Darmkanker

Darmkanker is een veel voorkomende vorm van kanker in Nederland en staat voor zowel mannen als vrouwen op de vierde plek als meest voorkomende kankersoort. In 2022 zijn 12.000 nieuwe patiënten met darmkanker gediagnosticeerd. Darmkanker wordt onderverdeeld in tumoren in de dikkedarm (colontumoren) en tumoren in de endeldarm (rectumtumoren). Ongeveer een derde van alle gevallen is gelokaliseerd in het laatste deel van de darm: de endeldarm.

 

Darmkanker is een ziekte die voornamelijk ouderen treft; 56% van alle patiënten met darmkanker is 70 jaar of ouder. Tijdens diagnose van dikkedarmkanker is bij ongeveer een op de vijf patiënten de tumor verspreid naar andere organen (stadium IV). Bij endeldarmkanker is dit 18%. De overleving is sterk afhankelijk van het stadium bij diagnose. Bij patiënten met dikkedarmkanker varieert de 5-jaarsoverleving van 96% bij stadium I tot 12% bij stadium IV, bij patiënten met endeldarmkanker loopt deze van 94% bij stadium I tot 14% bij stadium IV.  

De figuren op deze pagina en ook de pagina's over incidentie. prevalentie, behandeling, overleving en sterfte zijn te downloaden en mogen met bronvermelding gebruikt worden in presentaties.  

Informatie over darmkanker voor patiënten vindt u op kanker.nl en op de site van Stichting Darmkanker

 

 

Femke Sijtsma

onderzoeker postdoc

lees verder

Marjorie de Kok

expert registratie darmkanker, slokdarm- en maagkanker en HPB-tumoren 

lees verder

Marloes Elferink

onderzoeker postdoc

lees verder

Felice van Erning

onderzoeker postdoc

lees verder