IKNL werkte in 2017 mee aan bijna 200 publicaties en 9 proefschriften

Onderzoekers van IKNL hebben in 2017 in totaal bijgedragen aan 197 wetenschappelijke publicaties in ‘peer-reviewed journals’. Daarnaast zijn er drie proefschriften van IKNL-onderzoekers verschenen, is een bijdrage geleverd aan twee boeken en vonden er zes promoties plaats met data van de NKR. Evenals voorgaande jaren hadden de meeste publicaties betrekking op kanker aan de spijsverteringsorganen. Studies over borstkanker staan op de tweede plaats gevolgd door onderzoek naar oncologie in het algemeen. In laatstgenoemde categorie staan onder andere studies naar de kwaliteit van de oncologische zorg, prognostiek en onderzoek naar de kwaliteit van leven tijdens en na behandeling van oncologische maligniteiten. 

Het aantal ‘peer reviewed’ publicaties waarbij IKNL-onderzoekers betrokken zijn, neemt nog ieder jaar toe. In 2015 lag het aandeel peer-reviewed publicaties op 92%; in 2017 steeg dit aandeel naar 97%. Deze peer reviewed studies verschenen in 88 verschillende wetenschappelijke vakbladen voorzien van een officiële impact factor. In 2017 lag de impact factor op gemiddeld 6,3.



Publicaties met een hoge impact factor (IF) verschenen onder meer in Nature (één publicatie, IF: 40,1), The Lancet Oncology (drie publicaties, IF: 33,9), Nature Genetics (twee publicaties, IF: 27,9), Journal of Clinical Oncology (vier publicaties, IF: 24,0) en The British Medical Journal (één publicatie, IF: 20,7). Van de meeste publicaties zijn nieuwsberichten verschenen op www.iknl.nl.

Verder zijn er 22 publicaties verschenen in het European Journal of Cancer (IF 6,0), het belangrijkste Europese tijdschrift op het gebied van de oncologie. Het is een gezamenlijke uitgave van de European Organisation for Research and Treatment of Cancer (EORTC), the European CanCer Organisation (ECCO) and the European Society of Breast Cancer Specialists (EUSOMA).
 

Promoties van IKNL-onderzoekers
In 2017 zijn drie onderzoekers van IKNL gepromoveerd op studies naar verdere optimalisatie van de oncologische zorg in Nederland:

Promoties met behulp van NKR-data
Daarnaast vonden in 2017 zes promoties plaats, waarbij gebruik is gemaakt van met data uit de Nederlandse Kankerregistratie:

Gerelateerd nieuws

Oproep: doe mee aan de korte peiling palliatieve zorg!

peiling palliatieve zorg 2024

Bent u verzorgende, verpleegkundige of arts of werkt u als professional in het sociaal domein? Dan nodigen wij u uit om mee te doen aan een korte tweejaarlijkse peiling om inzicht te krijgen in uw ervaringen, kennis en opvattingen over twee belangrijke thema’s binnen de palliatieve zorg: markering en proactieve zorgplanning. Daarmee bedoelen we het herkennen van patiënten in de palliatieve fase en het voeren van gesprekken met patiënten en naasten over hun waarden, wensen, behoeften en behandelgrenzen. 

 

lees verder

Actie nodig voor gelijke zorg voor mensen met een zeldzame vorm van kanker

Eline, een witte vrouw met blond haar, presenteert achter een katheder in de aula van de Radboud Universiteit

Nieuw onderzoek brengt verschillen en behoeften in kaart

 

De impact van een kankerdiagnose is enorm, maar een diagnose zeldzame kanker brengt nog een aantal extra problemen met zich mee. Lagere overlevingskans; langer diagnostisch traject; minder behandelopties; gebrek aan informatie, kennis en kunde: een greep uit de problemen waar mensen met een zeldzame kanker mee te maken kunnen krijgen. Betere ondersteuning aan patiënten, gericht beleid op zeldzame kankerproblematiek en financiering voor meer en uitgebreider onderzoek zijn daarom noodzaak, aldus IKNL-onderzoeker Eline de Heus, die 29 februari (zeldzame ziektedag) haar proefschrift ‘Rare versus common cancers in the Netherlands’ verdedigde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. 

 

Foto: Theo Hafmans Fotografie

lees verder