Congres kanker en leven 2025

Inschrijving congres Kanker & Leven 20 juni 2025 geopend

De inschrijving van het congres Kanker & Leven op 20 juni 2025 is geopend! Voor deze editie werkt het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II (NPPZ II) intensief mee aan het middagprogramma. We nodigen u van harte uit om erbij te zijn. Schrijf snel in en maak gebruik van de vroegboekkorting tot 18 april 2025.

Samen werken aan passende zorg voor de gevolgen van kanker

Voor mensen die leven met of na kanker is het belangrijk dat de zorg vanuit het ziekenhuis naadloos aansluit op de zorg die geboden wordt door zorgverleners daarbuiten. Hoe werken we vanuit de medisch technische zorg, paramedische en psychosociale zorg in oncologiezorgnetwerken, informele zorg en palliatieve zorg landelijk en regionaal samen om passende zorg voor de gevolgen van kanker samen met de patiënt te realiseren? Deze vraag staat centraal tijdens het congres Kanker & Leven.

Ochtendprogramma online

Het congres start met een landelijk online ochtendprogramma. Tijdens deze sessie krijgt u inzicht in de resultaten van de afgelopen vijf jaar en de plannen voor de toekomst vanuit het Nationaal Actieplan Kanker & Leven. Denk aan initiatieven zoals de Kanker.nl Appstore, impact van PROMS, Vast Aanspreekpunt buiten de muren van het ziekenhuis en het ontsluiten van informatie over kanker en werk via kanker.nl, allemaal wetenschappelijk onderbouwd. Daarnaast deelt Myrthe Schoot, oud-volleybalster van het Nederlands team, haar persoonlijke verhaal over de impact van haar kankerdiagnose, hoe zij omgaat met de gevolgen en weer durft te dromen. Het ochtendprogramma sluit af met een paneldiscussie over hoe we de oncologische herstelzorg en -ondersteuning vanaf diagnose laten aansluiten op de behoefte van de patiënt.

Middagprogramma live in uw regio

Bezoek in de middag één van de tien symposia in de regio’s van de oncologienetwerken in Nederland. Tijdens deze bijeenkomsten staat de samenwerking centraal tussen de oncologie, palliatieve en informele zorg in zowel in de eerste, tweede en derde lijn, om mensen die leven met of na kanker en de gevolgen hiervan optimaal te ondersteunen. Er is volop gelegenheid om collega’s uit uw regio te ontmoeten, ervaringen te delen en verbindingen te leggen. Regionale Ondersteuningsstructuren (ROS’en) organiseren deze symposia in samenwerking met de netwerken palliatieve zorg, oncologiezorgnetwerken en oncologienetwerken. 

Bekijk het volledige programma op de website van de Taskforce Cancer Survivorship Care.

Doelgroep 

Het congres is multidisciplinair, alle zorgprofessionals werkzaam in de oncologie en palliatieve zorg, formeel en informeel, zijn welkom. Ook onderzoekers, beleidsmakers en vertegenwoordigers van patiëntenorganisaties en centra voor leven met en na kanker, zijn van harte uitgenodigd.

Schrijf u in en profiteer van vroegboekkorting! 

Meld u nu aan voor het congres en profiteer van de vroegboekkorting tot 18 april 2025.

Organisatie

Het congres is een initiatief van de Taskforce Cancer Survivorship Care en wordt georganiseerd door IKNL en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). De middagsymposia worden georganiseerd door de Regionale Ondersteuningsstructuren verenigd in het ROS-netwerk in samenwerking met de regionale oncologienetwerken, oncologiezorgnetwerken en netwerken palliatieve zorg. De middagsymposia worden mede mogelijk gemaakt door het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II (NPPZ II).

Gerelateerd nieuws

Promotieonderzoek brengt effectiviteit longkankerbehandelingen in de praktijk in kaart

cover proefschrift Rolof Gijtenbeek Welke behandelingen bieden patiënten met uitgezaaide longkanker daadwerkelijk overlevingswinst? En hoe ervaren langetermijnoverlevers hun kwaliteit van leven? Longarts Rolof Gijtenbeek (Frisius MC) deed promotieonderzoek naar deze vragen aan de hand van data uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR), patiëntinterviews en een systematische literatuuranalyse. Zijn onderzoek biedt belangrijke inzichten voor behandelkeuzes bij zowel fitte als kwetsbare patiënten met niet-kleincellige longkanker. lees verder

Realworlddata nodig voor realistischere prognoses bij uitgezaaide dikkedarmkanker

proefschriftcover Patricia Hamers met een vogel op een takje Data uit klinische trials suggereren dat de overleving van patiënten met uitgezaaide dikkedarmkanker de laatste decennia sterk verbeterde, maar promotieonderzoek van Patricia Hamers (UMCU) laat zien dat deze bevindingen zich niet vertalen naar een real-worldpatiëntenpopulatie. Ze maakte daarbij gebruik van data uit de Nederlandse Kankerregistratie, Palga en PLCRC. Ze pleit daarom voor het gebruik van realworlddata (RWD) om representatieve en betrouwbare inzichten te krijgen in behandeluitkomsten en realistischere prognoses te kunnen schetsen. lees verder