Trials ondersteund door IKNL trialbureau

Het IKNL-trialbureau ondersteunt een breed scala aan klinische studies. De ondersteuning varieert van complete ondersteuning inclusief centraal datamanagement, lokaal datamanagement, projectmanagement, kwaliteit van leven-vragenlijsten en monitoring, tot lokaal datamanagement voor enkele deelnemende ziekenhuizen. Hieronder vindt u greep uit de studies. 

UPGRADE-RT (kanker in de keelholte of het strottenhoofd)

Onderzoek naar een nieuwe behandeling voor patiënten met kanker in de keelholte of het strottenhoofd. Onderzocht wordt of een lagere bestralingsdosis voor de lymfeklieren - waarin geen uitzaaiingen zijn aangetroffen - even effectief is en zorgt voor minder bijwerkingen vergeleken met de standaard bestralingsdosis.

Initiatiefnemers studie: dr. S. van den Bosch, Radboudumc Nijmegen
Subsidie: KWF Kankerbestrijding
Ondersteuning IKNL trialbureau: Alle diensten (projectmanagement, centraal datamanagement, lokaal datamanagement, monitoring en kwaliteit van leven vragenlijsten)

Meer info over UPGRADE-RT op Kanker.nl

SONIA-studie (Uitgezaaide borstkanker, BOOG 2017-03)

​De SONIA-studie onderzoekt op welk moment de CDK4/6-remmers het beste kunnen worden toegevoegd aan de anti-hormonale behandeling bij uitgezaaide borstkanker. 

Initiatiefnemers studie: Dr. Agnes Jager, Erasmus MC, Kanker Instituut, Rotterdam; Dr. Inge R. Konings, Amsterdam UMC, locatie VUMC, Amsterdam; Dr. Gabe S. Sonke, Nederlands Kanker Instituut, Amsterdam
Subsidie: ZonMW
Ondersteuning IKNL trialbureau: Alle diensten (projectmanagement, centraal datamanagement, lokaal datamanagement, monitoring en kwaliteit van leven vragenlijsten)

Meer info over de SONIA-studie op Kanker.nl

RASTRIC (fase 1)

Een dosis-escalatie fase I/II studie bij patiënten met RAS-gemuteerde, uitgezaaide dikkedarmkanker om de veiligheid en werkzaamheid van de drievoudige combinatie te onderzoeken van de MEK-remmer binimetinib, de pan-EGFR-remmer lapatinib en de microtuble targeting agent (MTA) vinorelbine.

Initiatiefnemers studie: Jeanine Roodhart, UMC Utrecht
Subsidie: Oncode
Ondersteuning IKNL trialbureau: Centraal datamanagement, lokaal datamanagement en monitoring

CPCT-02-bioptenprotocol

Doel van het CPCT-02-onderzoek is om het DNA-profiel van de tumor te bekijken en de relatie tussen het DNA-profiel en de reactie op de therapie te onderzoeken.

Initiatiefnemers studie: P.O. Witteveen (UMCU), J. de Boer (Tjongerschans), H. de Graaf (MCL), E.D. Kerver (OLVG), A. Vulink (RdGG), A.M.J. Thijs (Catharina ziekenhuis), A.L.T. Imholz (DZ)
Subsidie: KWF Kankerbestrijding, the Barcode For Life foundation, the Hartwig Medical Foundation, and pharmaceutical companies interested in performing supplementary research into medicines.
Ondersteuning IKNL trialbureau: Lokaal datamanagement

Meer informatie over de CPCT-02 studie op Kanker.nl

DRUP-studie (vergevorderde of uitgezaaide kanker)

De DRUP studie is voor patiënten met vergevorderde of uitgezaaide kanker voor wie geen standaardbehandeling meer beschikbaar is. Onderzocht wordt of voor deze patiënten doelgerichte therapie - bedoeld voor andere kankersoorten, maar wel met dezelfde kankercelkenmerken - effectief is.

Initiatiefnemers studie: E. Voest, NKI-AvL, Amsterdam
Subsidie: KWF Kankerbestrijding, the Barcode For Life foundation, the Hartwig Medical Foundation, and pharmaceutical companies interested in performing supplementary research into medicines. 
Ondersteuning IKNL trialbureau: Lokaal datamanagement

Meer informatie over de DRUP-studie op Kanker.nl 

PERYTON (prostaatkanker)

In deze studie wordt onderzocht of het verhogen van de bestralingsdosis met hypofractionering leidt tot een effectievere behandeling van lokaal teruggekeerde prostaatkanker na een prostaatoperatie.

Initiatiefnemers studie: F. Staal en Dr. S. Aluwini, UMCG, Groningen
Subsidie: KWF Kankerbestrijding
Ondersteuning IKNL trialbureau: Projectmanagement en lokaal datamanagement

Lees meer hier.

ADOPT (prostaatkanker)

Onderzoek naar effectievere behandeling van beperkte uitzaaiingen bij teruggekeerde prostaatkanker. 

Initiatiefnemers studie: Drs. J. Janssen en Dr. S. Aluwini, UMCG, Groningen
Subsidie: KWF Kankerbestrijding
Ondersteuning IKNL trialbureau: Projectmanagement en lokaal datamanagement

Lees meer hier.

Tapestry (slokdarmkanker)

Onderzoek naar een nieuwe behandeling voor patiënten met slokdarmkanker waarbij een nieuw medicijn (bintrafusp alfa) toegevoegd wordt aan de standaardbehandeling met chemoradiotherapie (dit is een combinatie van chemotherapie en bestraling).

Initiatiefnemers studie: Prof. Dr. H.W.M. van Laarhoven, Amsterdam UMC, locatie AMC
Subsidie: KWF Kankerbestrijding
Ondersteuning IKNL trialbureau: Projectmanagement, centraal datamanagement en lokaal datamanagement

Meer informatie over de Tapestry studie op Kanker.nl

LyRICX (slokdarm- of maagkanker)

Onderzoek naar een nieuwe behandeling voor patiënten met uitgezaaide, of niet te opereren slokdarm- of maagkanker. Onderzocht wordt welke combinatie van chemotherapie het beste effect heeft op de ziekte. 

Initiatiefnemers studie: Prof. Dr. H.W.M. van Laarhoven Amsterdam UMC, locatie AMC, dr. Nadia Haj Mohammad, MD, PhD, PharmD, UMC Utrecht
Subsidie: Externe sponsor​
Ondersteuning IKNL trialbureau: Projectmanagement, centraal datamanagement en lokaal datamanagement

Meer informatie over de LyRICX studie op Kanker.nl

OPtriAL

Onderzoek waarbij verschillende pijnstillingtechnieken met elkaar worden vergeleken voor longkankerpatiënten bij wie tijdens een kijkoperatie een deel van de long wordt verwijderd.

Initiatiefnemer studie: Dr. F.J.C. van den Broek, Maxima Medisch Centrum, Eindhoven

Subsidie: ZonMW subsidie

Ondersteuning IKNL-trialbureau: Lokaal datamanagement en monitoring

Meer informatie over de OPtriAL op Kanker.nl

Bent u benieuwd naar de diensten van het IKNL trialbureau en wat we voor uw trial kunnen betekenen? Bekijk welke ondersteuning het trialbureau kan bieden

Bij vragen kunt u contact opnemen via trialbureau@iknl.nl.

  • Bekijk ook het overzicht van onderzoek bij kankerpatiënten in Nederland op onderzoekbijkanker.nl dat door IKNL wordt bijehouden.