29e NVPO-congres 'Kanker heb je samen: impact op en zorg voor naasten'

datum: vrijdag 17 maart 2023

locatie: Hogeschool Domstad, Koningsbergerstraat 9, 3531 AJ Utrecht

De diagnose kanker treft niet alleen de patiënt, maar ook de partner, kinderen en familieleden. Na de diagnose of gedurende behandelingen hebben naasten hebben vaak het gevoel dat ze sterk moeten blijven om hun geliefde te kunnen steunen. Maar gevoelens van verdriet, angst of machteloosheid kunnen ook daarna nog de kop opsteken. Het blijft voor naasten vaak een enorme drempel om psychosociale hulp te zoeken. Het 29ste congres staat daarom in het teken staan van ‘Kanker heb je samen: impact op en zorg voor naasten’. De uitdagingen rondom dit thema worden tijdens het congres door verschillende sprekers besproken en worden er praktische handvatten uitgereikt over hoe zorgprofessionals alert kunnen zijn op psychosociale problemen en hoe hier mee om te gaan.

Doelgroep

Psychologen, maatschappelijk werkers, geestelijk verzorgers, verpleegkundigen, (para)medici, onderzoekers, beleidsmakers of anderen die werkzaam zijn in zorg, onderzoek of beleid voor patiënten met kanker.

Programma

Het ochtendprogramma wordt geopend door Remona de Hond. Remona verloor haar man, Marc de Hond, aan de gevolgen van blaaskanker in 2020 en vertelt hoe het is om hier mee om te gaan als vrouw en als moeder van jonge kinderen, hoe de impact op het gezin is geweest en hoe zij hierbij steun heeft ontvangen.

Eveline Bleiker, hoogleraar Klinische Genetica bij het Leids Universitair Medisch Centrum en groepsleider bij het Antoni van Leeuwenhoek, deelt in haar lezing ‘Het zit in de familie’ haar expertise over de impact van erfelijke aanleg van kanker en de uitdagingen die er spelen bij het informeren van familieleden van patiënten met een erfelijk-bepaald hoog risico op kanker. Ook geeft zij hierbij praktische adviezen.

Marije van der Lee, GZ-psycholoog & hoofd wetenschappelijk onderzoek bij het HDI en hoogleraar psycho-oncologie bij Tilburg University, en Mariet Hagendoorn, hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG, vertellen hoe zij naasten betrekt in de behandeling van psychische klachten na kanker.

De dagvoorzitter is Eveliene Manten-Horst. Eveliene heeft zelf borstkanker gehad en heeft haar man verloren aan een hersentumor. Zij kent dus als geen ander de impact van kanker op een gezin. Eveliene is al jaren werkzaam als bevlogen directeur van het AYA-zorgnetwerk en bestuurslid van de NVPO.

Tijdens de lunchpauze kunt u zich laten informeren over actueel en lopend wetenschappelijk onderzoek door het bekijken van posters en het bijwonen van posterpresentaties. Tijdens het middagprogramma kunt u deelnemen aan het wetenschappelijk middagsymposium of één van de klinische workshops. Het congres wordt afgesloten met de uitreiking van de NVPO-award en de posterprijs. Daarna is er gelegenheid om met een hapje en drankje na te praten.

Inschrijven

Via de website van de NVPO

Accreditatie en kosten

Zie de website

Contact

Congresbureau ‘Congress Care’ (info@congresscare.com) of het NVPO secretariaat (nvposecr@nvpo.nl)
Meer informatie: https://nvpo.nl/congres/