Kanker van het hoofd-halsgebied
Kanker van het hoofd-halsgebied bevindt zich in de bovenste adem- en voedselweg boven het niveau van de sleutelbeenderen. De lokalisaties van kanker van het hoofd-halsgebied zijn allemaal zeldzaam. Ongeveer 3% van de gevallen van kanker bevindt zich in het hoofd-halsgebied. Bij mannen is het de achtste en bij vrouwen de negende meest voorkomende tumorsoort in Nederland.
IKNL bracht in 2024 het laatste rapport uit met kerncijfers rond hoofd-halstumoren, met onder meer de incidentie, overleving en behandelingen bij de verschillen tumorsoorten:
Informatie voor patiënten en naasten
Informatie over kanker in het hoofd-halsgebied voor patiënten en naasten vindt u op kanker.nl en de website van Patiëntenvereniging HOOFD-HALS (PVHH)
Cijfers
Kanker in het hoofd-halsgebied kan onstaan op o.a. het lippenrood (lip), in de mondholte, speekselklieren, nasofarynx, hypofarynx, orofarynx, larynx, neusholte en neus(bij)holten inclusief middenoor. Meestal ontstaat de kanker in de cellen van het slijmvlies (plaveiselcellen). Bekijk grafieken over de incidentie, behandeling en overleving van kanker van het hoofd-halsgebied, ook voor de zeldzamere vormen
Expertisecentra
De zorg voor kanker in het hoofd-halsgebied is al sinds midden jaren tachtig gecentraliseerd in hoofd-halsoncologische expertisecentra onder de vlag van de Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren (NWHHT). Binnen dit samenwerkingsverband wordt de kennis en expertise van deze zeldzame vormen van kanker gebundeld. En zijn er voldoende gekwalificeerde artsen en paramedici beschikbaar om patiënten goede zorg te bieden.
Contact
Bent u zorgprofessional en wilt u meer informatie over de registratie en onderzoek naar kanker in het hoofd-halsgebied of (regionale) werkgroepen? Of heeft u andere vragen met betrekking tot de kwaliteit van zorg voor patiënten? Neemt u dan contact op met:
- Boukje van Dijk, senior onderzoeker
- Eveline Grin, adviseur
- Relinde Uppelschoten, teamleider registratie