IKNL werkte in 2017 mee aan bijna 200 publicaties en 9 proefschriften

Onderzoekers van IKNL hebben in 2017 in totaal bijgedragen aan 197 wetenschappelijke publicaties in ‘peer-reviewed journals’. Daarnaast zijn er drie proefschriften van IKNL-onderzoekers verschenen, is een bijdrage geleverd aan twee boeken en vonden er zes promoties plaats met data van de NKR. Evenals voorgaande jaren hadden de meeste publicaties betrekking op kanker aan de spijsverteringsorganen. Studies over borstkanker staan op de tweede plaats gevolgd door onderzoek naar oncologie in het algemeen. In laatstgenoemde categorie staan onder andere studies naar de kwaliteit van de oncologische zorg, prognostiek en onderzoek naar de kwaliteit van leven tijdens en na behandeling van oncologische maligniteiten. 

Het aantal ‘peer reviewed’ publicaties waarbij IKNL-onderzoekers betrokken zijn, neemt nog ieder jaar toe. In 2015 lag het aandeel peer-reviewed publicaties op 92%; in 2017 steeg dit aandeel naar 97%. Deze peer reviewed studies verschenen in 88 verschillende wetenschappelijke vakbladen voorzien van een officiële impact factor. In 2017 lag de impact factor op gemiddeld 6,3.



Publicaties met een hoge impact factor (IF) verschenen onder meer in Nature (één publicatie, IF: 40,1), The Lancet Oncology (drie publicaties, IF: 33,9), Nature Genetics (twee publicaties, IF: 27,9), Journal of Clinical Oncology (vier publicaties, IF: 24,0) en The British Medical Journal (één publicatie, IF: 20,7). Van de meeste publicaties zijn nieuwsberichten verschenen op www.iknl.nl.

Verder zijn er 22 publicaties verschenen in het European Journal of Cancer (IF 6,0), het belangrijkste Europese tijdschrift op het gebied van de oncologie. Het is een gezamenlijke uitgave van de European Organisation for Research and Treatment of Cancer (EORTC), the European CanCer Organisation (ECCO) and the European Society of Breast Cancer Specialists (EUSOMA).
 

Promoties van IKNL-onderzoekers
In 2017 zijn drie onderzoekers van IKNL gepromoveerd op studies naar verdere optimalisatie van de oncologische zorg in Nederland:

Promoties met behulp van NKR-data
Daarnaast vonden in 2017 zes promoties plaats, waarbij gebruik is gemaakt van met data uit de Nederlandse Kankerregistratie:

Gerelateerd nieuws

Evaluatie botsarcomenzorg in Nederland met internationaal perspectief

voorkant proefschrift Louren Goedhart met een lijntekening van zeilboten in geel tegen een donkerblauwe achtergrond

Botsarcomen zijn zeldzaam; daarom is in Nederland ruim 20 jaar geleden besloten de zorg voor patiënten met een botsarcoom te centraliseren. Tijd om de sarcomenzorg in Nederland te evalueren, aldus dr. Louren Goedhart (UMCG). In zijn proefschrift bekeek hij trends in incidentie en overleving van botsarcomen aan de hand van data uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). Daarnaast onderzocht hij de impact van centralisatie op doorlooptijden van diagnostiek en organisatie van zorg en analyseerde hij de organisatie van zorg en de nazorg voor patiënten met een botsarcoom, ook in internationaal perspectief.

lees verder

Mogelijkheden van tekstmining voor zorgonderzoek onderzocht met PRADO

een grote hoeveelheid letters in 3D die op, door en over elkaar liggen.

PRADO, de landelijke database waarin consulten over palliatieve zorg wordt vastgelegd , bevat een schat aan informatie over de palliatieve zorg in Nederland. Deze database bevat niet alleen gestructureerde data, maar ook ongestructureerde data, in de vorm van vrije tekstvelden. Eerder was het lastig vrije tekstvelden in grote getalen te analyseren, maar met de komst van natural language processing-technieken, zoals tekstmining, wordt dit steeds makkelijker. Maarten Grootendorst, data scientist, en onderzoeker dr. Linda Brom (beiden IKNL) vertellen hun exploratieve onderzoek met PRADO-data en welke mogelijkheden tekstmining te bieden heeft.

lees verder