Boukje van Dijk
onderzoeker postdoc
Dr. Boukje van Dijk werkt als onderzoeker met de focus op hoofd-halskanker. Naast haar werk bij IKNL heeft zij een gastaanstelling aan de Faculteit Medische Wetenschappen/UMCG van de Rijksuniversiteit Groningen; bij de afdeling Epidemiologie.
Boukje van Dijk studeerde Biomedische Gezondheidswetenschappen aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Ze studeerde af op het gebied van epidemiologie. Daarna promoveerde zij in 2006 op onderzoek naar de relatie tussen risicofactoren en von Hippel-Lindau-genmutaties bij nierkanker aan de Universiteit Maastricht. Tussen 2006 en 2008 heeft ze een klein uitstapje gemaakt naar klinisch epidemiologisch onderzoek naar hemochromatose (ijzerstapelingsziekte) aan de Radboud Universiteit. Sinds 2008 is ze geregistreerd epidemioloog bij de Stichting voor opleiding tot Medisch-Biologisch Wetenschappelijk Onderzoeker (SMBWO).
Publicaties
- Folder 'Hoofd-halskanker in Nederland'
- Al-Jamaei AAH, Helder MN, Forouzanfar T, Brakenhoff RH, Leemans CR, de Visscher JGAM, van Dijk BAC. Age-group-specific trend analyses of oropharyngeal squamous cell carcinoma incidence from 1989 to 2018 and risk factors profile by age-group in 2015-2018: a population-based study in The Netherlands. Eur J Cancer Prev. 2022 Mar 1;31(2):158-165. doi: 10.1097/CEJ.0000000000000678. PMID: 34267108.
- Schoonbeek RC, de Jel DVC, van Dijk BAC, Willems SM, Bloemena E, Hoebers FJP, van Meerten E, Verbist BM, Smeele LE, Halmos GB, Merkx MAW, Siesling S, De Bree R, Takes RP; Dutch Head, Neck Society, the COVID, Cancer-NL consortium. Fewer head and neck cancer diagnoses and faster treatment initiation during COVID-19 in 2020: A nationwide population-based analysis. Radiother Oncol. 2022 Feb;167:42-48. doi: 10.1016/j.radonc.2021.12.005. Epub 2021 Dec 13. PMID: 34915063; PMCID: PMC8667560.
- Zie Researchgate voor een volledig overzicht
Nieuw rapport benadrukt unieke kenmerken per kankerlokalisatie in het hoofd-halsgebied
Het rapport ‘Kanker van het hoofd-halsgebied in Nederland’ laat zien dat het niet langer volstaat om te spreken van ‘hoofd-halskanker’ als één groep. In plaats daarvan is kanker in dit gebied een verzameling ziektes, elk met hun eigen zorgbehoeften. Het rapport, opgesteld door IKNL in samenwerking met DICA, biedt op basis van data uit de Nederlandse Kankerregistratie en de kwaliteitsregistratie DICA Hoofd-halsoncologie (DHNA), Dutch Head and Neck Audit, een gedetailleerd overzicht van de incidentie, behandelingen, overlevingskansen en doorlooptijd van kankersoorten zoals mondholtekanker, larynxkanker, nasofarynxkanker en kanker van de grote speekselklieren. lees verderKansen voor vroege opsporing van hoofd-halskanker in de eerstelijn
Hoofd-halskanker is zeldzaam, met ongeveer 3000 gevallen per jaar in Nederland. Vroege detectie is van belang: hoe eerder de ziekte gevonden wordt, hoe minder ingrijpend de behandeling en de gevolgen van de kanker zijn. Herkenning is soms lastig, vanwege de zeldzaamheid en omdat de klachten van hoofd-halskanker relatief alledaagse klachten zijn als zweertjes, heesheid, knobbels in de hals of keelpijn. Maar door alert te zijn op deze symptomen die langer dan 3 weken aanhouden, kunnen huisartsen en tandartsen bijdragen aan vroege opsporing van kanker in het hoofd-halsgebied.
lees verderAnderhalf jaar follow-up voldoende voor opsporen behandelbaar recidief hoofd-halskanker
De Nederlandse richtlijn hoofd-halstumoren raadt aan om patiënten na behandeling 5 jaar lang op controle te laten komen, onder andere om vroegtijdig recidieven of tweede primaire tumoren te ontdekken. Cecile van de Weerd (Radboudumc) en collega’s van diverse ziekenhuizen en IKNL evalueerden deze controleduur door te onderzoeken hoe vaak en wanneer recidieven, tweede primaire tumoren en afstandsmetastasen voorkomen, aan de hand van data uit de Nederlandse kankerregistratie (NKR). Van de Weerd: ‘Uit ons onderzoek kunnen we concluderen dat anderhalf jaar controle na behandeling volstaat om ziekte-uitingen vroegtijdig te vinden.’
lees verderIncidentie plaveiselcelcarcinoom in het hoofd-halsgebied: ‘Eenduidigheid nodig voor goede vergelijking’
Hoewel er niet veel onderzoeken zijn die incidentietrends van plaveiselcelcarcinoom (PCC) in het hoofd-halsgebied beschrijven, lijkt er wereldwijd een toename zichtbaar in het aandeel hoog-stadium PCC in het hoofd-halsgebied. ‘Dat wordt ook zo ervaren in de Nederlandse kliniek,’ aldus Maartje van Beers (NKI/AVL). ‘Maar het probleem is in dat in de onderzoeken die deze trend beschrijven, niet altijd dezelfde definities van ‘hoog-stadium’ gehanteerd worden.’ Daarnaast trekken sommige onderzoekers conclusies op basis van absolute getallen en anderen op basis van het aandeel van de totale incidentie. Daarom keken Van Beers en collega’s van Amsterdam UMC en IKNL aan de hand van data uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) naar trends in incidentie bij plaveiselcelcarcinoom van hoofd-halsgebied in Nederland.
lees verder