
Miranda Velthuis
senior adviseur team Kanker & Leven
Dr. Miranda Velthuis is coördinator van het team Kanker & Leven. Meer in het bijzonder is zij aanspreekbaar op psychosociale en paramedische zorg, regionale/lokale netwerkvorming ook buiten de muren van het ziekenhuis en het integreren van kanker en leven met medisch technische zorg (bijv. met kwaliteit-van-levendata). Zij was projectleider van het in 2019 verschenen Kankerzorg in Beeld rapport: over leven met en na kanker.
Daarnaast is zij betrokken bij de Taskforce Cancer Survivorship Care, het Nationaal Actieplan Kanker & Leven en het gelijknamige congres Kanker & Leven en werkt ze als lid van de versnellingsteams Late gevolgen en Kanker en werk aan de doelen uit de Nederlandse Kankeragenda van het Nederlands Kankercollectief.
Miranda Velthuis is van oorsprong bewegingswetenschapper en fysiotherapeut en is gepromoveerd op het onderwerp fysieke training: effecten bij patiënten met kanker aan de Universiteit Utrecht.
‘Ook hóe iemand overleeft is belangrijk’
Commissies
-
ondersteuning Taskforce Cancer Survivorship Care
-
bestuurslid, penningmeester Nederlandse Vereniging voor Psychosociale Oncologie
Publicaties
- Effects of an 18-week exercise programme started early during breast cancer treatment: a randomised controlled trial.
- zie verder Pubmed
Zie ook
Netwerkvorming Oncologie: ook voor de gevolgen van kanker
Kwalitatief hoogwaardige zorg voor de gevolgen van kanker, waar mogelijk dicht bij huis, vereist een professionaliseringslag in de netwerkzorg voor borging van de kwaliteit, de financiële bestendigheid en de landelijke dekking en zichtbaarheid van lokale en regionale multidisciplinaire netwerken.
lees verderDeskundigheidsbevordering verpleegkundig(en) (specialisten)
Kanker is een ingrijpende ziekte met een grote impact op het leven van een patiënt; niet alleen fysiek, maar ook psychisch en sociaal. Er is veel aandacht voor kwalitatief hoogwaardige oncologische zorg, maar psychosociale oncologische zorg maakt hier niet altijd vanzelfsprekend onderdeel van uit. Dit heeft als gevolg dat de psychosociale zorg de patiënt met kanker helaas nog niet altijd voldoende bereikt.
lees verderPatiënt-gerapporteerde uitkomsten (PRO-data) ontsluiten

Het gebruik van patiëntgerapporteerde uitkomsten (PRO-data) voor het bespreken van korte- en langetermijngevolgen van kanker binnen de (na)zorg wordt in toenemende mate een standaard van zorg.
lees verderVast Aanspreekpunt Oncologie (VAP) buiten de muren van het ziekenhuis

Patiënten met kanker vinden een vast aanspreekpunt in het ziekenhuis erg belangrijk. Om continuïteit van zorg en ondersteuning ook buiten de muren van het ziekenhuis te organiseren is per 1 mei 2023 het 3-jarige project Vast Aanspreekpunt (VAP) Oncologie buiten de muren van het ziekenhuis gestart. Een project van de Taskforce Cancer Survivorship Care, waar IKNL deel van uitmaakt, als onderdeel van het Nationaal Actie Plan Kanker & Leven.
lees verder