Zorgverleners om tafel met patient

Professionaliseringsslag voor paramedische en psychosociale oncologienetwerken

Kwalitatief hoogwaardige zorg voor de gevolgen van kanker, waar mogelijk dicht bij huis, vereist een professionaliseringslag in de netwerkzorg voor borging van de kwaliteit, de financiële bestendigheid en de landelijke dekking en zichtbaarheid van lokale en regionale paramedische en psychosociale oncologienetwerken. IKNL heeft namens het Landelijke Overleg Paramedische en Psychosociale Oncologische Zorg (LOPPSOZ) een ZonMw-subsidie ontvangen voor het project Netwerkvorming oncologie: ook voor de gevolgen van kanker.  Dit project gaat per 1 december 2020 van start.

Om alle mensen die leven met en na kanker de juiste zorg voor de gevolgen van kanker te kunnen bieden, op de juiste plek -waar mogelijk dichtbij huis- is het belangrijk dat er voldoende lokale en regionale oncologienetwerken zijn, ook voor de gevolgen van kanker. Op dit moment zijn er naar schatting 40 lokale en regionale paramedische en psychosociale oncologienetwerken in vooral Gelderland en Zuid-Holland te vinden. Groei en doorontwikkeling van de bestaande netwerken is dan ook van groot belang. Zeker gezien het groeiend aantal mensen dat leeft met en na kanker en het feit dat ook steeds meer mensen langer overleven, met alle gevolgen van dien. Borging van bestaande netwerken is vaak een probleem, en daarmee ook de groei van het aantal netwerken. Het is momenteel nog teveel afhankelijk van de onvoorwaardelijke inzet van enthousiaste professionals. Dit vraagt om een professionaliseringsslag om lokale en regionale paramedische en psychosociale oncologische netwerken een stap verder te brengen

Wat wil het project bereiken?

  • Borging van de kwaliteit van lokale en regionale paramedische en psychosociale oncologische netwerken.
  • Landelijke dekking en zichtbaarheid van lokale en regionale paramedische en psychosociale oncologische netwerken.
  • Borging van de financiële bestendigheid van lokale en regionale paramedische en psychosociale oncologische netwerken.
  • Verbinding met medisch-technische netwerken, huisartsenzorg en lokale/regionale paramedische en psychosociale oncologische netwerken.

Wat is een paramedisch en psychosociaal oncologisch netwerk

Een lokaal of regionaal paramedisch en psychosociaal oncologisch netwerk is een netwerk van zorgverleners die mensen met kanker en hun naasten dichtbij huis helpen. Denk hierbij aan fysiotherapeuten, diëtisten, psychologen en andere gespecialiseerde paramedische en psychosociale zorgverleners. Maar ook informele zorg, zoals de inloophuizen kunnen deel uitmaken van een netwerk.

De zorgverleners in het netwerk kennen elkaar en zijn op de hoogte van elkaars aanpak. Door de korte lijnen kunnen ze de behandelingen snel en goed op elkaar afstemmen. Het netwerk maakt ook afspraken met ziekenhuizen of revalidatiecentra over de zorg. Doel hiervan is dat de zorg die de patiënt  thuis krijgt, afgestemd is op de zorg in het ziekenhuis of het revalidatiecentrum.

Meer informatie      

Meer informatie over het project Netwerkvorming oncologie: ook voor de gevolgen van kanker

Het project past binnen de kaders van het Nationaal Actieplan Kanker en Leven

Bekijk de 29 bestaande oncologienetwerken in de Verwijsgids Kanker

Regio’s die belangstelling hebben om een paramedisch en psychosociaal oncologienetwerk op te zetten, kunnen contact opnemen met Miranda Velthuis.

Gerelateerd nieuws

Nieuw: e-learning Voeding bij kanker voor verpleegkundigen

Voeding is belangrijk tijdens en na de behandeling, bij het herstel, de stabilisatie en voor het lichamelijk welzijn bij kanker. Hoe zorg je er als verpleegkundige voor dat je hiervoor voldoende aandacht hebt? De e-learning Voeding bij kanker helpt verpleegkundigen om vragen van oncologiepatiënten en hun naasten te kunnen beantwoorden. Ook geeft de e-learning handvatten hoe zij kunnen signaleren of en wanneer ondersteuning bij voeding nodig is. 

lees verder

KWF investeert 16 miljoen in centra voor mensen met kanker

Psychosociale zorg voor kankerpatiënten en hun naasten een boost geven, dat is het doel van een nieuwe miljoeneninvestering die KWF tot en met 2025 gaat doen. KWF investeert dit bedrag om de zorg in de IPSO-centra te professionaliseren en de 81 locaties beter vindbaar te maken. Een IPSO-centrum biedt op een laagdrempelige manier psychosociale ondersteuning. 

lees verder