IKNL werkte in 2017 mee aan bijna 200 publicaties en 9 proefschriften

Onderzoekers van IKNL hebben in 2017 in totaal bijgedragen aan 197 wetenschappelijke publicaties in ‘peer-reviewed journals’. Daarnaast zijn er drie proefschriften van IKNL-onderzoekers verschenen, is een bijdrage geleverd aan twee boeken en vonden er zes promoties plaats met data van de NKR. Evenals voorgaande jaren hadden de meeste publicaties betrekking op kanker aan de spijsverteringsorganen. Studies over borstkanker staan op de tweede plaats gevolgd door onderzoek naar oncologie in het algemeen. In laatstgenoemde categorie staan onder andere studies naar de kwaliteit van de oncologische zorg, prognostiek en onderzoek naar de kwaliteit van leven tijdens en na behandeling van oncologische maligniteiten. 

Het aantal ‘peer reviewed’ publicaties waarbij IKNL-onderzoekers betrokken zijn, neemt nog ieder jaar toe. In 2015 lag het aandeel peer-reviewed publicaties op 92%; in 2017 steeg dit aandeel naar 97%. Deze peer reviewed studies verschenen in 88 verschillende wetenschappelijke vakbladen voorzien van een officiële impact factor. In 2017 lag de impact factor op gemiddeld 6,3.



Publicaties met een hoge impact factor (IF) verschenen onder meer in Nature (één publicatie, IF: 40,1), The Lancet Oncology (drie publicaties, IF: 33,9), Nature Genetics (twee publicaties, IF: 27,9), Journal of Clinical Oncology (vier publicaties, IF: 24,0) en The British Medical Journal (één publicatie, IF: 20,7). Van de meeste publicaties zijn nieuwsberichten verschenen op www.iknl.nl.

Verder zijn er 22 publicaties verschenen in het European Journal of Cancer (IF 6,0), het belangrijkste Europese tijdschrift op het gebied van de oncologie. Het is een gezamenlijke uitgave van de European Organisation for Research and Treatment of Cancer (EORTC), the European CanCer Organisation (ECCO) and the European Society of Breast Cancer Specialists (EUSOMA).
 

Promoties van IKNL-onderzoekers
In 2017 zijn drie onderzoekers van IKNL gepromoveerd op studies naar verdere optimalisatie van de oncologische zorg in Nederland:

Promoties met behulp van NKR-data
Daarnaast vonden in 2017 zes promoties plaats, waarbij gebruik is gemaakt van met data uit de Nederlandse Kankerregistratie:

Gerelateerd nieuws

Nieuw rapport legt verschillen in behandeling bij kanker bloot

Sociaaleconomische status en kanker: verschillen rondom behandeling Patiënten uit lagere inkomensgroepen ondergaan minder vaak een tumorgerichte behandeling dan patiënten met een hoger inkomen. Dat blijkt onder meer uit een vandaag gepubliceerde nieuwe studie naar sociaaleconomische status en kanker door IKNL. In dit tweede deel van een drieluik over kanker en sociaaleconomische status in Nederland gaat het specifiek over behandelverschillen bij kanker in relatie tot het inkomen van patiënten. Dit is bekeken voor vijf veel voorkomende tumorsoorten: borstkanker, niet-kleincellige longkanker, darmkanker, prostaatkanker en melanoom. De resultaten tonen aan dat inkomen samenhangt met de manier waarop kanker wordt behandeld, wat kan duiden op ongelijkheden in de kankerzorg. lees verder

Jongvolwassenen met kanker kunnen nu hun bijwerkingen monitoren met de SYMPRO BijKanker app

jongvolwassen gebruiken SYMPRO BijKanker app

Behandelingen met systemische therapie kunnen veel bijwerkingen geven. Om gemakkelijk bijwerkingen digitaal en gestandaardiseerd vast te leggen, heeft IKNL een app ontwikkeld: de SYMPRO BijKanker app. Deze app wordt al in veel ziekenhuizen in studieverband gebruikt. Nu is de app ook beschikbaar voor jongvolwassenen met kanker (AYA’s) die meer grip willen krijgen op hun bijwerkingen. Zij kunnen de app zonder koppeling met het behandelend ziekenhuis gebruiken. In dit project werkt IKNL samen met Tilburg University, AVL/NKI en AYA Zorgnetwerk.

lees verder