Hoofd-halskanker

Bij hoofd-halskanker gaat het om kanker in het hoofd-halsgebied ofwel de bovenste adem- en voedselweg boven het niveau van de sleutelbeenderen. De verschillende kankers die samen de groep hoofd-halskanker vormen zijn zeldzaam. Ongeveer 3% van de gevallen van kanker bevindt zich in het hoofd-halsgebied. Bij mannen is het de 8e en bij vrouwen de 9e meest voorkomende tumorsoort in Nederland.

De groep hoofd-halskanker bestaat uit tumoren die op verschillende plaatsen kunnen zijn ontstaan, bijvoorbeeld op het lippenrood (lip), in de mondholte, speekselklieren, nasofarynx, hypofarynx, orofarynx, larynx, neusholte en neus(bij)holten inclusief middenoor. Meestal ontstaat de kanker in de cellen van het slijmvlies (plaveiselcellen). Bekijk grafieken over de incidentie, behandeling en overleving van hoofd-halskanker, ook voor de zeldzamere vormen

Informatie over hoofd-halskanker voor patiënten vindt u op kanker.nl en de website van Patiëntenvereniging HOOFD-HALS (PVHH)

Expertisecentra

De zorg voor hoofd-halskanker is al sinds midden jaren tachtig gecentraliseerd in hoofd-hals oncologische expertisecentra onder de vlag van de Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren (NWHHT). Binnen dit samenwerkingsverband wordt de kennis en expertise van deze weinig voorkomende kankers gebundeld. Er voldoende gekwalificeerde artsen en paramedici beschikbaar om patiënten goede zorg te kunnen bieden.

Contact

Bent u zorgprofessional en wilt u meer informatie over de registratie en onderzoek naar hoofd-halskanker of (regionale) werkgroepen? Of heeft u andere vragen met betrekking tot de kwaliteit van zorg voor patiënten? Neemt u dan contact op met:



Nieuws

Nieuw rapport benadrukt unieke kenmerken per kankerlokalisatie in het hoofd-halsgebied

voorbeeld rapport kanker van het hoofd-halsgebied in nederland Het rapport ‘Kanker van het hoofd-halsgebied in Nederland’ laat zien dat het niet langer volstaat om te spreken van ‘hoofd-halskanker’ als één groep. In plaats daarvan is kanker in dit gebied een verzameling ziektes, elk met hun eigen zorgbehoeften. Het rapport, opgesteld door IKNL in samenwerking met DICA, biedt op basis van data uit de Nederlandse Kankerregistratie en de kwaliteitsregistratie DICA Hoofd-halsoncologie (DHNA), Dutch Head and Neck Audit, een gedetailleerd overzicht van de incidentie, behandelingen, overlevingskansen en doorlooptijd van kankersoorten zoals mondholtekanker, larynxkanker, nasofarynxkanker en kanker van de grote speekselklieren. lees verder

Patiënt met zeldzame kanker heeft onvoldoende toegang tot expertzorg

een opengeklapte laptop op een lichthouten bureau met op het scherm de cover van het rapport

Patiënten met een zeldzame vorm van kanker hebben onvoldoende toegang tot expertzorg. Dat blijkt uit het rapport ‘Zeldzame kanker: Organisatie van expertise’ dat IKNL op 6 maart lanceert. De organisatie van gespecialiseerde zorg, diagnose en behandeling voor deze patiënten bestaat uit diverse initiatieven die niet goed op elkaar aansluiten en het overzicht ontbreekt. Het is voor patiënten en professionals daarom niet duidelijk waar expertise te vinden is.

lees verder

Medewerkers

Eveline Grin

portretfoto van Eveline, een witte vrouw met halflang blond haar. Ze draagt een paarse top en staat glimlachend voor een witte kantoorachtergrond.

adviseur oncologische zorg

lees verder

Boukje van Dijk

Boukje van Dijk

onderzoeker postdoc

lees verder

Relinde Uppelschoten

portretfoto van Relinde, een witte vrouw met donker haar in een staartje. Ze draagt een donkergroen vestje met eronder een zwart t-shirt. Ze leunt tegen een glazen wand en glimlacht.

expert registratie hoofd-halskanker

lees verder