Behandeling schildklierkanker

Voor de behandeling van schildklierkanker wordt vrijwel altijd een operatie gedaan. Hierbij wordt de schildklier vaak volledig verwijderd (totale thyreoïdectomie). Alleen wanneer er sprake is van een kleine tumor is er soms reden om slechts een deel van de schildklier te verwijderen (hemithyreoïdectomie) of zelfs te kiezen voor een
afwachtend beleid.

Bij uitzaaiingen in de lymfeklieren en bij een operatie van medullaire schildklierkanker worden meestal gelijktijdig de (centrale) lymfeklieren in de hals verwijderd (halsklierdissectie). Na een totale verwijdering van de schildklier wordt bij gedifferentieerde schildklierkanker nabehandeld met radioactief jodium om eventueel resterende  kwaadaardige schildkliercellen te vernietigen en de kans op terugkomst van de ziekte te verminderen. Een gevolg van totale verwijdering van de schildklier is dat men levenslang schildklierhormoon moet slikken.

Lokale en regionale ziekte

Bij diagnose in een vroeg stadium, lokale en regionale ziekte, is een operatie de meest voorkomende  behandeling. Voor papillaire schildklierkanker, folliculaire schildklierkanker en Hürthle cel carcinoom is dit in respectievelijk 64%, 71% en 71% van de gevallen een totale thyreoïdectomie gevolgd door behandeling met radioactief jodium. Voor medullaire schildklierkanker (87%) wordt vrijwel altijd een totale thyreoïdectomie uitgevoerd (inclusief centrale halsklierdissectie).

Ziekte op afstand

Bij de behandeling van uitgezaaide schildklierkanker (ziekte op afstand) wordt geprobeerd de uitzaaiingen te verwijderen of de groei van de kanker te remmen. Bij uitzaaiingen wordt soms systeemtherapie gegeven zoals  doelgerichte therapie. Patiënten met ziekte op afstand (uitzaaiingen) kunnen vaak nog operatief  behandeld worden, meestal in combinatie met een andere therapie zoals radioactief jodium. Ook radiotherapie (mogelijk na de operatie) kan soms een rol spelen in de behandeling bij folliculaire (38%), medullaire (26%) en papillaire (13%) schildklierkanker. Bij folliculaire schildklierkanker wordt radiotherapie vaak gegeven voor uitzaaiingen in de botten.
 
Er zijn veel ontwikkelingen op het gebied van nieuwe systemische therapieën, zoals doelgerichte therapie, die beloftevol zijn voor de toekomst. Voor de periode 2016 tot en met 2018 maken deze nieuwe systemische therapieën bij ziekte op afstand met name deel uit van de behandeling van patiënten met medullaire schildklierkanker (26%).