voorbeeld rapport kanker van het hoofd-halsgebied in nederland

Nieuw rapport benadrukt unieke kenmerken per kankerlokalisatie in het hoofd-halsgebied

Het rapport ‘Kanker van het hoofd-halsgebied in Nederland’ laat zien dat het niet langer volstaat om te spreken van ‘hoofd-halskanker’ als één groep. In plaats daarvan is kanker in dit gebied een verzameling ziektes, elk met hun eigen zorgbehoeften. Het rapport, opgesteld door IKNL in samenwerking met DICA, biedt op basis van data uit de Nederlandse Kankerregistratie en de kwaliteitsregistratie DICA Hoofd-halsoncologie (DHNA), Dutch Head and Neck Audit, een gedetailleerd overzicht van de incidentie, behandelingen, overlevingskansen en doorlooptijd van kankersoorten zoals mondholtekanker, larynxkanker, nasofarynxkanker en kanker van de grote speekselklieren.

Naar het rapport

Verschillende vormen van kanker, verschillende benaderingen In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 3000 mensen een diagnose van kanker in het hoofd-halsgebied. Het rapport onderstreept dat elke lokalisatie unieke kenmerken heeft, zoals de invloed van HPV op de prognose bij orofarynxkanker. Voor nasofarynxkanker speelt het Epstein-barrvirus (EBV) een belangrijke rol. ‘Vaak wordt de term ‘hoofd-halskanker’ gebruikt alsof het één homogene groep betreft. Maar hoewel er ook overeenkomsten zijn, hebben verschillende vormen van kanker in dit gebied ook eigen kenmerken, behandeling en overlevingskansen,’ zegt prof. dr. Robert Takes, voorzitter van de Nederlandse Werkgroep Hoofd-halstumoren (NWHHT).

Innovatie in zorg en registratie

Innovaties in de behandeling en zorgregistratie Naast de klinische inzichten presenteert het rapport ook de laatste ontwikkelingen op het gebied van kwaliteitszorg. Informatie vanuit de DHNA laat zien dat er verbeteringen zijn in doorlooptijden en administratieve lasten voor zorgverleners. Inmiddels start 64% van de patiënten binnen 30 dagen na de eerste afspraak in het ziekenhuis met hun behandeling, een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de 39% in 2015.

Daarnaast wordt het belang van paramedische en palliatieve zorg benadrukt, waarbij aandacht wordt gevraagd voor de psychosociale impact van kanker in het hoofd-halsgebied en kwaliteit van leven. Daarbij wordt de grote invloed van tumoren in het hoofd-halsgebied duidelijk op vitale functies zoals ademhalen, slikken en spreken, en de rol van waardegedreven zorg in de palliatieve fase. Ook biedt het rapport inzicht in organisatie van zorg rondom kanker in het hoofd-halsgebied en de samenwerking tussen de medici, paramedici en patiëntenvereniging.

Patiënten centraal

Ook de rol van de patiëntenvereniging PVHH wordt belicht, die patiënten met kanker in het hoofd-halsgebied en hun naasten ondersteunt. Petra Verdouw, directeur van de PVHH, vertelt hoe de PVHH mensen met een kanker in het hoofd-halsgebied helpt. ‘Lotgenotencontact en goede voorlichting zijn cruciaal om patiënten een gevoel van controle en ondersteuning te geven tijdens een vaak overweldigend behandeltraject,’ aldus Verdouw.

Meer informatie

Bekijk het volledige rapport 'Kanker van het hoofd-halsgebied in Nederland' dat gedetailleerde inzichten biedt voor zorgprofessionals, beleidsmakers en patiëntenvertegenwoordigers. IKNL is voornemens om een cyclus in te richten om de cijfers voor elke lokalisatie tenminste 5-jaarlijks te updaten.

Voor vragen, neem contact op met Boukje van Dijk, senior onderzoeker.

Medewerkers

Boukje van Dijk

Boukje van Dijk

onderzoeker postdoc

lees verder