Vanaf 1 september 2024 zijn vijf regionale implementatieprojecten gestart met de implementatie van een Vast Aanspreekpunt Oncologie buiten de muren van het ziekenhuis, met financiering door Stichting Vrienden in de Oncologische Zorg (VIOZ) en KWF Kankerbestrijding. Als penvoerder van dit project namens de Taskforce Cancer Survivorship Care begeleidt IKNL deze vijf geselecteerde projecten en ondersteunt hen bij de implementatie op landelijk niveau.
Diversiteit in de vijf geselecteerde projecten
De projecten hebben tot doel om diverse invullingen van een VAP Oncologie buiten de muren van het ziekenhuis (lokaal of regionaal) te implementeren en te evalueren. Hiermee worden kennis en ervaringen verzameld vanuit verschillende invalshoeken, zoals de curatieve en palliatieve zorg, de informele zorg, en het online of blended zorgaanbod. Binnen de projecten vervullen verschillende zorgprofessionals de rol van VAP Oncologie, zoals de huisarts, de prakttijkondersteuner van de huisarts (POH) of een gespecialiseerde verpleegkundige. Het uiteindelijke doel is om opgedane kennis, expertise en financieringsmogelijkheden met ondersteuning van het projectteam van IKNL verder op te schalen en te borgen op landelijk niveau.
Via de projecten kunnen patiënten met of na kanker in vijf regio’s in Nederland dicht bij huis terecht bij een in oncologie gespecialiseerde zorgprofessional, voor vragen over de gevolgen van hun diagnose en behandeling. Deze zorgprofessional is bekend met het diverse aanbod van zorg in de regio, werkt nauw samen met de huisarts en organiseert in samenspraak met patiënt en naasten de best passende zorg en ondersteuning.
Dit zijn de vijf geselecteerde projecten. De looptijd van de projecten is van september 2024 tot eind 2025.
1. Leernetwerk Zuid-Oost Nederland (OncoZON)
Projectleider: mw. A. Pollmann- Mutsaerts
Titel project: 'ONCO: Oncological care Networks for Continuous Oncological care'
Regio: Zuid-Oost Nederland
Samenvatting project
In het OncoZON-gebied worden in vier lokale oncologiezorgnetwerken (OZN) een Vast Aanspreekpunt (VAP) oncologie vormgegeven en geïmplementeerd. De kracht van dit project zit in de gezamenlijke implementatie-aanpak, met een variatie in invulling van het VAP en vanuit diverse settingen:
-
Oncologie (wijk)verpleegkundigen gepositioneerd bij IPSO-inloophuizen | oncologiezorgnetwerk ISOZzon (Helmond, Venlo eo).
-
Gespecialiseerd oncologieverpleegkundigen van Care for Cancer | Oncologiezorgnetwerken De Valken (Valkenswaard eo) en OncoNetEcht (Echt-Susteren eo).
-
Praktijkondersteuner Somatiek met specialisatie oncologie gepositioneerd bij huisartsenpraktijk | Oncologiezorgnetwerk De Meierij (Son en Breugel).
Hierin wordt actief opgetrokken met verschillende partners, zoals onder andere Robuust, OncoZON, huisartsen, thuiszorg- en patiëntenorganisaties, Palliatief Zorg Netwerk en IPSO centra voor leven met en na kanker. Het doel van dit project is het implementeren van het VAP oncologie (buiten de muren van het ziekenhuis) best passend in de lokale context van de verschillende oncologiezorgnetwerken.
2. Netwerk Palliatieve Zorg Amsterdam|Diemen (NPZA)
Projectleiders: mw. J. Van Nus en dhr. J. Gootjes
Titel project: 'Naar een vanzelfsprekende samenwerking tussen VAP Oncologie en getrainde informele zorgverleners bij de zorg voor kankerpatiënten in de palliatieve fase'
Regio: Amsterdam
Samenvatting project
Dit project wordt geleid door het netwerk palliatieve zorg Amsterdam-Diemen (NPZA) en is een samenwerking voortvloeiend uit de projecten Samen 1 team, EU Navigate en Buddyzorg Kuria.
Amsterdam UMC en de thuiszorgorganisaties Cordaan en Evean hebben al een succesvolle samenwerking waarbij patiënten met kanker in de palliatieve fase een Vast Aanspreekpunt (VAP) oncologie krijgen in de vorm van een palliatieve zorg/oncologieverpleegkundige bij ontslag uit het ziekenhuis (project Samen 1 team). In dit implementatieproject wordt deze samenwerking verbonden aan twee andere bestaande initiatieven: de VAPs worden gekoppeld aan twee mogelijkheden voor ondersteuning door getrainde informele zorgverleners, namelijk ‘buddy’s’ van Buddyzorg Kuria en ‘navigators’ van het EU Navigate project. Hierbij worden de voorwaarden en instrumenten voor de VAPs om getrainde informele zorgverleners onder hun regie in te schakelen onderzocht, geïmplementeerd en geëvalueerd. Het doel is om de VAP's uit te rusten met de kennis, vaardigheden en het vertrouwen om de samenwerking met getrainde informele zorgverleners mogelijk te maken, met als hoger doel een betere kwaliteit van leven voor mensen met kanker in de palliatieve fase en hun naasten, lagere kosten en een kleiner beroep op professionele zorg.
3. Integrale Oncologische (na)zorg – Nijmegen (IONN)
Projectleiders: mw. S. Claassen en dhr. E.A.A. van Mansum
Titel project: 'Project Integrale Oncologische (na)zorg – Nijmegen (IONN)'
Regio: Nijmegen
Samenvatting project
In afstemming met de deelnemende ziekenhuizen en aansluitend aan hun klinische zorgpaden wordt een persoonsgericht nazorgtraject in de eerste lijn geïmplementeerd door een Vast Aanspreekpunt (VAP). Het VAP in de eerste lijn is in dit project een ervaren oncologieverpleegkundige in dienst van of gedetacheerd naar Care for Cancer. Na afronding van de primaire oncologische behandeling(en) (operatie, chemo/immuno- en/of radiotherapie) verwijst de (verpleegkundig) specialist in het ziekenhuis de patiënt voor het nazorgtraject door naar het VAP in de eerste lijn. Het verwijsmoment, de warme transitie als mede de essentiële terugkoppelmomenten vanuit de eerste lijn zullen worden vastgelegd in het klinisch zorgpad van het ziekenhuis. Binnen dit project zullen een proces- en effect evaluatie plaatsvinden. De opgedane kennis en ervaringen zullen worden omgezet in een handreiking bruikbaar voor andere (oncologische) zorgpaden voor opschaling in andere regio’s. Het project vindt plaats in samenwerking met het Radboud UMC , het Canisius Wilhelmina ziekenhuis, Huisartsenkoepel NEO, het eerstelijns oncologisch netwerk regio Zuid Gelderland, (ONZG) en het informele netwerk (IPSO Marikenhuis). Daarnaast wordt samengewerkt met Robuust (onderdeel van het landelijk ROS netwerk waar de oncologische ziekenhuisnetwerken Onco-Oost en OncoZON onderdeel van zijn) en wordt aangesloten bij het bovenregionale leernetwerk van Robuust.
4. UMC Utrecht
Projectleiders: dr. K. Van Asselt en prof. dr. E.W. Steyerberg
Titel project: 'Continueren van gepersonaliseerde nazorg voor patiënten met borstkanker in de 1e lijn met een gestructureerde overdracht, ondersteund met de Borstkanker Nazorg gesprekstool'
Regio: Utrecht
Samenvatting project
Dit project richt zich op het continueren en waarborgen van gepersonaliseerde nazorg voor borstkankerpatiënten in de 1e lijn, zodat de patiënt de best passende nazorg krijgt op de juiste plek. Daarvoor wordt een gestructureerd overdrachtsmoment geïmplementeerd en geëvalueerd waarbij het zowel voor de patiënt, als voor de zorgverlener in het ziekenhuis en de huisarts duidelijk is dat de ziekenhuisfase van nazorg voorbij is. Dit overdrachtsmoment wordt ondersteund door de Borstkanker Nazorg gesprekstool. Deze tool is ontwikkeld samen met het Zorgkeuzelab binnen het NABOR-project en ondersteunt de patiënt en zorgverlener bij het gesprek over herstel en passende nazorg. De tool wordt uitgereikt aan de patiënt door de verpleegkundig specialist in het ziekenhuis. De patiënt doorloopt de tool vervolgens thuis en bespreekt de samenvatting ervan met het vaste aanspreekpunt (de VAP) in de huisartspraktijk, de huisarts of praktijkondersteuner. Het project richt zich op patiënten die hun curatieve behandeling voor invasieve borstkanker 3 tot 18 maanden geleden hebben afgerond in het St. Antonius Ziekenhuis en een huisarts hebben die meedoet met het project.
5. Onco in Balans (Netwerk GezondVeluwe, Medicamus)
Projectleiders: mw. W. Kos en mw. M. Broekhuizen
Titel project: 'Ontwikkeling en implementatie van de Vast AanspreekPunt (VAP) rol op gemeentelijk niveau'
Regio: Noordwest Veluwe en Zeewolde
Samenvatting project
Dit project in de regio Noordwest Veluwe en Zeewolde heeft als doel om mensen met en na kanker op gemeentelijk niveau beter te ondersteunen. Dit gebeurt door de nieuwe rol van Vast Aanspreekpunt (VAP) te ontwikkelen, te implementeren en te evalueren. Een VAP is een zorgverlener (bijvoorbeeld een oncologieverpleegkundige, praktijkondersteuner huisarts (POH) oncologie of oncologie fysiotherapeut) die mensen met en na kanker buiten het ziekenhuis ondersteunt bij het sneller en gemakkelijker vinden van de juiste zorg en/of begeleiding dichtbij huis. De VAP kijkt niet alleen naar de medische zorg, maar naar de algehele gezondheid en het mentaal welbevinden van de patiënt. Hierdoor kunnen mogelijke problemen vroegtijdig worden gesignaleerd en vragen worden beantwoord. De VAP onderhoudt nauw contact met de huisarts en het sociaal domein en kan, indien nodig, patiënten doorverwijzen naar andere zorgverleners. Het project start in één gemeente, met de intentie om de VAP rol uiteindelijk uit te breiden naar alle zeven gemeenten in de regio Noordwest Veluwe en Zeewolde. Alle mensen die een oncologische diagnose krijgen worden door de huisarts verwezen naar de VAP oncologie lokaal in hun eigen gemeente. Het doel is om de zorg voor mensen met en na kanker toegankelijker te maken, de kwaliteit van leven te verbeteren en de zorgkosten te verlagen door de focus op preventieve zorg. Betrokken organisaties zijn: Medicamus, Allerzorg, Icare, RST Zorgverleners, Buurtzorg, FleGel, Ziekenhuis St Jansdal, ZNWV, en de gemeentes Harderwijk, Zeewolde, Putten, Ermelo, Nunspeet, Oldebroek en Elburg. Daarnaast wordt samengewerkt met regionaal oncologie netwerk Onco in Balans onderdeel van GezondVeluwe, Raedelijn en een team ervaringsdeskundigen van Onco in Balans.
Wat verwachten we van de deelnemende projecten?
De projecten:
- hebben tot doel om een mogelijke invulling van een VAP Oncologie buiten de muren van het ziekenhuis (lokaal of regionaal) te implementeren en te evalueren.
- hebben tot doel om de opgedane kennis, expertise en financieringsmogelijkheden met ondersteuning van het landelijk projectteam van IKNL verder op te schalen en te borgen.
- werken mee bij overzicht creëren van wat landelijk op te schalen en te borgen door projectteam IKNL.
- werken mee aan borging bijvoorbeeld door de ontwikkeling van een e-learning of toolbox door projectteam IKNL.
Op de hoogte blijven van de voortgang van de betrokken projecten? Meldt u aan voor de nieuwsbrief.