Monitor bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

IKNL monitort in opdracht van het RIVM de prestaties van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Het doel van de monitor is om de kwaliteit van de bevolkingsonderzoeken te bewaken en te verbeteren. In 2019 hebben ruim 450.000 vrouwen deelgenomen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Dat is 56,0% van de doelgroep en is iets lager dan in 2018. Het RIVM heeft in 2019 onderzocht welke redenen en barrières er zijn om niet deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek en maakt op basis daarvan een actieplan.

Bij 9,8% van de deelneemsters is het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken (hrHPV, hoog risico Humaan Papilloma Virus) gevonden. Van alle deelneemsters is 3% verwezen naar de gynaecoloog, dat zijn bijna 13.500 vrouwen. Bij bijna 5.000 vrouwen is zo een voorstadium van baarmoederhalskanker gevonden. De verwijzingen worden nader onderzocht, met als doel dat minder vrouwen onnodig worden doorverwezen.

Van alle deelnemende vrouwen maakte 8,6% gebruik van de zelfafnameset, iets meer dan in 2018. De zelfafnameset wordt door vrouwen van alle leeftijden gebruikt. Het overzicht van alle cijfers vindt u in de monitor bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.