Gevolgen van chronische lymfatische leukemie
Na de diagnose en/of de behandeling van chronische lymfatische leukemie (CLL) ervaren mensen soms gevolgen als vermoeidheid, angstklachten en problemen bij dagelijkse bezigheden. Het is moeilijk te zeggen waar iemand last van krijgt. Dat is mogelijk voor iedere persoon anders.
Hieronder is weergegeven hoeveel procent van de mensen die leven met of na CLL bepaalde gevolgen ervaren. Deze gegevens komen uit de database PROFIEL. De behandeling is afhankelijk van het stadium van de kanker. Bij de meeste patiënten met CLL wordt een afwachtend beleid gehanteerd.
Signaleren, bespreken en verwijzen bij klachten
Na het signaleren en bespreken van klachten door de ziekte of behandeling kunt u als zorgprofessional doorverwijzen naar ondersteunende zorg. Vind aanbieders van passende zorg in de regio op Verwijsgids Kanker, de landelijk dekkende sociale kaart voor aanvullende zorg en begeleiding bij kanker op ieder moment na diagnose. In de Verwijsgids Kanker staan gegevens van zorgverleners, instellingen en patiëntenorganisaties. Zoek op postcode zorg dichtbij. Voor patiënten en naasten is de Verwijsgids Kanker opgenomen op Kanker.nl, het platform met alle informatie over kanker bij elkaar.
Meer informatie
Bent u zorgprofessional en wilt u meer informatie over de gevolgen van CLL, neem dan contact op met dr. Simone Oerlemans, senior onderzoeker. Voor vragen over PROFIEL en de verzameling van kwaliteitvanlevendata kunt u contact opnemen met Nicole Horevoorts, onderzoeker, 088 234 6811, of bekijk de pagina over kwaliteitvanlevendata. Voor epidemiologische data, bekijk de NKR-cijfers over hemato-oncologie.
Bekijk onze pagina over kanker en leven voor meer informatie over de gevolgen van kanker en de behandeling.