12 mei 2025
Onder jongvolwassenen van 18 t/m 39 jaar komt kanker 1,5 keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. In de algehele populatie krijgen juist meer mannen dan vrouwen de diagnose kanker. Dat blijkt uit cijfers uit de Nederlandse Kankerregistratie, die wordt beheerd door IKNL. Vrouwen worden in hun jongvolwassen jaren vooral getroffen door borst- en baarmoederhalskanker en melanoom van de huid. Afgelopen 35 jaar nam het aantal borstkankerdiagnoses bij jonge vrouwen toe van bijna 600 diagnoses in 1989 naar 878 in 2024. Bij jonge mannen steeg het aantal diagnoses van zaadbalkanker explosief: van 241 diagnoses in 1989 naar 574 in 2024.
lees verder
Jonge vrouwen krijgen 1,5 keer vaker kanker dan jonge mannen

14 april 2025
Het proefschrift van Roxanne Ploumen biedt nieuwe inzichten in de behandeling van invasieve borstkanker met een DCIS-component na neoadjuvante systemische therapie (NST). Het onderzoek, uitgevoerd binnen onderzoeksinstituut GROW (Maastricht University) in samenwerking met de Universiteit Twente en met data uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR), werpt nieuw licht op behandeluitkomsten en chirurgische keuzes bij deze patiëntengroep.
lees verder
Nieuwe inzichten in de behandeling van invasieve borstkanker met een DCIS-component

4 februari 2025
In 2024 werd bij 130.000* nieuwe patiënten de diagnose kanker gesteld, een toename van 3.000 ten opzichte van 2023. Dit is een verwachte stijging op basis van de bevolkingstoename en het groeiende aandeel ouderen in de bevolking. Bij prostaatkanker zet de toenemende trend flink door. Met 15.212* nieuwe diagnoses in 2024 wordt deze diagnose bijna even vaak gesteld als borstkanker bij vrouwen, dat afgelopen jaar bij 15.407* nieuwe patiënten werd vastgesteld. Borstkanker bij vrouwen en prostaatkanker bij mannen zijn de meest voorkomende vormen van kanker.
lees verder
Aantal patiënten met kanker weer gestegen: 130.000 nieuwe diagnoses in 2024

21 januari 2025
De behandeling van ductaal carcinoom in situ (DCIS) – een voorstadium van borstkanker – is in Nederland de afgelopen jaren aanzienlijk veranderd. Uit een recent onderzoek van Dr. Jelle Evers, gebaseerd op gegevens uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR), blijkt dat de intensiteit van (radiotherapie-)behandeling bij DCIS steeds verder wordt afgebouwd. Dit is vooral zichtbaar bij patiënten met een laag risico op het ontwikkelen van invasieve borstkanker en terugkeer van de ziekte, waaronder oudere patiënten.
lees verder
Radiotherapie bij DCIS: Minder vaak (intensieve) behandeling

9 december 2024
Mathijs Hendriks, onlangs gepromoveerd aan de Universiteit Twente, introduceerde een innovatieve aanpak om multidisciplinaire besluitvorming te ondersteunen met behulp van datagedreven beslisbomen. Deze beslisbomen, gebaseerd op de Nederlandse richtlijn borstkanker, optimaliseren de zorgkwaliteit en versnellen richtlijnupdates door inzichten uit real-world data te benutten.
lees verder
Datagedreven beslisondersteuning bij borstkanker: een stap naar gepersonaliseerde zorg

11 juli 2024
Patiënt met kanker wil specifieke overlevingscijfers: voor vier kankersoorten is deze informatie nu beschikbaar

Vorig jaar leverde IKNL specifieke overlevingscijfers voor borstkanker, darmkanker, longkanker en prostaatkanker op basis van een aantal patiënt- en tumorkenmerken. In de pilot konden deelnemers van kanker.nl deze cijfers raadplegen, nadat zij waren ingelogd met hun account. De pilot is succesvol afgesloten en nu komen de specifieke overlevingscijfers voor deze vier tumorsoorten voor bezoekers aan kanker.nl openbaar beschikbaar en is inloggen met een account niet meer nodig.
lees verder
11 juli 2024
Het immuunsysteem kan helpen voorspellen welke patiënten met stadium I triple-negatieve borstkanker baat hebben bij chemotherapie. Dat blijkt uit een studie van Veerle Geurts (NKI) en collega’s, die gepubliceerd is in JAMA oncology.
lees verder
Minder chemotherapie bij vroegstadium borstkanker door actiever immuunsysteem

21 juni 2024
Patiënten uit lagere inkomensgroepen ondergaan minder vaak een tumorgerichte behandeling dan patiënten met een hoger inkomen. Dat blijkt onder meer uit een vandaag gepubliceerde nieuwe studie naar sociaaleconomische status en kanker door IKNL. In dit tweede deel van een drieluik over kanker en sociaaleconomische status in Nederland gaat het specifiek over behandelverschillen bij kanker in relatie tot het inkomen van patiënten. Dit is bekeken voor vijf veel voorkomende tumorsoorten: borstkanker, niet-kleincellige longkanker, darmkanker, prostaatkanker en melanoom. De resultaten tonen aan dat inkomen samenhangt met de manier waarop kanker wordt behandeld, wat kan duiden op ongelijkheden in de kankerzorg.
lees verder
Nieuw rapport legt verschillen in behandeling bij kanker bloot
