Avinash Dinmohamed
senior onderzoeker
Dr. Avinash Dinmohamed werkt sinds 2015 als hoofdonderzoeker hemato-oncologie bij de afdeling Research & Development. Het onderzoek van Avinash Dinmohamed richt zich primair op kankersurveillance en de kwaliteit van de hemato-oncologische zorg. Daarnaast focust hij ook op de inzet en effectiviteit van nieuwe, dure oncolytica in de hemato-oncologische praktijk. Hij begeleidt diverse promovendi op deze thema’s. In die onderzoeken wordt primair gebruikgemaakt van data uit de Nederlandse Kankerregistratie. Avinash voert zijn onderzoek uit in nauwe samenwerking met hematologen, oncologen, pathologen, epidemiologen, statistici en de patiëntenvereniging Hematon.
Avinash studeerde Biomedische Wetenschappen aan de VU Amsterdam en promoveerde in 2016 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op het gebied van epidemiologische aspecten van myelodysplastische syndromen en aanverwante myeloïde maligniteiten. Naast zijn functie bij IKNL heeft Avinash een aanstelling als onderzoeker op het gebied van kankersurveillance bij de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC en bij de afdeling Hematologie van het Amsterdam UMC op het gebied van de hemato-oncologie.
Als je goed kijkt in de Nederlandse Kankerregistratie, kun je elke dag iets zien om de impact van kanker te reduceren.
Publicaties
- Dinmohamed A.G., Visser O. et al. Fewer cancer diagnoses during the COVID-19 epidemic in the Netherlands. Lancet Oncol. 2020; 21(6):750-751.
- Dinmohamed A.G., Cellamare M. et al. The impact of the temporary suspension of national cancer screening programmes due to the COVID-19 epidemic on the diagnosis of breast and colorectal cancer in the Netherlands. J Hematol Oncol. 2020; 13(1):147
- Hemato-oncologische zorg in Nederland
- Zie de Researcher ID voor een overzicht.
Aan het woord
- MedTalks webinars over impact COVID-19 op kankerzorg beschikbaar
- Hart van Nederland: Minder borstkankerdiagnoses door uitgestelde zorg: 'Ik baal enorm, wat als het eerder was ontdekt?'
- Podcast Oncologie.nu: Afname nieuwe kankerdiagnoses ten gevolge van COVID-19
Proefschrift
- The True Face of Myelodysplastic Syndromes and Related Neoplasms in the Netherlands: Studies based on population-based registries (2016)
R(H)ONDA
Sneller inzicht krijgen in de inzet en effectiviteit van behandelingen is van belang voor patiënten, zorgprofessionals, beleidsmakers en onderzoekers. Er is dan ook steeds meer vraag naar een manier waarmee specifieke data sneller (vlak na diagnose en na start behandeling) en ook vaker beschikbaar zijn. Zo'n manier om realtime data te gebruiken om besluitvorming te ondersteunen en de zorg voor patiënten te verbeteren, is het ontwikkelen van een snel-lerend zorgsysteem. Dit is dan ook het doel van R(H)ONDA (Realtime Hemato-ONcology DAta).
lees verderProefschrift geeft inzicht in gezondheidsuitkomsten voor patiënten met chronische lymfatische leukemie in Nederland
In haar proefschrift onderzocht Lina van der Straten (Erasmus MC) o.a. aan de hand van data uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) de epidemiologie en moleculaire kenmerken van patiënten met chronische lymfatische leukemie (CLL) in Nederland. De belangrijkste boodschappen zijn, aldus Van der Straten, dat de levensverwachting van CLL-patiënten enorm is toegenomen door veranderingen in het behandellandschap en dat doelgerichte therapie effectief is in een populatie-gebaseerd cohort maar dat er ook een verhoogd risico is op bijwerkingen op de lange termijn. Ook pleit Van der Straten voor een breder onderzoek voor het vaststellen van de behandeling, met name bij oudere patiënten. lees verderBetere overleving bij MYC-R-DLBCL door toevoeging lenalidomide aan R-CHOP-kuur
De overleving van patiënten met een diffuus grootcellig B-cellymfoom (DLBCL) met een MYC-oncogenherschikking (MYC-R) verbetert na behandeling met R-CHOP met daaraan lenalidomide toegevoegd. Dit blijkt uit onderzoek van Vera de Jonge (Amsterdam UMC) en collega’s van diverse ziekenhuizen en IKNL. De Jonge gebruikte data uit de HOVON-130-studie, een fase-II-studie naar de veiligheid en effectiviteit van R-CHOP met lenalidomide, met data van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) als controlegroep.
lees verderNieuwe methode om levensverwachting te bepalen
In een studie van Erasmus MC en IKNL, uitgevoerd door Carolien Maas e.a., is een nieuwe methode toegepast om de levensverwachting te bepalen van mensen die kanker hebben (of hebben gehad) over een heel mensenleven. Op basis van soort kanker, leeftijd, geslacht, jaar van diagnose, en stadium bij eerste diagnose kan worden berekend hoe hoog de levensverwachting is van kankerpatiënten, in vergelijking met een vergelijkbare groep uit de algemene bevolking. Daaruit blijkt dat de levensverwachting van mensen met kanker over het geheel genomen is toegenomen sinds 1989, maar dit verschilt erg per kankersoort.
lees verder