Lonneke van de Poll

Impact is... zicht krijgen op alle facetten van kwaliteit van leven bij kanker

In de rubriek 'Impact maken, hoe doe je dat eigenlijk' vertelt professor dr. Lonneke Van de Poll wat de maatschappelijke waarde is van onderzoek naar kwaliteit van leven en hoe zij samen met een team van collega’s hieraan heeft bijgedragen.

Lonneke van de Poll, hoofdonderzoeker bij IKNL en hoogleraar Kanker Epidemiologie en Survivorship aan Tilburg University, is een van de oprichters van PROFIEL, een databank en patiëntenvolgsysteem ineen waarmee mensen met kanker bevraagd worden over hun ervaren kwaliteit van leven. Als epidemioloog ontdekte ze de kracht van kwaliteitsdata naast harde cijfers over mortaliteit en overleving. Haar drijfveer is de overtuiging dat het verhogen van de kwaliteit van leven een positieve invloed kan hebben op de overleving van kankerpatiënten. Het onderzoek met PROFIEL heeft door de jaren heen een enorme bewustwording van kwaliteit van leven tot stand gebracht. Het wordt nu als onderdeel van de evaluatie van de zorg meegenomen. Haar werk blijft pionieren op het gebied van kankerepidemiologie en survivorship, waarbij ze de menselijke verhalen achter de cijfers een stem geeft.

Ik vind het een hele interessante gedachte dat verhoging van kwaliteit van leven ook een positieve invloed kan hebben op overleving 

Maatschappelijke vraagstukken aanpakken

‘Twintig jaar geleden begonnen we met het opzetten van PROFIEL om het leven van kankerpatiënten en hun dierbaren te verbeteren. Dankzij nauwe samenwerking met ziekenhuizen en onderzoekers verzamelen we waardevolle data over kwaliteit van leven. Deze inzichten helpen niet alleen de zorg te evalueren en verbeteren, zoals vermindering van neuropathie door aangepaste doseringen, maar ook om maatschappelijke vraagstukken aan te pakken, zoals ons onderzoek naar de impact van COVID-19 op kankerzorg of reisbereidheid voor behandelingen. PROFIEL maakt het mogelijk om snel en effectief antwoord te geven op dringende vragen uit het veld, met als doel een betere en meer gepersonaliseerde zorg. Het succes van PROFIEL toont aan dat kwaliteit van leven een onmisbaar onderdeel is van de kankerzorg en helpt ons toekomstige innovaties en inclusiviteit na te streven, zodat alle patiënten gehoord worden', aldus Van de Poll.

Lees hier het hele verhaal van Lonneke van de Poll

Medewerkers
Gerelateerd nieuws

Nieuw rapport legt verschillen in behandeling bij kanker bloot

Sociaaleconomische status en kanker: verschillen rondom behandeling Patiënten uit lagere inkomensgroepen ondergaan minder vaak een tumorgerichte behandeling dan patiënten met een hoger inkomen. Dat blijkt onder meer uit een vandaag gepubliceerde nieuwe studie naar sociaaleconomische status en kanker door IKNL. In dit tweede deel van een drieluik over kanker en sociaaleconomische status in Nederland gaat het specifiek over behandelverschillen bij kanker in relatie tot het inkomen van patiënten. Dit is bekeken voor vijf veel voorkomende tumorsoorten: borstkanker, niet-kleincellige longkanker, darmkanker, prostaatkanker en melanoom. De resultaten tonen aan dat inkomen samenhangt met de manier waarop kanker wordt behandeld, wat kan duiden op ongelijkheden in de kankerzorg. lees verder

Jongvolwassenen met kanker kunnen nu hun bijwerkingen monitoren met de SYMPRO BijKanker app

jongvolwassen gebruiken SYMPRO BijKanker app

Behandelingen met systemische therapie kunnen veel bijwerkingen geven. Om gemakkelijk bijwerkingen digitaal en gestandaardiseerd vast te leggen, heeft IKNL een app ontwikkeld: de SYMPRO BijKanker app. Deze app wordt al in veel ziekenhuizen in studieverband gebruikt. Nu is de app ook beschikbaar voor jongvolwassenen met kanker (AYA’s) die meer grip willen krijgen op hun bijwerkingen. Zij kunnen de app zonder koppeling met het behandelend ziekenhuis gebruiken. In dit project werkt IKNL samen met Tilburg University, AVL/NKI en AYA Zorgnetwerk.

lees verder