Baarmoederhalskanker
Per jaar krijgen ongeveer 900 vrouwen in Nederland voor het eerst de diagnose baarmoederhalskanker. De incidentie van deze kankersoort lijkt de afgelopen jaren licht te stijgen. Baarmoederhalskanker komt opvallend vaak bij jongere vrouwen voor: de piekincidentie ligt tussen het 35ste en het 45ste levensjaar. In de afgelopen decennia overleden jaarlijks zo'n 200 vrouwen aan baarmoederhalskanker. Ongeveer de helft van deze vrouwen was jonger dan 60 jaar en ongeveer 30 waren er zelfs jonger dan 45 jaar.
De meest recente cijfers (incidentie, prevalentie, overleving en sterfte) over baarmoederhalskanker staan hier. Met NKR cijfers kunt u zelf cijfers samenstellen over incidentie, prevalentie, stadiumverdeling, sterfte en overleving naar leeftijd en provincie.
IKNL bracht in 2022 het rapport 'Baarmoederhalskanker in Nederland' uit, met trends en cijfers uit de Nederlandse kankerregistratie:
5-jaarsoverleving
De 5-jaarsoverleving neemt de afgelopen jaren langzaam toe en is op dit moment 67%. Deze trend is terug te zien in de sterftecijfers, die een daling laten zien over de afgelopen decennia.
Voor de vroege ontdekking van (een voorstadium van) baarmoederhalskanker bestaat het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Wordt bij een vrouw een voorstadium van baarmoederhalskanker ontdekt? Dan kan dit vroegtijdig behandeld worden, zodat het niet kan uitgroeien tot baarmoederhalskanker. Daarmee kan sterfte aan baarmoederhalskanker worden voorkomen.
IKNL heeft tot en met 2021 in opdracht van het RIVM de prestaties van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker gemonitord. Het doel van deze monitor is om de kwaliteit van de bevolkingsonderzoeken te bewaken en te verbeteren.
Informatie voor patiënten
Op kanker.nl vindt u informatie over baarmoederhalskanker voor patiënten en naasten en op de website van patiëntenvereniging Olijf.
Informatie voor zorgprofessionals
Samen met zorgprofessionals en patiëntenorganisatie Olijf ondersteunt IKNL beleidsvoering om de zorg voor patiënten met een gynaecologische tumor te verbeteren. Zo verricht de afdeling Research & Development van IKNL studies naar de kwaliteit van zorg en kwaliteit van leven van baarmoederhalskankerpatiënten. Bij de meeste studies wordt gebruik gemaakt van gegevens uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR), waarin sinds 1989 alle gevallen van kanker worden geregistreerd. De resultaten publiceert IKNL onder meer in internationale tijdschriften en regionale rapportages. Daarnaast worden ze besproken met zorgprofessionals in regionale en landelijke werkgroepen.
Contact
Neemt voor meer informatie contact op met:
- Maaike van der Aa, senior onderzoeker
- Suzanne Verboort, senior adviseur oncologische zorg
- a.i. Mariëlle Plaisier, stafmedewerker registratie