FAPI-PET/CT voor PTO

een nieuwe tracer om kleinere tumoren op te sporen bij primaire tumor onbekend

F-FAPI is een nieuwe tracer voor PET/CT-scans die gevoeliger is voor het opsporen van tumoren dan de gangbare tracer. Daarmee zou F-FAPI-PET/CT voorheen niet te traceren primaire tumoren zichtbaar kunnen maken. Dit kan er voor zorgen dat patiënten die eerder de diagnose primaire tumor onbekend (PTO) kregen, toch een specifieke diagnose en gerichte behandeling krijgen. Dat leidt er hopelijk toe dat de overleving onder deze groep -voorheen PTO- patiënten verbetert.

Samengevat

  • Projectleider: dr. Sophie Veldhuijzen van Zanten (Erasmus MC)
  • Samenwerkingspartners: Erasmus MC, UMCG, Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar, NKI/AVL, Radboudumc, MUMC+, MTO, Cyclotron Noordwest BV en SOFIE Biotech
  • Financiers: MTO en KWF
  • Looptijd: 2023 – 2027

Doel

Het doel van het project is om uiteindelijk betere behandelopties beschikbaar te maken voor patiënten bij wie met de reguliere diagnostische middelen de primaire tumor niet gevonden kan worden – patiënten die eerder de diagnose PTO zouden krijgen. Dr. Sophie Veldhuijzen van Zanten (Erasmus MC) is projectleider. In het project werken Erasmus MC, UMCG, Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar, NKI/AVL, Radboudumc, MUMC+, Missie Tumor Onbekend (MTO), Cyclotron Noordwest BV en SOFIE Biotech samen.

Opzet

De studie is een multi-center, investigator-initiated, prospectieve klinische studie, gedreven door de patiëntenvereniging Missie Tumor Onbekend (MTO). Het toedienen van de tracer is een zeer beperkt invasieve ingreep die in ieder ziekenhuis met een PET/CT-scanner uitgevoerd kan worden. De hypothese is dat met de F-FAPI-PET/CT bij een significant deel van de geïncludeerde patiënten de primaire tumor gevonden wordt, waar dit met de reguliere diagnostische middelen niet lukte. Daardoor kunnen deze patiënten potentieel een tumorgerichte behandeling krijgen, waardoor de overleving onder hen kan toenemen. Het gebruik van de nieuwe tracer kan het diagnostisch traject ook sterk verkorten, wat ook relevant is voor PTO-patiënten, aangezien de helft van hen binnen 2 maanden na het eerste ziekenhuisbezoek komt te overlijden. De resultaten van deze studie kunnen van toepassing zijn op alle kankersoorten, al valt dat buiten de scope van deze studie. Daarnaast kan de F-FAPI-tracer in de toekomst mogelijk ook ingezet worden als therapeutische tracer voor het lokaal toedienen van radionucliden bij PTO-patiënten.

Uitkomstmaten

De belangrijkste uitkomstmaat is het aantal geïncludeerde patiënten bij wie met F-FAPI-PET/CT een primaire tumor gevonden kan worden.

Financiering

Het project wordt gefinancierd door KWF en Missie Tumor Onbekend. MTO sponsort de eerste patiënt die geïncludeerd wordt dankzij nalatenschap van overleden PTO-patiënt.

Meer informatie