PLUGIN: infrastructuur voor efficiënte en veilige gegevensuitwisseling in de zorg

Platform voor Uitwisseling en Hergebruik van Klinische Data Nederland

Om de zorg betaalbaar, toegankelijk en van hoge kwaliteit te houden, zijn gedeelde inzichten uit klinische data essentieel. Het verkrijgen van deze inzichten is echter een uitdaging door de diversiteit aan IT-systemen, de variabele inrichting van elektronische patiëntendossiers (epd’s) en de aanwezigheid van veel ongestructureerde informatie, zoals brieven en verslagen. Dit maakt de uitwisseling en het hergebruiken van data voor veel ziekenhuizen complex en arbeidsintensief. PLUGIN, een landelijke, federatieve infrastructuur, biedt een oplossing door het secundair gebruik van klinische gegevens eenvoudiger en efficiënter te maken.

Een gezamenlijke aanpak

PLUGIN is een initiatief van Dutch Hospital Data (DHD), het Expertisecentrum Zorgalgoritmen en Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Samen ontwikkelen zij een federatieve infrastructuur voor Nederlandse ziekenhuizen om klinische gegevens veilig en efficiënt te benutten voor secundaire doeleinden. 

PLUGIN standaardiseert data aan de bron naar FHIR en ontsluit deze via vantage6. FHIR (Fast Healthcare Interoperability Resources) is een internationale standaard voor het modelleren en uitwisselen van gegevens. Vantage6 is software die een federatieve infrastructuur mogelijk maakt. Samen zorgen deze technieken voor een uniforme, veilige en flexibele infrastructuur.

Toepassingen van PLUGIN

Met veilige toegang tot klinische gegevens maakt PLUGIN diverse toepassingen mogelijk:

  • AI-toepassingen: Efficiëntie in administratieve processen, zoals het coderen van diagnoses en ondersteuning bij klinische beslissingen door middel van clinical decision support.
  • Identificeren van specifieke patiëntgroepen: Zoals het opsporen van patiënten met uitzaaiingen jaren na een eerste diagnose, waarmee waardevolle inzichten in behandelresultaten worden verkregen. 
  • Ondersteuning bij gegevensuitwisseling: Bijvoorbeeld voor kwaliteitsregistraties zoals de Landelijke Basisadministratie Ziekenhuiszorg (LBZ) en de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).

Gebruik van PLUGIN in de praktijk

Op dit moment werken DHD, IKNL en het Expertisecentrum Zorgalgoritmen aan succesvol gebruik van PLUGIN. Elk van deze organisaties past de mogelijkheden van PLUGIN toe in unieke use cases, die bijdragen aan efficiëntere zorg en verbeterde data-uitwisseling:

- DHD: AI-ondersteund coderen

DHD heeft uitgebreide ervaring met AI-ondersteund coderen (AIOC), waarbij in aangesloten ziekenhuizen al 70% van de dagopnamen automatisch wordt gecodeerd met een betrouwbaarheid van minstens 80%. Dit biedt een oplossing voor het tekort aan medische codeurs en verlaagt de administratieve last. PLUGIN wordt gebruikt om AI-modellen te trainen die ICD-10-codes voorspellen, wat leidt tot lagere kosten, verbeterde diagnosecodering en vermindering van administratieve lasten.

- IKNL: Automatische aanlevering aan de NKR

Dankzij PLUGIN kan IKNL gegevens uit het epd automatisch en veilig aanleveren aan de NKR en delen met bevoegde partijen. Deze aanpak vermindert kosten en registratielast en ondersteunt langdurige patiëntvolging en onderzoek.

- Expertisecentrum Zogalgoritmen: Voorspellen van klinische risico's 

Het Expertisecentrum ontwikkelt AI-modellen die via PLUGIN voorspellen welke patiënten risico lopen op klinische verslechtering, delier, of kwetsbaarheid na ontslag. Hiermee kunnen zorgverleners proactief handelen, wat leidt tot betere patiëntuitkomsten en efficiëntere zorg.

Succesvolle pilot in Radboudumc

Tijdens de pilot ‘vullen en verrijken van de NKR’ werkte het Radboudumc samen met het PLUGIN-team om patiënten met hoofd-halskanker in het epd te identificeren en informatie over diagnose en tumorstadium automatisch aan de NKR aan te leveren. Zowel de FHIR-datalaag als vantage6-technologie werden succesvol toegepast

Vervolgstappen
Na deze succesvolle pilot breidt IKNL PLUGIN uit naar twee andere ziekenhuizen. Samen met de deelnemende ziekenhuizen werkt PLUGIN aan verdere standaardisatie van epd-data, de installatie van hardware en software, en de ontwikkeling van nieuwe use cases, zoals toepassingen voor gegevensuitwisseling en het signaleren van patiëntgroepen.

Meer informatie 

Bezoek de website van PLUGIN voor documentatie en meer informatie. Neem bij vragen contact op met projectleider Eva Mezei (IKNL), Madou Derksen (DHD) of Joline van Sorge (Expertisecentrum Zorgalgoritmen).

Projectleider(s)

- IKNL: Eva Mezei

- DHD: Madou Derksen

- EZA: Joline van Sorge

Samenwerkingspartners

- DHD

Expertisecentrum Zorgalgoritmen 

- ondersteuning vanuit TU/e en Health-RI

Financier(s)

IKNL, DHD, EZA

Gerelateerd nieuws

Innovatieve datatechnologie verbetert oncologische zorg door veilige en efficiënte gegevensuitwisseling

Team PLUGIN IKNL DHD Expertisecentrum Zorgalgoritmen De eerste resultaten van de PLUGIN-pilot bij Radboudumc tonen aan dat innovatieve datatechnologie niet alleen mogelijk is, maar ook directe voordelen biedt. Door gebruik te maken van PLUGIN (Platform voor uitwisseling en hergebruik van klinische data Nederland) kunnen medische gegevens veilig, efficiënt en automatisch worden gedeeld, wat leidt tot betere zorgkwaliteit en vermindering van de administratieve lasten voor zorgprofessionals. lees verder
Maak kennis

Melle Sieswerda

melle sieswerda

chief medical information officer

meer informatie