cover van het rapport 'Primaire Tumor Onbekend' tegen een blauwe achtergrond

Van betere diagnostiek tot internationale samenwerking: dit is bereikt voor patiënten met primaire tumor onbekend

Vijf jaar na de publicatie van het IKNL-rapport over primaire tumor onbekend (PTO), blikt CUPP-NL – het Nederlandse expertiseplatform voor de verbetering van zorg voor patiënten met een PTO - terug op wat er in de tussentijd tot stand is gebracht. Dankzij nauwe samenwerking tussen IKNL, zorgprofessionals, wetenschappers en patiëntenorganisaties is de zorg voor mensen met PTO in meerdere opzichten verbeterd. Maar er blijft werk aan de winkel, met name als het gaat over verbetering van kwaliteit van leven en het vastleggen van aanvullende gegevens.

In mei 2020 verscheen het rapport Primaire Tumor Onbekend – wanneer de bron van de uitzaaiingen niet gevonden kan worden, met tien aanbevelingen voor betere diagnostiek, begeleiding en behandeling van patiënten met PTO. Sindsdien is er een hoop bereikt, dankzij gezamenlijk inspanningen door verschillende partijen, zoals de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie, de Nederlandse Vereniging voor Pathologie, de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntorganisaties, de Commissie Add-on Geneesmiddelen van Zorgverzekeraars Nederland, Hartwig Medical Foundation en meer. 8 van de 10 aanbevelingen zijn voor een groot deel gerealiseerd en aan de laatste 2 aanbevelingen wordt hard gewerkt.

PTO nu beter gedefinieerd én opgenomen in (inter)nationale richtlijnen

Een belangrijke mijlpaal is de internationale consensus over een onderscheidende klinische definitie van PTO, gedefinieerd door Van der Strate en collega’s (2023) door een internationale Delphi-studie. Deze definitie vormt de basis van de geactualiseerde Nederlandse PTO-richtlijn die eind 2025 verschijnt. Deze definitie van PTO gaat uit van een bepaald mate van diagnostisch onderzoek naar de primaire tumor. Pas als dit onderzoek geen oorsprong aan het licht brengt, wordt de diagnose PTO gesteld. Kankerregistraties gebruiken vanouds een bredere definitie. PTO fungeert daar voor alle gevallen waarin de primaire tumor onbekend bleef, ongeacht de mate van diagnostiek of histologisch tumortype. Dit kan ook patiënten betreffen bij wie vanwege een zeer slechte conditie geen of slechts beperkt onderzoek mogelijk was. Bij de klinische definitie van een PTO is er wél voldoende onderzoek gedaan, maar blijft de primaire tumor desondanks onbekend. Daarom is bijvoorbeeld recent in NKR Cijfers (de openbare datatool met data uit de Nederlandse Kankerregistratie) een onderscheid aangebracht tussen klinisch gediagnosticeerde uitzaaiingen waarbij geen verder onderzoek uitgevoerd is (‘klinische diagnose’) en PTO, waarbij de origine van de tumor ondanks diagnostisch onderzoek niet gevonden is.

Bundeling van expertise en coördinatie

Het landelijke expertiseplatform CUPP-NL (Cancer of Unknown Primary Platform Netherlands) werd in 2021 gelanceerd op initiatief van toenmalig PTO-onderzoeker Caroline Loef in samenwerking met IKNL. CUPP-NL is het landelijke multidisciplinaire platform voor zorgverleners, onderzoekers en patiëntenvertegenwoordigers die zich inzetten voor mensen met PTO (Primaire Tumor Onbekend). CUP – de Engelse afkorting – wordt ook regelmatig gebruikt. CUPP-NL werkt aan betere diagnostiek en behandeling van PTO door kennis te bundelen, wetenschappelijk onderzoek te stimuleren en samenwerking te versterken.

Internationale samenwerking

Zowel binnen Nederland als internationaal vergroot het platform de bewustwording en bouwt het aan een sterke infrastructuur voor optimale patiëntenzorg. Inmiddels zijn er twee landelijke symposia georganiseerd en worden de eerste stappen gezet naar internationale samenwerking: in oktober 2025 vindt voorafgaand aan het ESMO-congres in Berlijn de eerste internationale PTO-conferentie plaats. Ook wordt er verbinding gezocht op het terrein van verschillende FAPI-PET-studies die in meerdere landen voor PTO-patiënten zijn gestart. Dit gebeurt via de World CUP Alliance, de internationale door patiëntvertegenwoordigers geleide alliantie opgezet door Missie Tumor Onbekend, SJK Foundation en CUP Found Jo.

Patiëntinformatie en landelijke bewustwording

Patiëntorganisatie Missie Tumor Onbekend (MTO) heeft een patiëntfolder beschikbaar die met regelmaat geactualiseerd wordt. Daarnaast is er voor patiënten en naasten informatie beschikbaar op kanker.nl . Op kanker.nl kunnen patiënten en naasten ook contact opnemen met experts en lotgenotencontact. Dankzij de publiekscampagnes vanuit MTO en media-aandacht is de maatschappelijke bekendheid en bekendheid onder patiënten, naasten en nabestaanden van PTO toegenomen.

Zorgpad, WGS standaard in diagnostiek, nieuwe innovaties in onderzoek

Dankzij zowel het opzetten van regionale zorgpaden als de integratie van whole genome sequencing (WGS) in het zorgpad is het diagnostische traject sterk verbeterd. WGS is sinds april 2021 beschikbaar voor PTO-patiënten via de basisverzekering. Ook worden nieuwe technieken onderzocht, zoals het gebruik van de FAPI PET-tracer voor preciezere diagnostiek. Daarnaast is de afstemming over PTO tussen clinicus en patholoog, radioloog/nucleair geneeskundige en de klinisch moleculair bioloog in de pathologie sterk verbeterd, dankzij het opstarten van PTO-poli’s in de UMC’s en NKI/AVL (die allen een moleculaire tumorboard hebben) in april 2021.

Vervolgstappen: kwaliteit van leven en dataverzameling

De komende jaren zetten de betrokken partijen zich in om de zorg voor patiënten met een PTO te blijven verbeteren. Zo hebben verbetering van kwaliteit van leven - de psychosociale impact en de balans tussen diagnostiek, behandeling en levenskwaliteit - en het vastleggen van aanvullende gegevens meer aandacht nodig. PTO-registratie blijft lastig doordat patiënten ‘uit het zicht verdwijnen’ na diagnose. Verkenning van een prospectieve registratie zoals bij PLCRC of aansluiting bij het FORCE-project is gestart.

Meer informatie

Lees meer over PTO en de ontwikkelingen:

Gerelateerde projecten

FAPI-PET/CT voor PTO

F-FAPI is een nieuwe tracer voor PET/CT-scans die gevoeliger is voor het opsporen van tumoren dan de gangbare tracer. Daarmee zou F-FAPI-PET/CT voorheen niet te traceren primaire tumoren zichtbaar kunnen maken. Dit kan er voor zorgen dat patiënten die eerder de diagnose primaire tumor onbekend (PTO) kregen, toch een specifieke diagnose en gerichte behandeling krijgen. Dat leidt er hopelijk toe dat de overleving onder deze groep -voorheen PTO- patiënten verbetert. lees verder
Medewerkers

Kalinka van de Camp

portret Kalinka van de Camp

adviseur zeldzame kanker

lees verder
Gerelateerd nieuws

Primaire Tumor Onbekend; Ken de vijand

DNA-streng

Het in kaart brengen van de karaktereigenschappen van uitzaaiingen is essentieel voor een snellere en doelgerichte behandeling voor patiënten met Primaire Tumor Onbekend (PTO), volgens Caroline Loef, onderzoeker PTO bij IKNL en prof. dr. Thijs Merkx, bestuursvoorzitter IKNL. Ook pleiten zij voor een betere registratie van de tumoreigenschappen. Dit om een duidelijker beeld te krijgen van de veelzijdigheid van PTO en hiervan te kunnen leren voor de toekomst. Daarnaast vinden Loef en Merkx dat nieuwe waardevolle technieken op het gebied van diagnostiek, zoals Next Generation Sequencing (NGS) en Artificial Intelligence (AI), veel sneller moeten worden ingezet om PTO-patiënten een betere toekomst te kunnen bieden.

lees verder

Stappen in verbetering zorg voor patiënten met Primaire Tumor Onbekend

IKNL bracht in mei 2020 het rapport ‘Primaire Tumor Onbekend’ uit, met 10 aanbevelingen om de zorg en kwaliteit van leven voor patiënten met een Primaire Tumor Onbekend (PTO) in Nederland te verbeteren. Want waar de laatste jaren voor patiënten met verschillende uitgezaaide kankersoorten verbetering werd geboekt, bleef de prognose voor PTO-patiënten onveranderd slecht. Anderhalf jaar later zijn er een aantal mooie stappen gezet in de verbetering van de zorg voor PTO-patiënten: de eerste PTO-polikliniek opende in het Antoni van Leeuwenhoek en het PTO-expertiseplatform CUPP-NL is opgericht, onder andere. ‘Nederland is in beweging gekomen,’ aldus Caroline Loef, IKNL-onderzoeker op het gebied van PTO. ‘En ook in de komende jaren zullen we ons blijven inzetten om de zorg voor Nederlandse PTO-patiënten te verbeteren.’

lees verder