Netwerkvorming Oncologie: ook voor de gevolgen van kanker
Kwalitatief hoogwaardige zorg voor de gevolgen van kanker, waar mogelijk dicht bij huis, vereist een professionaliseringslag in de netwerkzorg voor borging van de kwaliteit, de financiële bestendigheid en de landelijke dekking en zichtbaarheid van lokale en regionale multidisciplinaire netwerken.
Samenwerking in de zorg voor mensen met en na kanker, zowel binnen het ziekenhuis alsook daarbuiten, is essentieel. Een van de concrete acties die daaraan bijdraagt, is de vorming van lokale en regionale zorgnetwerken. De Comprehensive Cancer Networks (CCN's) zijn hier een goed voorbeeld van: dit zijn samenwerkingsverbanden tussen zorgaanbieders in de eerste, tweede en derde lijn, gericht op het verlenen van hoogwaardige oncologische zorg in de regio. Deze CCN's richten zich tot op heden vooral op de ziektegerichte zorg.
Daarnaast ontstaan er ook steeds meer lokale en regionale netwerken waarin paramedici en psychosociale zorgverleners samenwerken in het bieden van ondersteunende zorg aan mensen die leven met of na kanker. Om de vorming van lokale en regionale paramedische en psychosociale oncologische netwerken een stap verder te brengen, wil dit project een professionaliseringsslag maken. Het project wordt uitgevoerd door het Landelijk Overleg Paramedische en Psychosociale Oncologische Zorg (LOPPSOZ) als onderdeel van Taskforce Cancer Survivorshop Care.
Meer informatie
Startende paramedische en psychosociale netwerken kunnen voor meer informatie contact opnemen met Miranda Velthuis.
Projectleiders
Miranda Velthuis (IKNL)
Chantal Lammens (IKNL)
Trudy Kolman (IKNL)
Samenwerkingspartners
LOPPSOZ
KWF Kankerbestrijding
NFK
Regionale Ondersteunings-structuren
Oncologienetwerken
Taskforce Cancer Survivorship
Ingeborg Douwes Centrum
Nederlandse Zorgautoriteit
Taskforce Oncologie
Subsidieverlener
Looptijd
1-12- 2020 t/m 1-12- 2021
Professionaliseringsslag voor paramedische en psychosociale oncologienetwerken

Kwalitatief hoogwaardige zorg voor de gevolgen van kanker, waar mogelijk dicht bij huis, vereist een professionaliseringslag in de netwerkzorg voor borging van de kwaliteit, de financiële bestendigheid en de landelijke dekking en zichtbaarheid van lokale en regionale paramedische en psychosociale oncologienetwerken. IKNL heeft namens het Landelijke Overleg Paramedische en Psychosociale Oncologische Zorg (LOPPSOZ) een ZonMw-subsidie ontvangen voor het project Netwerkvorming oncologie: ook voor de gevolgen van kanker. Dit project gaat per 1 december 2020 van start.
lees verderOncologienetwerk voor de gevolgen van kanker: meerwaarde voor de patiënt

Er leven bijna 800.000 mensen in Nederland die kanker hebben of hebben gehad. Dit aantal groeit. In 2030 zijn het naar verwachting al bijna één miljoen mensen. Veel mensen ervaren negatieve gevolgen en klachten van de kanker en de behandeling. Eén op de vier is bijvoorbeeld ernstige vermoeid, één op de drie heeft angstklachten, bijvoorbeeld voor terugkeer van de ziekte en ruim één op de drie kan niet als vanouds sociaal functioneren. Om alle mensen die leven met en na kanker de juiste zorg voor de gevolgen van kanker te kunnen geven, op de juiste plek -waar mogelijk dichtbij huis- is het belangrijk dat er voldoende lokale en regionale oncologienetwerken zijn, ook voor de gevolgen van kanker.