Oncologiezorgnetwerken: samen de gevolgen van kanker behandelen
Onlangs verscheen in het Nederlands Tijdschrift voor Voeding & Diëtetiek het artikel ‘Oncologiezorgnetwerken: samen de gevolgen van kanker behandelen’. Oncologiezorgnetwerken zijn regionale of lokale netwerken van zorgverleners zoals diëtisten, fysiotherapeuten en psychologen, die mensen met kanker dichtbij huis aanvullend behandelen. Het artikel pleit voor meer multidisciplinaire oncologiezorgnetwerken in Nederland om te komen tot een goed op elkaar afgestemd aanbod van zorg en ondersteuning rondom de patiënt, ook buiten de muren van het ziekenhuis.
Afgestemd aanbod van zorg en ondersteuning
Per jaar krijgen ongeveer 120.000 mensen de diagnose kanker. Meer dan 600.000 mensen leven met kanker of hebben de ziekte gehad. Hoewel een groot deel van de kankerpatiënten geneest, hebben velen nog last van de gevolgen van de ziekte en de behandeling. Zij kunnen dichtbij huis aanvullend behandeld en begeleid worden door zorgverleners die zijn aangesloten bij een lokaal of regionaal oncologiezorgnetwerk.
Deze ontwikkeling komt voort uit het het Nationaal Actieplan Kanker & Leven van de Taskforce Cancer Survivorship Care, die zich hard maakt voor een betere organisatie en afstemming van zorg rondom de patiënt, zonder muren of leemtes tussen de verschillende zorgverleners. Dat doet de Taskforce onder andere door het stimuleren van de komst van meer multidisciplinaire oncologiezorgnetwerken, met een goede landelijke dekkingsgraad.
Aansluiten bij een oncologiezorgnetwerk of er zelf een starten?
In het artikel staan diverse handvatten om je als zorgverlener aan te sluiten bij een oncologiezorgnetwerk in de buurt of er zelf een te starten.
Artikel 'Oncologiezorgnetwerken: samen de gevolgen van kanker behandelen’ (NTVD, 2023)
Bekijk de overzichtskaart met oncologiezorgnetwerken in Nederland op oncologiezorgnetwerken.nl