Hieronder vindt u een overzicht van de incidentie-, overlevings-, prevalentie- en sterftecijfers gebaseerd op data uit de Nederlandse Kankerregistratie.
Totaaloverzicht cijfers baarmoederhalskanker
Op deze pagina staat een overzicht van de incidentie, prevalentie, regionale verschillen en behandeltrends van baarmoederhalskanker.
Incidentie baarmoederhalskanker
Het totale aantal vrouwen met baarmoederhalskanker is na een laagste punt in 2013 weer gestegen, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). Zowel de absolute incidentie (bovenste figuur) als gestandaardiseerde incidentie (gecorrigeerd voor groei en vergrijzing van de bevolking; ESR; onderste figuur) is licht gestegen. Het is onzeker of deze trend zich zal blijven voortzetten.
Momenteel wordt er naar oorzakelijke verbanden gezocht om de lichte stijging te kunnen verklaren. Mogelijk heeft het te maken met veranderingen in bevolkingssamenstelling of gedrag, bijvoorbeeld door een stijging van risicofactoren in de jaren ‘90, zoals roken bij vrouwen. Roken verzwakt het immuunsysteem en versterkt daarmee de invloed van het HPV-virus, de meest belangrijke risicofactor voor het ontstaan van baarmoederhalskanker. Er zijn vooralsnog geen duidelijke aanwijzingen dat baarmoederhalskanker echt steeds vaker voorkomt.
Overleving baarmoederhalskanker
Het stadium van de ziekte en de aanwezigheid van lymfekliermetastasen zijn de belangrijkste factoren voor het voorspellen van het verdere ziektebeloop bij patiƫnten met baarmoederhalskanker. Overlevingscijfers variƫren van 96% voor vrouwen met vroeg stadium ziekte tot 16% als de ziekte is uitgezaaid naar andere delen van het lichaam.
De overleving van vrouwen met baarmoederhalskanker is over de jaren heen langzaam gestegen. Van alle vrouwen die tussen 2001 en 2010 de diagnose baarmoederhalskanker kregen, was 66% na vijf jaar nog in leven. Van de groep vrouwen die tussen 2011 en 2018 de diagnose baarmoederhalskanker kreeg, is nog niet iedereen de vijf jaar sinds de diagnose gepasseerd. De 1-jaars- (86%) en 2-jaarsoverleving (78%) van deze groep ligt beide een procentpunt hoger dan bij de groep die tussen 2006 en 2010 de diagnose kreeg. De stijging in overleving is ook terug te zien in de daling in sterfte.
Prevalentie baarmoederhalskanker
Er zijn in Nederland meer dan drieduizend vrouwen in leven die in de afgelopen vijf jaar een diagnose baarmoederhalskanker hebben gehad.
Sterfte baarmoederhalskanker
Over de afgelopen decennia overleden gemiddeld ongeveer 200 vrouwen per jaar aan baarmoederhalskanker. Ongeveer de helft van deze vrouwen was jonger dan 60 jaar. Er is een duidelijk daling te zien in de afgelopen 3 decennia, zowel wanneer gecorrigeerd voor groei en vergrijzing van de bevolking als in absolute cijfers; 30 jaar geleden overleden nog gemiddeld 300 vrouwen per jaar aan baarmoederhalskanker.
De sterfte aan baarmoederhalskanker bereikte in 2011 een laag punt met 189 vrouwen in Nederland. In 2015 en 2016 was de sterfte hoger met 207 en 229 vrouwen die overleden aan de gevolgen van baarmoederhalskanker.