Zelfmanagementtools

Er worden veel online zelfmanagement tools (inclusief keuzehulpen) voor mensen met en na kanker ontwikkeld. Deze innovaties komen helaas nog maar zeer beperkt ter beschikking van deze groep mensen. De wens is om de beschikbaarheid van deze tools voor mensen die leven met en na kanker te vergroten en te versnellen. Sinds juli 2023 is de kanker.nl Appstore live om dit te kunnen realiseren. 

In de Appstore op kanker.nl vinden patiënten en naasten op één plek verschillende apps en websites, allemaal met het thema: zelfzorg bij kanker. Deze apps en modules waren tot nu toe meestal alleen met een verwijzing toegankelijk en bovendien vaak beperkt tot slechts één gecontracteerde aanbieder/platform. Met de komst van de kanker.nl appstore hebben (ex-)kankerpatiënten en hun naasten direct toegang tot deze zelfmanagement tools. Het gaat bijvoorbeeld om apps en tools die helpen bij angst, piekeren of somberheid. Of bij weer fit worden na een behandeling, zowel mentaal als fysiek. De apps en tools zijn onder andere getoetst op gebruiksvriendelijkheid, betrouwbaarheid en privacy. Deze toetsing is gebaseerd op de GGD appstore testmethode.

Wat verandert er met de Appstore?

Met de Appstore op kanker.nl wordt een belangrijke stap in zelfmanagement gezet. Door het brede aanbod aan apps, niet alleen van verschillende aanbieders maar ook gericht op verschillende klachten, zowel tijdens als na de behandeling, hebben (ex-)patiënten immers meer keuze. Voor zorgverleners betekent het dat de tools voor blended care - er zijn altijd mensen voor wie zelfmanagement niet geschikt is - gerichter ingezet kunnen worden voor de juiste doelgroep. De groep waarvoor zelfmanagement wel geschikt is, kan het aanbod aan apps bijvoorbeeld ook gebruiken tijdens de wachttijd die geldt voor het vinden van een passende behandelaar.

Patiënten ontvangen eenmalig een tegoed van 100 euro

Met dit initiatief beogen KWF, IKNL en kanker.nl de groeiende groep patiënten nog beter te ondersteunen bij de gevolgen van leven met en na kanker. (Ex-)patiënten of naasten ontvangen daarom na aanmelding op kanker.nl eenmalig 100 euro tegoed van KWF om te besteden in de Appstore.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de Appstore? Ga naar kanker.nl/appstore. U vindt hier uitleg over de Appstore en het tegoed en het overzicht van de aanbieders.
Voor vragen over online zelfmanagement tools  kunt u contact opnemen met  Myrle Stouten.

Appstore_algemeen.png