Gevolgen van folliculair lymfoom

Mensen die leven met of na een folliculair lymfoom (FL) kunnen gevolgen ervaren, zoals vermoeidheid, angstklachten en problemen bij dagelijkse bezigheden. Het is niet goed te voorspellen welke gevolgen dat zullen zijn, dat is bij iedere persoon mogelijk anders.

Weergeven hieronder is hoeveel procent van de mensen die leven met of na FL bepaalde gevolgen ervaren. Deze gegevens zijn afkomstig uit de database PROFIEL. De behandeling is afhankelijk van het stadium van de kanker en in de meeste gevallen bestaat de behandeling voor FL uit een systemische behandeling, radiotherapie en/of afwachtend beleid.

Fysieke en mentale gezondheid

Vermoeidheidsklachten worden door 24% van de mensen die leven met of na FL ervaren. 21% heeft last van angstklachten en 18% ervaart sombere gevoelens. 12% van de mensen die leven met of na FL ervaart neuropathie (zoals tintelingen in handen/voeten). Mensen die geen kanker hebben gehad ervaren over het algemeen minder van deze klachten.

Belemmering in het functioneren

Een op de vier mensen die leven met of na FL ervaart problemen bij de dagelijkse bezigheden, zoals (vrijwilligers)werk en hobby’s. 18% van de mensen die leven met of na FL geeft aan cognitieve problemen te hebben (problemen met denken, zoals iets onthouden of je aandacht erbij houden). 14% van de mensen die leven met of na FL ervaart problemen in het sociale leven. Over het algemeen hebben mensen die geen kanker hebben gehad minder last van deze klachten.

Gevolgen naar tijd

De meeste patiënten hebben in de eerste twee jaar na diagnose last van de gevolgen van FL en/of de behandeling ervan. Maar een aantal mensen blijft langer klachten houden. Zo ervaart bijvoorbeeld meer dan 20% van de mensen die leven met of na FL 2 tot 5 jaar na de diagnose nog vermoeidheidsklachten, cognitieve problemen en/of problemen bij dagelijkse bezigheden.

Kenmerken participanten

In onderstaande tabel staan die kenmerken van de mensen die leven met of na een Folliculair Lymfoom die de vragenlijst hebben ingevuld. De gemiddelde leeftijd van de mensen zonder kanker die de vragenlijst hebben ingevuld is 63.6 jaar (SD = 13.3 jaar) en het merendeel is man (60%).

Signaleren, bespreken en verwijzen bij klachten

Na het signaleren en bespreken van klachten door de ziekte of behandeling kunt u als zorgprofessional doorverwijzen naar ondersteunende zorg. Vind aanbieders van passende zorg in de regio op Verwijsgids Kanker, de landelijk dekkende sociale kaart voor aanvullende zorg en begeleiding bij kanker op ieder moment na diagnose. In de Verwijsgids Kanker staan gegevens van zorgverleners, instellingen en patiëntenorganisaties. Zoek op postcode zorg dichtbij. Voor patiënten en naasten is de Verwijsgids Kanker opgenomen op Kanker.nl, het platform met alle informatie over kanker bij elkaar.

Meer informatie

Bent u zorgprofessional en wilt u meer informatie over de gevolgen van FL, neem dan contact op met dr. Simone Oerlemans, senior onderzoeker. Voor vragen over PROFIEL en de verzameling van kwaliteitvanlevendata kunt u contact opnemen met Nicole Horevoorts, onderzoeker, 088 234 6811, of bekijk de pagina over kwaliteitvanlevendata. Voor epidemiologische data, bekijk NKR-cijfers over FL.

Bekijk onze pagina over kanker en leven voor meer informatie over de gevolgen van kanker en de behandeling.