. Ze maakte daarbij gebruik van data uit de Nederlandse Kankerregistratie, Palga en PLCRC. Ze pleit daarom voor het gebruik van realworlddata (RWD) om representatieve en betrouwbare inzichten te krijgen in behandeluitkomsten en realistischere prognoses te kunnen schetsen.
lees verder
Realworlddata nodig voor realistischere prognoses bij uitgezaaide dikkedarmkanker

10 maart 2025
Het bevolkingsonderzoek darmkanker helpt niet alleen door preventie en vroege opsporing, maar vermindert ook het aantal diagnoses met buikvliesuitzaaiingen. Dat blijkt uit onderzoek van Laskarina Galanos (IKNL/Catharina Ziekenhuis) met data uit de Nederlandse Kankerregistratie. Daarnaast krijgen gescreende patiënten met buikvliesuitzaaiingen vaker een behandeling met curatieve intentie en is hun overleving beter dan van patiënten bij wie de ziekte pas bij klachten wordt ontdekt.
lees verder
Positief effect bevolkingsonderzoek voor darmkankerpatiënten met uitzaaiingen in het buikvlies

8 januari 2025
Patiënten met darmkanker met tot de lever beperkte uitzaaiingen zijn wat betreft overleving het meest gebaat bij een operatie van die leveruitzaaiingen. Het is alleen niet altijd duidelijk wanneer leveruitzaaiingen technisch (potentieel) operabel zijn en of dit biologisch zinvol is. Marinde Bond (UMC Utrecht) laat in haar proefschrift zien dat een leverexpertpanel hier uitkomst kan bieden, met een gestructureerde en transparante aanpak om patiënten met aanvankelijk niet-operabele levermetastasen effectief te beoordelen en zo goed mogelijk te behandelen.
lees verder
Expertpanel optimaliseert behandeling leveruitzaaiingen bij darmkanker

11 juli 2024
Patiënt met kanker wil specifieke overlevingscijfers: voor vier kankersoorten is deze informatie nu beschikbaar

Vorig jaar leverde IKNL specifieke overlevingscijfers voor borstkanker, darmkanker, longkanker en prostaatkanker op basis van een aantal patiënt- en tumorkenmerken. In de pilot konden deelnemers van kanker.nl deze cijfers raadplegen, nadat zij waren ingelogd met hun account. De pilot is succesvol afgesloten en nu komen de specifieke overlevingscijfers voor deze vier tumorsoorten voor bezoekers aan kanker.nl openbaar beschikbaar en is inloggen met een account niet meer nodig.
lees verder