PLUGIN - Platform voor Uitwisseling en Hergebruik van Klinische Data Nederland

Om de zorg betaalbaar, toegankelijk en van hoge kwaliteit te houden, zijn gedeelde inzichten uit klinische data van groot belang. Het verkrijgen van deze inzichten is echter een uitdaging, doordat IT-systemen verschillen, elektronische patiëntendossiers (epd's) op diverse manieren zijn georganiseerd en vaak ongestructureerde informatie bevatten, zoals verslagen en brieven. Dit maakt de uitwisseling en het hergebruik van data voor veel ziekenhuizen complex en arbeidsintensief. Het project PLUGIN biedt hiervoor een oplossing: data blijven (veilig en gestandaardiseerd) bij de bron, terwijl algoritmen - oftewel berekeningen en analyses - naar de data worden gebracht, waardoor de privacy van patiënten gewaarborgd blijft.

PLUGIN is een initiatief van DHD, het Expertisecentrum Zorgalgoritmen (EZA) en Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Gezamenlijk ontwikkelen zij een landelijke, federatieve infrastructuur voor Nederlandse ziekenhuizen, om het secundair gebruik van klinische gegevens eenvoudiger en efficiënter te maken.

Met een veilige toegang tot klinische gegevens maakt PLUGIN diverse toepassingen mogelijk, zoals:

  • Het ontwikkelen van AI-toepassingen: Dit kan zowel administratieve processen ondersteunen, zoals het coderen van diagnoses, als zorgprofessionals helpen bij klinische beslissingen (clinical decision support).
  • Signaleren van specifieke patiëntgroepen: Bijvoorbeeld het detecteren van uitzaaiingen jaren na een eerste diagnose, om zo de effectiviteit van behandelingen beter te onderzoeken.
  • Gegevensuitwisseling ondersteunen: Bijvoorbeeld voor kwaliteitsregistraties, de Landelijke Basisadministratie Ziekenhuiszorg (LBZ) en de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).

PLUGIN maakt gebruik van de federatieve techniek vantage6 in combinatie met FHIR-standaardisatie aan de bron. Deze infrastructuur is flexibel inzetbaar voor meerdere doelen. FHIR (uitgesproken als het Engelse fire) is een internationale standaard voor het digitaal vastleggen van gegevens, die het eenvoudiger maakt om informatie uit te wisselen en hergebruiken.

Aanleiding

PLUGIN is een samenwerkingsproject tussen DHD, IKNL en EZA, die gezamenlijk met Nederlandse ziekenhuizen werken aan het hergebruik van klinische data ter ondersteuning van de zorg.

DHD heeft jarenlange ervaring met AI-ondersteund coderen (AIOC), waarvan de resultaten succesvol zijn: momenteel wordt 70% van de dagopnamen in aangesloten ziekenhuizen automatisch gecodeerd met een betrouwbaarheid van minstens 80%. Dit biedt een waardevolle oplossing voor het tekort aan medische codeurs. DHD zocht naar een toekomstbestendige architectuur om zowel toekomstige codeermodellen te trainen als deze modellen uit te voeren binnen ziekenhuizen.

IKNL is de hoofdontwikkelaar van de federatieve en toekomstbestendige architectuur Vantage6, en beschikt daarnaast over uitgebreide expertise in standaardisatie en gegevensuitwisseling.

EZA ontwikkelt in co-creatie met zorgprofessionals machine learning-algoritmen voor ziekenhuizen. Deze organisatie is opgericht door de Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ) samen met Bart-Jan Verhoeff, internist-nefroloog in Ziekenhuis St Jansdal.

Beoogde resultaten

Concreet willen we op korte termijn drie use-cases opleveren:

  1. AI-ondersteund-coderen: via PLUGIN zal DHD een AI-model trainen binnen alle deelnemende ziekenhuizen van dit project om de ICD-10-code (een internationaal gehanteerde lijst met ziekteclassificaties van de Wereldgezondheidsorganisatie) voor dag- en klinische opnames te voorspellen. Dit resulteert in lagere kosten, verbeterde kwaliteit van diagnosecodering en een vermindering van administratieve lasten.
  2. Vullen en verrijken van de NKR: PLUGIN maakt het mogelijk om (eventueel gepseudonimiseerde) gegevens eenvoudig te verstrekken aan bevoegde partijen die hiervoor toestemming hebbe. Deze use-case richt zich op het automatisch aanleveren van data uit het epd aan de NKR. Dit vermindert kosten en registratielast, maakt langdurige patiëntvolging mogelijk, ondersteunt onderzoek en de klinische praktijk, en draagt bij aan betere zorgkwaliteit.
  3. Voorspellen van klinische verslechtering, delier, en kwetsbaarheid na ontslag: Om de druk op de gezondheidszorg te verlichten, is efficiëntere en effectievere zorg noodzakelijk, met oog voor kostenbeheersing. EZA ontwikkelt via PLUGIN AI-modellen om klinische verslechtering, risico op delier en kwetsbaarheid na ontslag te voorspellen. Door tijdige signalering kunnen zorgverleners proactief handelen, wat het welzijn van patiënten ten goede komt.

 Opzet

Het PLUGIN-project kent drie fases, die hieronder kort worden beschreven. Momenteel bevindt het project zich aan het begin van fase 2.

Fase 1: Voorbereiding
In deze voorbereidende fase worden pilot-ziekenhuizen benaderd, voorbereidingen getroffen voor de installatie van hard- en software en juridische vraagstukken behandeld.

Fase 2: Pilot
In de tweede fase wordt, samen met de deelnemende ziekenhuizen, gewerkt aan het standaardiseren van epd-data en de installatie van hard- en software. Daarnaast worden de randvoorwaarden vastgesteld voor het gebruik en beheer van de infrastructuur. Het doel van deze fase is om aan te tonen dat de aanpak zowel haalbaar als schaalbaar is.

Fase 3: Uitrol
Na een succesvolle afronding van de pilot wordt in de derde fase het aantal deelnemende ziekenhuizen uitgebreid, met als uiteindelijke doel om alle Nederlandse ziekenhuizen aan te sluiten. Tevens kunnen nieuwe of aanvullende use-cases worden opgepakt, afhankelijk van de afspraken die tijdens de tweede fase zijn gemaakt.

Meer informatie 

Meer informatie en documentatie over dit project is te vinden op de website van PLUGIN.
Voor eventuele vragen over dit project kunt u contact opnemen met projectleider Eva Mezei

Projectleider(s)

- IKNL: Eva Mezei

- DHD: Madou Derksen

- EZA: Joline van Sorge

Samenwerkingspartners

- DHD

Expertisecentrum Zorgalgoritmen (EZA) 

- ondersteuning vanuit TU/e en Health-RI

Financier(s)

IKNL, DHD, EZA

Looptijd

2023 - 2024