Onderstaande cijfers zijn gebaseerd op de Nederlandse Kankerregistratie (NKR), die diverse gegevens vastlegt over de diagnostiek en behandeling van alle patiënten met kanker in Nederland. De NKR is sinds 1989 landelijk dekkend. Hieronder beschrijven we de cijfers over incidentie, behandeling, overleving, prevalentie en sterfte van hematologische maligniteiten.
Informatie voor patiënten over lymfeklierkanker, plasmaceltumoren, leukemie, myelodysplastische syndromen (MDS) en myeloproliferatieve aandoeningen (MPN) vindt u op kanker.nl en op de website van patiëntorganisatie Hematon.
Incidentie
Het totaal aantal diagnoses hematologische kanker is in een periode van ruim 25 jaar meer dan verdubbeld van circa 4.200 in 1989 naar 9.700 in 2016. Hematologische kankersoorten komen veel voor bij ouderen; bijna de helft van alle patiënten is 70 jaar of ouder als zij de diagnose krijgen. Het aantal patiënten met hematologische kanker zal gezien de vergrijzing de komende jaren dan ook aanzienlijk toenemen. Bekijk ook incidentiecijfers voor individuele hematologische maligniteiten.
Sinds 2001 zijn een aantal hematologische ziektebeelden (zoals MDS en een aantal vormen van MPN) officieel erkend als kanker en daarom ook opgenomen in de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). Dit verklaart de scherpe toename in het aantal nieuwe patiënten met een hematologische kanker tussen 2000 en 2001.
Prevalentie
Er leven ruim 63.000 personen in Nederland die in de 10 jaar daarvoor werden gediagnosticeerd met een hematologische kankersoort en nog in leven waren (10-jaarsprevalentie).
Overleving
De overleving van hematologische kankers is sinds 1989 toegenomen. Tussen de verschillende hematologische maligniteiten zit wel groot verschil. Waar de 5-jaarsoverleving van bijvoorbeeld non-hodgkinlymfomen tot ruim 80% steeg, is slechts 26% van de mensen met acute myeloïde leukemie na 5 jaar nog in leven. Vanwege deze verschillen zijn overlevingscijfers per individuele maligniteit beschikbaar.
Sterfte
In 2023 overleden in Nederland iets minder dan 4000 mensen aan een hematologische kankersoort.
Lees ook ons rapport met kerncijfers (over onder meer incidentie, overleving en behandelingen) rond hemato-oncologische zorg in Nederland: