Gevolgen van diffuus grootcellig B-cellymfoom

Na de diagnose en/of behandeling van diffuus grootcellig B-cellymfoom (DLBCL) kunnen mensen last hebben van gevolgen zoals vermoeidheid, angstklachten en problemen bij dagelijkse bezigheden. Waar iemand last van krijgt, is moeilijk te zeggen. Dat kan voor iedere persoon anders zijn.

Weergegeven is hoeveel procent van de mensen die behandeld zijn voor DLBCL bepaalde gevolgen ervaren. De gegevens over de gevolgen van DLBCL komen uit de database PROFIEL. De behandeling is afhankelijk van het ziektestadium. In de meeste gevallen bestaat de behandeling voor DLBCL uit een systemische behandeling en/of radiotherapie.

Fysieke en mentale gezondheid

Een op de vier mensen die behandeld zijn voor DLBCL ervaart vermoeidheidsklachten. 19% van de mensen die behandeld zijn voor DLBCL ervaart sombere gevoelens, 17% heeft angstklachten en 16% ervaart neuropathie (zoals tintelingen in handen/voeten). Mensen die geen kanker hebben gehad hebben ervaren deze klachten minder.

Belemmering in het functioneren

Meer dan een op de vijf mensen die behandeld zijn voor DLBCL ervaart problemen bij dagelijkse bezigheden, zoals (vrijwilligers)werk en hobby’s. 19% van de mensen die behandeld zijn voor DLBCL heeft cognitieve problemen (problemen met denken, zoals iets onthouden of je aandacht erbij houden) en 19% ervaart problemen in het sociale leven. Deze klachten worden minder ervaren door mensen die nooit kanker hebben gehad.

Gevolgen naar tijd

De gevolgen worden het vaakst ervaren in de eerste twee jaar na diagnose. Een aantal mensen blijft langer klachten houden. Zo ervaart bijvoorbeeld meer dan 20% van de mensen die behandeld zijn voor DLBCL 2 tot 5 jaar na de diagnose nog vermoeidheidsklachten en/of problemen bij dagelijkse bezigheden. Minder mensen die behandeld zijn voor DLBCL ervaart in die periode nog neuropathie.

Kenmerken participanten

In onderstaande tabel staan die kenmerken van de mensen die behandeld zijn voor DLBCL en de vragenlijst hebben ingevuld. De gemiddelde leeftijd van de mensen zonder kanker die de vragenlijst hebben ingevuld is 63.6 jaar (SD = 13.3 jaar) en het merendeel is man (60%). De percentages over behandeling vormen samen meer dan 100%, omdat sommige participanten twee of meer behandelingen (tegelijkertijd) ondergaan zijn.

Signaleren, bespreken en verwijzen bij klachten

Na het signaleren en bespreken van klachten door de ziekte of behandeling kunt u als zorgprofessional doorverwijzen naar ondersteunende zorg. Vind aanbieders van passende zorg in de regio op Verwijsgids Kanker, de landelijk dekkende sociale kaart voor aanvullende zorg en begeleiding bij kanker op ieder moment na diagnose. In de Verwijsgids Kanker staan gegevens van zorgverleners, instellingen en patiƫntenorganisaties. Zoek op postcode zorg dichtbij. Voor patiƫnten en naasten is de Verwijsgids Kanker opgenomen op Kanker.nl, het platform met alle informatie over kanker bij elkaar.

Meer informatie

Bent u zorgprofessional en wilt u meer informatie over de gevolgen van DLBCL, neem dan contact op met dr. Simone Oerlemans, senior onderzoeker. Voor vragen over PROFIEL en de verzameling van kwaliteitvanlevendata kunt u contact opnemen met Nicole Horevoorts, onderzoeker, 088 234 6811, of bekijk de pagina over kwaliteitvanlevendata. Voor epidemiologische data, bekijk NKR-cijfers over DLBCL.

Bekijk onze pagina over kanker en leven voor meer informatie over de gevolgen van kanker en de behandeling.