Filters Filter Created with sketchtool.
  • Kankersoort
  • Stadium
  • Behandelsoort
  • Zorgfase
  • Pathologie
  • Epidemiologie
  • Onderzoeksdomein
  • Patiëntgroep

Projectoverzicht

Selecteer een onderwerp in de filter, zoals een kankersoort, een behandelsoort of een onderzoeksdomein. 



OPTIMISM

In 2021 zijn in Nederland 45.863 mensen aan kanker overleden, wat het belang van palliatieve zorg voor een grote groep patiënten met kanker benadrukt. Patiënten met ongeneeslijke kanker ervaren vaak verschillende klachten zoals pijn, vermoeidheid, kortademigheid, obstipatie en angst, die gelijktijdig kunnen voorkomen. Naarmate de ziekte vordert, nemen het aantal en de ernst van de klachten toe. Symptoommonitoring is een beproefd middel om klachten verminderen. Meer informatie

Vergoedingsregeling voor mensen met mesothelioom (IAS project)

Mensen met mesothelioom kunnen in aanmerking komen voor een tegemoetkoming. Dit wordt door het Instituut Asbestslachtoffers (IAS) uitgevoerd. Het IAS wil meer inzicht krijgen in de betekenis die de vergoeding op mensen heeft, om zo beter inzichtelijk te hebben wat de vergoedingsregeling bijdraagt aan de kwaliteit van leven van mensen, naast de financiële bijdrage. Ook zullen de resultaten worden gebruikt om de procedures horende bij de vergoedingsregeling te optimaliseren. Meer informatie

FAPI-PET/CT voor PTO

F-FAPI is een nieuwe tracer voor PET/CT-scans die gevoeliger is voor het opsporen van tumoren dan de gangbare tracer. Daarmee zou F-FAPI-PET/CT voorheen niet te traceren primaire tumoren zichtbaar kunnen maken. Dit kan er voor zorgen dat patiënten die eerder de diagnose primaire tumor onbekend (PTO) kregen, toch een specifieke diagnose en gerichte behandeling krijgen. Dat leidt er hopelijk toe dat de overleving onder deze groep -voorheen PTO- patiënten verbetert. Meer informatie

PLUGIN - Platform voor Uitwisseling en Hergebruik van Klinische Data Nederland

Logo PLUGIN

Om de zorg betaalbaar, toegankelijk en van hoge kwaliteit te houden, zijn gedeelde inzichten uit klinische data van groot belang. Het verkrijgen van deze inzichten is echter een uitdaging, doordat IT-systemen verschillen, elektronische patiëntendossiers (epd's) op diverse manieren zijn georganiseerd en vaak ongestructureerde informatie bevatten, zoals verslagen en brieven. Dit maakt de uitwisseling en het hergebruik van data voor veel ziekenhuizen complex en arbeidsintensief. Het project PLUGIN biedt hiervoor een oplossing: data blijven (veilig en gestandaardiseerd) bij de bron, terwijl algoritmen - oftewel berekeningen en analyses - naar de data worden gebracht, waardoor de privacy van patiënten gewaarborgd blijft.

Meer informatie

Oncode Accelerator (Preclinical Accelerator for Cancer Treatments)

De ontwikkeling van kankerbehandelingen is een risicovol, duur en tijdrovend proces. Ook het ontdekken, ontwikkelen en op de markt brengen van nieuwe geneesmiddelen duurt gemiddeld 15 jaar. Daarnaast zijn nieuwe behandelingen vaak slechts effectief in een subgroep van de beoogde patiëntenpopulatie. De manier waarop we kankerbehandelingen ontwikkelen moet daarom dringend versnellen en verbeteren. Dit is waar in het project 'Oncode Accelerator' aan wordt gewerkt.

Meer informatie

Onderzoek naar samenwerking informele zorg voor mensen met ongeneeslijke kanker (en hun naasten)

Patiënten met ongeneeslijke kanker hebben - naast goede zorg voor fysieke klachten - ook behoefte aan emotionele, sociale en spirituele ondersteuning. Dit bespreken zij echter niet altijd met formele zorgverleners. In plaats daarvan zoeken zij naar zorg en ondersteuning via online kanalen, lotgenotencontact en/of daartoe opgeleide vrijwilligers, ook wel de ‘informele zorg’ genoemd. In de komende jaren zal de zorgvraag voor zowel de oncologische zorg als informele palliatieve zorgaanbieders alleen maar toenemen. Dit onderzoek heeft dan ook als doel: het verbeteren van informele zorg voor mensen met ongeneeslijke kanker en hun naasten, door betere samenwerking tussen verschillende aanbieders van informele zorg op het kruispunt van oncologie en palliatieve zorg. 

Meer informatie

RECOVER-studie: onderzoek naar optimale behandeling bij hoog-risico, niet-gemetastaseerd prostaatkanker

Robot-geassisteerde radicale prostatectomie (RARP) en uitwendige radiotherapie (EBRT), vaak gecombineerd met hormonale therapie, zijn veelgebruikte behandelingen voor hoog-risico, niet-gemetastaseerd prostaatkanker. Tot op heden bestaat er geen consensus over de meest optimale behandeling in deze patiëntenpopulatie. Met de RECOVER-studie (high-Risk prostatE Cancer radiatiOn Versus surgERy) willen we hier meer inzicht in geven.

Meer informatie

Proactief gegevens delen in de palliatieve fase

Proactieve zorgplanning houdt in dat zorgprofessionals de persoonlijke wensen en grenzen van patiënten over toekomstige medische behandeling en zorg met patiënten en hun naasten bespreken, vastleggen en zo nodig herzien. De uitkomsten van die gesprekken zijn op verschillende momenten en in verschillende zorgomgevingen relevant. Een patiënt komt immers vaak met meer zorgprofessionals in aanraking, zoals bijvoorbeeld de huisarts, zorgprofessionals het ziekenhuis en in de thuiszorg. De mogelijkheid om de geregistreerde uitkomsten van die gesprekken breder digitaal beschikbaar te maken helpt zorgprofessionals in de communicatie met patiënten en hun naasten en met collega’s. IKNL is daarom het multidisciplinaire project ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ gestart, om deze brede digitale inzage van de meest actuele geregistreerde gegevens ten behoeve van proactieve zorgplanning mogelijk te maken. Dit doen we in samenwerking met PZNL en Stichting CareCodex.

Meer informatie