cancer survivorship

Eén op de drie Nederlanders krijgt kanker. Door steeds betere diagnostiek en behandeling neemt het aantal mensen dat de ziekte overleeft gelukkig snel toe. Dat betekent ook dat steeds meer mensen (de gevolgen van) kanker een plek in hun leven moeten geven. In 2016 ging het om 790.000 mensen. Naar verwachting stijgt dit aantal naar 930.000 mensen in 2020 en naar ruim een miljoen mensen in 2025. Veel mensen die de ziekte hebben (gehad), zogenaamde cancer survivors, kampen met vermoeidheid, depressie en angst. Naast de medisch-technische zorg wordt daarom passende aandacht en zorg voor fysieke, psychische, sociale en spirituele behoeften en klachten van mensen met kanker steeds belangrijker.

Zorg voor cancer survivors

Aandacht en zorg voor de gevolgen van de ziekte en behandeling is vanaf diagnose van de ziekte aan de orde. Het begint met het informeren: mensen voorbereiden op de impact en mogelijke gevolgen van kanker en de behandeling. Gedurende alle fasen van het ziektebeloop is het signaleren van de behoefte aan zorg voor de gevolgen van kanker nodig. Naar gelang de behoefte worden mensen met kanker verwezen naar passende zorg. De zorg voor cancer survivors is een integraal onderdeel van de oncologische zorg (zie ook kankersoorten en onderzoek). Dit vraagt om het organiseren van continuïteit in de keten, het implementeren van interventies/zorg en nauwe samenwerking tussen eerste-, tweede- en derdelijn zorgverleners.

Taskforce Cancer Survivorship

De Taskforce Cancer Surviorship is een samenwerkingsverband waarin professionals, onderzoekers en patiëntenorganisaties hun krachten en expertise bundelen, om passende zorg voor cancer survivors mogelijk te maken.

informeren ISVBO_v3-01
signaleren
verwijzen
behandelen
organiseren
nieuwsbrieven
U kunt zich abonneren op de nieuwsbrieven van IKNL via onderstaande knop.

informatie
Vragen? Neem contact op met IKNL
t 088 234 60 00

volg ons: