netwerken

Oncologiezorgnetwerken: samen de gevolgen van kanker behandelen 

Onlangs verscheen in het Nederlands Tijdschrift voor Voeding & Diëtetiek het artikel ‘Oncologiezorgnetwerken: samen de gevolgen van kanker behandelen’. Oncologiezorgnetwerken zijn regionale of lokale netwerken van zorgverleners zoals diëtisten, fysiotherapeuten en psychologen, die mensen met kanker dichtbij huis aanvullend behandelen. Het artikel pleit voor meer multidisciplinaire oncologiezorgnetwerken in Nederland om te komen tot een goed op elkaar afgestemd aanbod van zorg en ondersteuning rondom de patiënt, ook buiten de muren van het ziekenhuis. 

Afgestemd aanbod van zorg en ondersteuning 

Per jaar krijgen ongeveer 120.000 mensen de diagnose kanker. Meer dan 600.000 mensen leven met kanker of hebben de ziekte gehad. Hoewel een groot deel van de kankerpatiënten geneest, hebben velen nog last van de gevolgen van de ziekte en de behandeling. Zij kunnen dichtbij huis aanvullend behandeld en begeleid worden door zorgverleners die zijn aangesloten bij een lokaal of regionaal oncologiezorgnetwerk.  

Deze ontwikkeling komt voort uit het het Nationaal Actieplan Kanker & Leven van de Taskforce Cancer Survivorship Care, die zich hard maakt voor een betere organisatie en afstemming van zorg rondom de patiënt, zonder muren of leemtes tussen de verschillende zorgverleners. Dat doet de Taskforce onder andere door het stimuleren van de komst van meer multidisciplinaire oncologiezorgnetwerken, met een goede landelijke dekkingsgraad. 

Aansluiten bij een oncologiezorgnetwerk of er zelf een starten? 

In het artikel staan diverse handvatten om je als zorgverlener aan te sluiten bij een oncologiezorgnetwerk in de buurt of er zelf een te starten. 

Artikel 'Oncologiezorgnetwerken: samen de gevolgen van kanker behandelen’ (NTVD, 2023)

Bekijk de overzichtskaart met oncologiezorgnetwerken in Nederland op oncologiezorgnetwerken.nl

Gerelateerde projecten

Netwerkvorming Oncologie: ook voor de gevolgen van kanker

Kwalitatief hoogwaardige zorg voor de gevolgen van kanker, waar mogelijk dicht bij huis, vereist een professionaliseringslag in de netwerkzorg voor borging van de kwaliteit, de financiële bestendigheid en de landelijke dekking en zichtbaarheid van lokale en regionale multidisciplinaire netwerken.

lees verder
Medewerkers

Miranda Velthuis

Miranda Velthuis

senior adviseur team Kanker & Leven 

lees verder

Saskia Lunter

Saskia Lunter

adviseur Kanker & Leven

lees verder

Chantal Lammens

Chantal Lammens

senior adviseur oncologische zorg

lees verder

Monique Becker

Monique Becker

senior (communicatie)adviseur 

lees verder
Gerelateerd nieuws

Aantal gekwalificeerde oncologiezorgnetwerken neemt toe

zorgverleners

Inmiddels zijn er 46 erkende oncologiezorgnetwerken in Nederland en het aantal gekwalificeerde netwerken blijft stijgen en dat is goed nieuws! Immers we willen allemaal dat mensen die leven met en na kanker en die kampen met de gevolgen van kanker dichtbij huis passende zorg vinden. Niet alleen neemt het aantal oncologiezorgnetwerken, waarin zorgverleners zoals huisartsen, fysiotherapeuten en diëtisten met elkaar samenwerken toe. Ook het aantal oncologiezorgnetwerken dat de kwaliteit laat toetsen, neemt toe. 

 

lees verder

Nieuw: e-learning Voeding bij kanker voor verpleegkundigen

Voeding is belangrijk tijdens en na de behandeling, bij het herstel, de stabilisatie en voor het lichamelijk welzijn bij kanker. Hoe zorg je er als verpleegkundige voor dat je hiervoor voldoende aandacht hebt? De e-learning Voeding bij kanker helpt verpleegkundigen om vragen van oncologiepatiënten en hun naasten te kunnen beantwoorden. Ook geeft de e-learning handvatten hoe zij kunnen signaleren of en wanneer ondersteuning bij voeding nodig is. 

lees verder