Onderzoek naar samenwerking informele zorg voor mensen met ongeneeslijke kanker (en hun naasten)
Patiënten met ongeneeslijke kanker hebben - naast goede zorg voor fysieke klachten - ook behoefte aan emotionele, sociale en spirituele ondersteuning. Dit bespreken zij echter niet altijd met formele zorgverleners. In plaats daarvan zoeken zij naar zorg en ondersteuning via online kanalen, lotgenotencontact en/of daartoe opgeleide vrijwilligers, ook wel de ‘informele zorg’ genoemd. In de komende jaren zal de zorgvraag voor zowel de oncologische zorg als informele palliatieve zorgaanbieders alleen maar toenemen. Dit onderzoek heeft dan ook als doel: het verbeteren van informele zorg voor mensen met ongeneeslijke kanker en hun naasten, door betere samenwerking tussen verschillende aanbieders van informele zorg op het kruispunt van oncologie en palliatieve zorg.
Een brug slaan tussen oncologische en palliatieve informele zorg
Patiënten met ongeneeslijke kanker ervaren veel sociale problemen, blijkt uit de resultaten van de eQuiPe studie. Ook hebben zij een grote behoefte aan informatie op het gebied van ondersteunende zorg en het levenseinde, blijkt uit het rapport Uitgezaaide Kanker in Beeld (pdf). Deze thema’s worden niet altijd met de formele zorgverleners besproken. Veel van hen gaan op zoek naar informatie via online kanalen als kanker.nl, overpalliatievezorg.nl of contact met lotgenoten.
Met oog op de toename van het aantal patiënten met (uitgezaaide) kanker is het wenselijk dat aanbieders van informele zorg beter samenwerken om de groeiende zorgvraag het hoofd te kunnen bieden en dat medewerkers beter kunnen worden ondersteund.
Een nauwere samenwerking tussen de IPSO centra en de andere informele zorgaanbieders, gericht op een bredere doelgroep van patiënten in de palliatieve fase zou kunnen bijdragen aan:
- betere expertise van medewerkers van de IPSO centra
- verminderde belasting van de IPSO centra door verdeling van de zorgvraag van mensen met ongeneeslijke zorg
- betere bekendheid, toegankelijkheid en benutting van initiatieven op het gebied van informele zorg in de palliatieve fase
Samengevat
- Projectleiders: dr. Natasja Raijmakers (IKNL) en Saskia van Veen (IPSO)
- Samenwerkingspartners: IPSO, PZNL, Stichting Café Doodgewoon, Agora, IKNL
- Subsiedieverlener: KWF Kankerbestrijding
- Planning: start eerste helft van 2023, looptijd: 24 maanden
Meer informatie
Voor vragen over het onderzoek naar informele zorg, neem contact op met senior onderzoeker dr. Natasja Raijmakers (IKNL).